Test: AMD R9 270X (2GB)

Grafikkort, AMD/ATI d.  14. november. 2013, skrevet af freak_master 5 Kommentarer.  Vist: 9933 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1300,00
Produkt udlånt af: AMD
DK distributør: n/a

Software

Catalyst Control Center har for nylig gennemgået en større revidering, og har fået et helt nyt design til det mere stilrene og mere brugervenlige. En del menuer virker som om at de ikke rigtigt er blevet tilpasset det nye design - men generelt synes vi at CCC er blevet ganske pænt og overskueligt.

Når man starter Catalyst Control Center op, får man muligheden at vælge Advanceret eller Standard. Noget, der til hver en tid kan ændres under ”Præferencer”. Det er en rigtig god ide med disse to visningsmuligheder, da der ikke er nogen grund til at præsentere en masse avancerede detaljer for langt de fleste brugere.



I standard har man 5 overordnede kategorier at vælge imellem: ”Skrivebord og skærme”, ”Video”, ”Spil”, ”Ydeevne” og ”Oplysninger”.
Går man ind i den første kategori, bliver man præsenteret for en række underkategorier. ”Skrivebordsegenskaber” vil nok være den mest brugte, idet det er her opløsning og opdateringshastighed sættes.



Under HydraVision kan man vælge hvordan man vil opsætte sine skærme, såfremt man har flere af disse tilsluttet. Dertil kommer, at man kan styre hvor vinduer placeres, hvilket er ganske brugbart hvis man har flere skærme i sit system.


        


Ønsker man at ændre sine indstillinger for afspilning af filmklip, går man ind under Video. Her kan man ændre lysstyrke, kontrast, tone og farvemætning ved filmafspilning, under ”Grundlæggende videofarve”. Vil man gå endnu mere i detaljen, kan man under ”Avanceret videofarve” rette både farvedynamik, hudtonekorrektion og gamma. Ting som de-interlacing, skarphed og støjreduktion kan der under ”Videokvalitet” også ændres på. Under video finder vi desuden også AMD Video Converter, der kan konvertere film afsindigt hurtigt ved hjælp af både CPU- og GPU-kraft. Programmet understøtter dog ikke vanvittigt mange videoformater – så ønsker man at få sat fart i videokonvertering kan det i stedet anbefales at bruge Cyberlink MediaEspresso.


        


Spil-punktet i menuen er selvfølgelig også ganske vigtig. Her kan vi under ”3D-standardindstillinger” stille på den obligatoriske Ydelse/Kvalitet-prioritering. Under ”billedkvalitet” kan der pilles ved Anti-Aliasing - kantudglatning i 3D-grafik - samt Anisotropisk filtrering, der giver en bedre billedekvalitet. De ultra-nørdede indstillinger, såsom hvorvidt Anti-aliasing skal køres som Box, Narrow-tent eller Wide-tent, er ikke længere tilgængelige – men man kan ved at vælge ”avanceret visning” få lidt flere muligheder. Sædvanligvis kan det dog anbefales, at man ændrer sådanne indstillinger direkte i spillets indstillinger.


       
 

Under spilydelse finder vi desuden AMD Overdrive. Overdrive er et eksempel på, at AMD prøver at fange nogle af entusiasterne ind som kunder. I modsætning til nVidia, hvor man skal hente et eksternt program for at overclocke, er der indbygget et overclockingsværktøj i CCC. Auto-tune er der selvfølgelig til nybegynderne, men man kan uden problemer også selv stille på de enkelte frekvenser. Naturligvis er der dog en sikkerhedsmæssig begrænsning for, hvor meget man kan overclocke, så risikoen for at brænde noget af er minimal. Garantien bortfalder dog – i hvert fald i teorien – ved overclocking; så det er naturligvis på eget ansvar. 
Endvidere er der blevet plads til smarte features, såsom temperaturovervågning, GPU-aktivitetsniveau, manuel styring af blæserhastighed. Let, enkelt og overskueligt.



Afslutningsvis kan man under Oplysninger finde information om grafikkortet og dets software. Hardwaremæssigt kan man se ting som clock og BIOS-version, mens man softwaremæssigt kan se de aktuelle API-versioner og hvilken Catalyst version man kører med.


 

(Ovenstående afsnit er skrevet af Emillos. Den benyttede driverversion er 11.2, og det benyttede grafikkort er Radeon HD 6870 - men visuelt vil driveren være identisk med den driver, der er benyttet her i test-afsnittet)

poulsen48
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-11-2013 01:54:06
Svar/Indlæg:
2885/268
Dejlig fin test



KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
14-11-2013 10:17:52
Svar/Indlæg:
4295/306
"...uden at være en støj maskine, men selvfølgelig kan det høres en smule. Med et headset på er det ikke noget man lægger mærke til."

Hehe nu er støj jo forholdsvist ligegyldigt i forvejen hvis man sidder med headset på. Det er jo noget mere relevant når man IKKE har headset på. Så hvordan er støjen der? 🙂


0raxter
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-11-2013 13:51:40
Svar/Indlæg:
301/10
Ref design fra AMD/Nvidia lyder for det meste som en plæneklipper når de arbejder :D mine 7970 1200/1600 lyder som om den letter når der spilles :D det er lige før man skruer lortet fast til gulvet for at mindske risikoen :D


freak_master
 
Redaktør
Tilføjet:
14-11-2013 15:02:41
Svar/Indlæg:
6368/477

"...uden at være en støj maskine, men selvfølgelig kan det høres en smule. Med et headset på er det ikke noget man lægger mærke til."

Hehe nu er støj jo forholdsvist ligegyldigt i forvejen hvis man sidder med headset på. Det er jo noget mere relevant når man IKKE har headset på. Så hvordan er støjen der? 🙂

KleitusIV skrev d. 14-11-2013 10:17:52


Det kan høres. Men nu bliver der også testet uden at kabinet. Et kabinet vil mindske larmen en smule, men er man fanatiker er det måske ikke lige reference køleren man skal have fat i.

Ref design fra AMD/Nvidia lyder for det meste som en plæneklipper når de arbejder :D mine 7970 1200/1600 lyder som om den letter når der spilles :D det er lige før man skruer lortet fast til gulvet for at mindske risikoen :D

0raxter skrev d. 14-11-2013 13:51:40


Det er kun på top kortene. Jeg ved selv da jeg legede med 4 7970, man bliver squ bange for at skidtet pludselig flyver afsted, jeg tror ikke at man kan forestille sig en køler lave så meget larm.

Men med de mindre kort med reference køler er larmen slet ikke på samme niveau.


Erik
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-11-2013 06:49:50
Svar/Indlæg:
250/2
Hvorfor er der aldrig nogen der bruger Catalysten til at låse rpm på 30-38% når der ikke games og evt. 50% ved belastning, det har jeg altid gjort, nogle versioner lidt lavere og andre lidt højere, resultatet er dog altid det samme, nul larm, ingen hoovercraft!

Jeg forstår slet ikke at der altid er så megen kritik til de støvsugere eller snarere løvpustere, man styrer det da selv :no: eller er det kun dem der ikke kan overskue dette der larmer ?

PS! jeg troede ikke de kunne lokke mig, men jo R9 280X er billigere end mit "oldtids" 5870 (passiv køler) og det er delundenlyneme noget hurtigere, minimalt mere forbrug, hvor blev den der julemand af ? 🤣


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Erik Winther d. 15-11-2013 06:52:56.