Test: Sennheiser RS120 - Trådløst headset

Lyd d.  13. juli. 2005, skrevet af foo 4 Kommentarer.  Vist: 23412 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.sennheiser.com
Produktet distribueres i DK af: http://www.studiedata.dk
Link til producentens website: http://www.senneheiser.com

Teknisk


RF-mæssigt findes der et par forskellige måder at modulere et signal på, så man kan bestemme modtageren.

Forestiller vi os at vi levede i en verden hvor alt blev sendt uden modulation, ville vi kun kunne høre én radio-kanal og se én TV-kanal. Derudover ville man ikke kunne have alle de trådløse ting vi har i dag, da der ville opstå komplikationer med radio og TV.

Generelt
Når man taler om trådløse signaler er der to begreber som man skal have helt styr på. Der er tale om signal og bærefrekvens. Indstiller du din radio på 91,7MHz som er P3 i Midtjylland, så er bærefrekvensen 91,7MHz. Signalet ligger over bærefrekvensen, og bliver på den måde båret fra sender til modtager af denne frekvens. Deraf navnet bærefrekvens. Man er på den måde ude over det problem at forskellige radiokanaler vil interferere med hinanden, da eks. Musik som bekendt indeholder mange frekvenser. Ved at lade et signal (som indeholder alle frekvenser) blive båret af en fast frekvens slipper man for at de forskellige stationer bliver blandet sammen.





AM
Førhen var der ikke noget FM, og alle stationer i radioen blev sendt ud vha. AM. AM er rimelig nemt at modulere, og endnu nemmere at demodulere, så det var en god og billig måde at begynde på. AM - som står for Amplitude Modulation - har dog det minus at det går slemt ud over kvaliteten, som folk der har hørt AM før vil nikke genkendende til.


På billedet herover er der et AM moduleret signal. Som navnet også antyder så fremkommer selve det ønskede signal ved at ændre på bærefrekvensens amplitude. På ovenstående billede er den blå kurve bærefrekvensen, og med rødt er selve signalet angivet. Det betyder at senderen aldrig sender signalet ud, men blot en frekvens som ændres i amplituden. Det er så op til modtageren at "finde" signalet igen. Som sagt er det ret billigt at lave en AM-modtager, da alt der kræves er en detektor bestående af en diode, en kondensator og en modstand for at finde signalet igen.

AM har også det minus at det er relativt følsomt for støj, og da det er så nemt at modulere og demodulere vil al støj også blive demoduleret, da der er tale om en amplitude.





FM
Den anden måde som er den der bruges mest i dag, og som også bruges af RS120, er FM modulation. Her er det frekvensen man ændrer, og det giver en væsentlig bedre lyd da et FM moduleret signal er mere præcist i sin indeling af det modulerede signal. Det man gør når man modulerer et signal ved FM er at man ændrer selve frekvensen som sendes ud. En lavere frekvens betyder at signalet er negativt i forhold til stel. Høj frekvens betyder signalet er positivt.



FM kræver et bredere sidebånd (den frekvens man kan tillade sig at gå ud over bærefrekvensen til hver side kaldes sidebåndet), da frekvensen varierer. På illustrationen herover kan man se at amplituden er uændret, og det kun er frekvensen der ændres. Det gør at FM er tæt på fuldstændig uimodtagelig for stød, medmindre støjen har en indvirkning på frekvensen.

En FM detektor er væsentlig dyrere at lave, da den kræver en del flere og dyrere komponenter end den simple til AM.





Der findes andre måder at modulere signaler på end de to der er beskrevet her. AM og FM er de mest almindelige, men man kan også vælge at ændre fasen på det signal der sendes ud. Fælles for alle er at de er nødvendige for at al vores trådløse systemer kan snakke sammen uden at interferere med hinanden, og fælles er at de alle har deres styrker og svagheder.

Du har nu en lille almen viden om RF signaler, hvad det vil sige når man snakker bærefrekvens, sidebånd, hvad AM helt præcist er og hvad FM helt præcist er.

Som sagt så benytter RS120 sig af FM, og når du lige om lidt læser videre, så ved du hvad jeg snakker om når jeg siger bærefrekvens :).
Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-07-2005 21:50:57
Svar/Indlæg:
2353/24
God test du har lavet

Det lyder til at du er meget inde i trådløs teknologi, kan du så svare mig på hvorfor der endnu ikke er lavet trådløse headsets magen til det sæt hovedtelefonerne som du lige har testet bare med en mikrofon monteret.

Har det noget at gøre med frekvenserne vil "lappe ind over hinanden"?.



foo
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-07-2005 12:49:30
Svar/Indlæg:
1685/240
så meget er jeg heller ikke inde i trådløs teknologi, men ved da en smulei kraft af min uddannelse.

Grunden er nok ikke at der vil være overlapning af frekvenser, da det ikke er noget problem at lave en unik "kodning" af signalet, altså kryptere det på en måde så hver sender/modtager hænger sammen.

Grunden er nok nærmere at hvis man skal lave et trådløst headset, så skal der sidde et sendermodul i selve headsettet, og det er også nød til at sende med en given energi, det som betegnes i Watt (som du måske husker benytter RS120 10mW).

For det første ville det ende med at fylde en hel del, da der skal sidde X-antal svingningskredse for at genere de forskellige frekvenser, og for det andet vil det kræve så meget energi at batteritiden ville blive mærkbart forringet.

Tror det er den overvejende grund til det ikke er set endnu.



Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
17-07-2005 13:16:37
Svar/Indlæg:
2353/24
#2

Takker for svaret.... min søster spurgte nemlig om det for et nogle dage siden, og nu kan jeg give hende et svar. :)



golem
 
Overclocker
Tilføjet:
21-07-2005 09:39:35
Svar/Indlæg:
1/0
et kort svar: RS120 har ingen sender del på HS kun modtager del, derfor kan man ikke bruge en mic, da den ikke kan sende lyd tilbage til RS120 basen... der er mange HS med mic, de skal bare fungere med en reel datakom, som fx bluetooth, WiFi etc...

vedr. trådløse HS og at de aldrig vil kunne være bedre en HS med kabel er ikke korrekt. Rent akustisk er det et sprøgsmål om at bruge dele som er lige gode og lette, men det siger jo sig selv. Problemet er signal / dataoverførslen, fx. ville et system der overfører digitalt fra CD/DVD mediet hen til selve HS være bedre en et analog overført signal. Jeg henviser her til følgernde produkt, som kan købe i dag:

Amphony Wireless Headphones H2500
http://www.amphony.com/product...

det koster bare omkring 2k og så vidt jeg kan se er der ingen dist i .dk, men det kan skaffes i tyskland uden større problemer, hvis man er desperat og når man har set specs på den enhed, så kan man godt blive det :)

den sender i 5.8 GHz båndet, som blev åbnet for nogle år siden. Amphony har også ælndre produkter som sender ved 2.4 GHz, men her findes alt for meget udstyr som giver interferens, så 5.8 GHz burde være ret godt fremtidssikret, som det ser ud nu...

/Kristian