BIOS
Når der trykkes på delete tasten under opstart ryger man direkte ind på main siden af BIOS'en. Det er her man indstiller ur og dato og man får et hurtigt overblik og info over systemets CPU, RAM og BIOS version. Bios'en styres ved hjælp af piletasterne og Enter tasten samt + og - tegnene. Der er her ikke tale om nogen fancy eller musestyret BIOS, men den er derimod rigtig god og gammeldags men alligevel velfungerende. BIOS'en er også styret af en menulinje foroven og det punkt i menuen man nu står på vises i en grå baggrundsfarve.
Jeg går videre til andet punkt på linjen som er advanced. Det er i dette punkt eller rettere dens mange underpunkter at man kan indstille forskellige ting i systemet. Her står markøren (fremhævet i hvidt) på CPU konfiguration og man trykker så bare på Enter tasten for at gå til undermenuen.
Underpunkterne til de enkelte linjer i "Advanced" viser jeg i de næste 7 små billeder som repræsenterer hver sit underpunkt. Alt det først billede er CPU konfiguration og her er faktisk bemærkelsesværdigt lidt at stille på. Det er de punkter der står i blå farve der kan ændres, og her er det muligt f.eks. at bestemme om et ønsket antal 1-3 eller alle CPU'ens kerner skal slås til eller fra. Længere nede kan man indstille om "Turbo" skal slås til eller fra. På billedet til højre er det SATA konfigurationen og her er første punkt vælg mode for SATA enten AHCI eller IDE. Længere nede ad listen vælger man at slå Hot plug til eller fra for alle 6 porte individuelt.
I tredje punkt er det USB 3.0 konfiguration om det er slået til eller ikke. Endvidere vises info om en eventuel tilsluttet harddisk eller SSD. På billedet til højre er vi nået til "Onboard devices". Det er her man tænder eller slukker for f.eks. netværkskortet eller vælger Audiomode HD til eller fra. Det er også her man vælger Intern eller ekstern GPU og her indstiller man også hvilken mode Mini-PCIE slottene skal køre i mSata eller PCIE. Det er også herinde man slår Intels Rapid start til eller fra og i sidste punkt kan man slå en seriel port til fra og vælge adresse for den.
I dette første billede vises det underpunkt hvor man vælger hvad systemet skal gøre ved f.eks. strømsvigt. Næste billede viser "Hardware helbred" og det er her man bl.a. indstille hvilken mode I.C.E. Køleren og en eventuel ekstra blæser skal køre i. Valgene er smart mode, Ultra Lav, Lav medium og fuld knald. Derudover vises de aktuelle temperaturer for system og CPU samt systemets og CPU'ens spændinger samt blæserhastigheder.
Sidste underpunkt i Advanced menuen er "frekvens og spændings indstillinger". Det lyder jo spændende, så det måtte jeg da ned og se som noget af det første da jeg kom i BIOS. Det viste sig at dække over frekvensindstilling af RAM, der er mulighed for at vælge Auto, 1067,1333 og 1600 Mhz. RAM spændingerne kan justeres i 3 trin af + eller minus 50 mv. Altså kan RAM max under eller overclockes med +/- 150 mv. Det er dog også muligt at bruge XMP indstillingen hvis RAM understøtter dette der er defineret 2 profiler.
Så nåede vi tredje punkt på menulinjen og det er her "Boot" indstilles. Udover systemets boot rækkefølge vælges også om numerisk lås på tastaturet er til eller fra under opstart, om der ønskes fast boot og om man vil slå muligheden til eller fra for at boote til en USB enhed.
I menulinjens fjerde punkt er vi nået til "Security" og her har man mulighed for at sætte password for både supervisor og bruger. Som en smart finesse kan man beskytte BIOS'en mod utilsigtet at blive flashet ved at slå det til.
Sidste punkt er "gem og afslut" og her er der også et par muligheder at vælge mellem. Man kan vælge at gemme de ændringer man har lavet og gå ud. Man kan også sige at ændringerne ikke skal gemmes, så jeg går ud uden at gemme ændringer. Det sidste punkt er "Indlæs de optimerede indstillinger".
Så er det blevet tid til den medfølgende software.