Test: AMD A10-6800k

CPU, AMD d.  05. juni. 2013, skrevet af unnamet 2 Kommentarer.  Vist: 14440 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: 
Oversættelse: unnamet

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1219,00
Produkt udlånt af: AMD
DK distributør: EET Danmark A/S

Bag om Trinity

 

Der er desværre ikke så meget nyt i denne generation. Den bygger stadig på "Piledriver" kernen som forgående generation. Dog har grafikdelen og ram båndbredden fået et godt nøk op af. For at tage det sidste først, så understøtter denne generation nu DDR3 2133 RAM ud af boksen. Faktisk bliver alle A10 APUer håndplukket for at være sikker på at de kan klare den høje båndbredde. Der er også kommet en ny generation på banen i forhold til grafikdelen. Hvad der helt præcist er opdateret på dette melder historien ikke det store om. Nedenfor er en gennemgang af trinity platformen som stadig gælder da den nye serie er kompatibel med alle FM sokler og chipset bagud.

 

 

 

 
 
AMD er kommet med en platform til deres bundkort, kaldet Trinity. Platformen er en opdatering af deres APU (Accelerated Processing Unit) platform, dvs. cpu+grafik integreret i en chip. Det nye chipsæt hedder AMD A85X og sammen med den kommer der også en ny sokkel kaldet FM2. Soklen og chipsættet er ifølge AMD rettet mod performance markedet, hvor de gamle chipsæt A55 og A75 er rettet mod såkaldt entry level maskiner, h.h.v. multimedia/mindre spil. A55 og A75 vil fremadrettet også være at finde på bundkort med FM2 soklen. Den nye platform skulle ifølge AMD selv øge CPU ydelsen med 20-30% og den grafiske ydelse med op til 50%. De nye APU'er er baseret på AMD's Bulldozer cpu arkitektur og kører med 32nm teknologi. Gpu'en er baseret på Radeon HD6000 serien. Så alt i alt en kraftig opgradering.
 
 
 

 
   

Med det nye chipsæt er der også kommet nogle nye features. En af de mest interessante er, at der nu er mulighed for at køre Eyefinity via sin APU alene. Du behøver altså ikke længere et selvstændigt grafikkort for at kunne udnytte AMD’s flerskærms-teknologi. Der er tillige mulighed for at køre crossfire mellem APU’ens grafikkort og et selvstændigt grafikkort, hvis du vil have flere kræfter til grafikken. Endelig kan du køre helt uden om APU'ens grafikchip, og køre udelukkende på et PCI-e grafikkort eller to i Crossfire.
 
 

 
 
AMD har indset, at RAM er så billige i dag, at man ligeså godt kan udnytte det til andet end system RAM. Derfor har A85X en feature, der gør det muligt at lave en ramdisk ud af overskydende ram. Helt op til 64GB kan således bruges. Der er ikke mange oplysninger om denne feature, men en ramdisk vil i alle tilfælde være lynende hurtig, da søgetider er stort set lig nul. Det er en direkte konkurrent til Intel's SSD-Cache feature, men med brug af ram på bundkortet direkte koblet til APU'en bør Radeon Ramdisk være flere klasser hurtigere.
 
En sidste feature jeg vil nævne, er AMD memory profile (AMP, som er en pendant til Intels Extreme Memory Profile (XMP). Det betyder, at såfremt du monterer bundkortet med AMD godkendte ram, så vil det automatisk justere ram- og bushastigheder, så det passer med rammenes forprogrammerede max hastighed.
 
 
 
 
”Trinity” A85X platformen vil ligesom A55, A75 ”LIano” platformen komme med følgende processor koder: A10, A8, A6 og A4. Der vil i første omgang blive leveret følgende APU’er: A10-5800K, A10-5700, A8-5600K, A8-5500, A6-5400K og A4-5300, hvor A4 er den mindste og svageste serie . A4 5300 er en Dualcore på 3.4GHz med 1MB cache, og A10 i den modsatte ende er en fuldblods Quadcore på 3.8GHz og 4MB cache.
 

 

 

På næste side kan du læse om APU'ens specifikationer.

craZyfighter
 
Superbruger
Tilføjet:
08-06-2013 08:56:18
Svar/Indlæg:
358/21
Hvordan er ydelsen i forhold til haswell?


Razorblade
 
Superbruger
Tilføjet:
08-06-2013 16:14:03
Svar/Indlæg:
221/3
Hvilken ydelse snakker du om?
Hvis det er grafikdelen har Intel ikke en snebolds chance i helvede, mens den vel er stærkere til alt andet: http://www.anandtech.com/show/...