Test
Som ultrabook er Lenovo X1 Carbon et rigtig fint eksemplar, den er relativt kompakt og let, man har alligevel en pæn størrelse skærm (14") og fine specifikationer. Skærmen giver lidt genskin, men langt fra så meget som de "blanke" skærme. Den relativt høje opløsning på 1600x900 pixels er et stort plus, noget jeg personligt sætter stor pris på ved hverdagsbrug.
I hverdagen benytter jeg normalt ikke den Metro UI, som Windows 8 har indbygget, da den jo er udviklet til berøringsfølsomme skærme, som de færreste har i dag. Det har Lenovo X1 dog netop, og så begynder Windows 8 så småt at give mening. I starten føltes det lidt sært at bruge skærmen direkte i stedet for at navigere med touchpad eller mus, men fandt jeg det i mange tilfælde lettere at navigere med touch.
De indbyggede højtalere sidder i nærmest i bunden af maskinen - en i hver side - og helt skjult med mindre man vender den på hovedet. Kvaliteten af den lyd som de kan præstere, er faktisk overraskende god, når man tænker over, at de er i en ultrabook. Vi snakker ikke hi-fi lyd, men ganske fin det er den. Jeg oplevede dog desværre til tider en svag skratten fra den ene højtaler.
Benchmark
Vi skal have sat lidt tal på ydelsen, og som sammenligningsgrundlag bruger vi følgende:
Medion Akoya S4613 Ultrabook
CPU: Intel Core i7-3517U processor 1,9 GHz
Grafikkort: Integreret: Intel 4000 HD + Dedikeret: NVIDIA GeForce GT 630M
Ram: 8GB DDR3 1333 MHz SDRAM
Harddisk: 750GB SATA-II 5400RPM + 32 GB SSD Boot Drive
ASUS Zenbook UX31E
CPU: Intel Core i7 2677M Processor 1,8GHz
Grafikkort: Integreret Intel® HD Graphics 3000
Ram: 4GB DDR3 1333 MHz SDRAM
Harddisk: 128GB SSD ADATA XM11
Samsung 5 Series
CPU: Intel Core i5-processor 2467M (1,60 GHz, 3 MB L3-cache)
Grafikkort: Intel® HD Graphics 3000
Ram: 4GB DDR3 1333 MHz SDRAM
Harddisk: 500 GB S-ATAII med ExpressCache 16 GB + 128 GB SSD-harddisk
Programmer:
-
Sisoft Sandra 2012 SP5
-
3DMark06
-
PC Mark Vantage
-
CineBench 64
-
SuperPi 1M
-
Wprime 32
-
Batteryeater Pro 2.7
CPU:
Som det første kommer en række tests af processoren:
X1 ligger godt til i alle fire test, og leverer rigtig fine resultater. Rivalerne er ligesom Lenovo i5-3427U alle ganske hurtigere Intel i5 og i7 processorer fra de to nyeste generationer. I SuperPi, som måler ydelse med en kerne, og Wprime, der for flere, kan Lenovo ikke helt følge med Medion.
Harddisk / SSD-disk
En enkelt test af SSD-disken:
Det er tydeligt at se forskellen mellem SSD-disken i X1 og den almindelige harddisk hos Medion S4613 - og så er det endda en af de bedre Intel SSD'er, som Lenovo har valgt at putte i X1.
Overordnet ydelse
Så et par mere generelle test, der mangler desværre lidt i PCMark, da ikke alle dele kører under Windows 8.
Igen gode resultater, hvor især harddisken trækker rigtig meget op i PCMark-testen. Som vi også så tidligere, falder X1 lidt bag ud, når det gælder ydelse på en enkelt kerne, men alle andre resultater er fine.
3Dmark
Vi ser lige, hvordan det går i spil med en 3DMark:
Med integreret grafik fra Intel er resultatet ganske som forventet, Asus og Samsung, der har integrerede grafikkort fra en tidligere version, bliver slået med et stykke, mens Medion med sit dedikerede grafikkort er langt foran. Nyere spil får X1 altså mere end svært ved, men video og små spil skulle ikke være et problem.
Batterilevetid
Til sidst en lille test af batteriet:
Batterilevetiden er ganske fin med næsten fire timers afspilning af video og fem en halv time i ubenyttet tilstand. Den kan ikke leve op til Samsung, men en del af forklaringen skal nok også findes i touch-skærmen, der nok også koster lidt ekstra strøm.