Layout / Design
Vi lægger ud med ASUS billeder af dette ATX bundkort. Det ser jo unægtelig spændende ud med de ret så store køleprofiler og en heatpipe imellem dem. Mon ikke der gemmer sig en rigtig god strømforsyning under dem, det ser vi nærmere på i det følgende.
Her har ASUS leveret et spændende billede. hvor bundkortets vigtigste facts er markeret med tekst og det giver egentlig et fremragende overblik over dets mange tilslutninger, ind og udgange samt design og layout.
Set ovenfra ligner dette bundkort rent designmæssigt andre vi tidligere har set på og så alligevel er der lidt ekstra funktioner og stik hist og her som vi ser nærmere på. Det der lige umiddelbart springer i øjnene på een, er helt klart de specielle kølere til både strømforsyningen af CPU'en og til chipsettet samt varmeledningsrøret mellem kølerne. Man kan også her tydeligt se de tre PCI-e sokler til GFX kortene. Det er dog kun det gule der understøtter Pci-e 3.0. derudover kan de tre porte køre i Crossfire.
Lad os starte med I/O ind og udgangene. Først fra venstre et PS2 stik til enten mus eller tastatur og derunder 2 stk. USB 2.0 stik. et Displayportstik og et HDMI nedenunder er næst i rækken og derefter et VGAstik og et DVIstik. Den næste søjle indeholder 2stk. USB 3.0 stik og nedenunder er 2 stk. e-Sata stik, så følger LAN stikket og yderligere 2 stk. USB 3.0 stik. Sidste blok er den med alle audiostikkene.
På selve bundkortet er der også en masse stik. Fra venstre et stykke inde sidder først audiostikket, så et blæser stik til en af kabinetblæserne og ved siden af er det stikket til en serielport, så følger 4 stk. USB 2.0stik og helt ude til højre er det systempanelet til de små ledninger fra kaninettet altså power, hdd aktivitet, power switch, reset stikket og eventuelt en højttaler/beeper.
Her det DirectKey knappen i den røde cirkel. Det er her man trykker for at gå den lige vej til BIOS f.eks. fra Windows. Trykker man på knappen i Windows, ja så slukker maskinen, men går direkte i BIOS ved næste start. Det er en ret smart funktion når man gerne vil den direkte vej til BIOS. Denne funktion bliver rigtig smart hvis man monterer ledningen fra reset knappen på stikket til venstre for knappen på bundkortet, for så virker funktionen også på et lukket kabinet. I den grønne cirkel ses TPU kontakten. Den har 2 indstillinger og når den som her står til venstre sker der ingenting. Men skydes den over i højre side opnås der en smule overclock og det betyder i tørre tal at clockfrekvensen øges til 4,4 Ghz (4,1 standard) og GPU frekvensen øges til 950 Mhz (844 Mhz standard) så det er da bestemt en ydelses øgning der kan mærkes.
Her ser vi nærmere på CPU'ens strømforsyning, som er udstyret med specielle køleprofiler i overfladebehandlet aluminium. Man kan se det komplekse layout på enden af den højre profil. Den sikrer et stort køleareal og der er også masser af metal i den til at sikre en særdeles effektiv køleevne. Det er en 8 faset strømforsyning, som helt sikkert også kan levere kraft nok til en gedigen gang overclock. Det ser måske lidt vildt ud med så mange elektrolytkondensatorer så tæt på soklen, men der er ingen grund til bekymring, for de er så lave at de på ingen måde kommer i konflikt med den køle løsning man nu vælger at montere.
Her er vist de 6 Sata3 porte som er indbygget i A88X chipsættet. Medens vi er i denne side af bundkortet ses knappen til flashback funktionen til højre for SATA portene. Der er også 2 stk. kabinet blæserstik på hver side af SATA portene og helt til højre ses USB 3.0 stikket til de interne porte på kabinettet. Det er også en særdeles kraftig køleprofil der er monteret på syd broen, og hvis den ikke helt er nok i sig selv, kan varmen flyde frem eller tilbage i den "heatpipe" der er monteret op til strømforsyningens køleprofil i den anden ende. Bundkortet har 4 RAM sokler og det er den model der klikker i begge ender når RAM klodsen er på plads.
På næste side ser vi nærmere på den nydesignede UEFI BIOS.