Test:
Så er det blevet tid til at montere lidt hardware i kabinettet, så jeg selv kan få en fornemmelse af hvordan det er at montere.
Testmaskinen består af :
Bundkort: Gigabyte X48-DS5 med RAM og CPU
Grafik: Zotac GTX285 (længde: 280 mm)
HDD: Seagate 200 Gb. Sata
Køling:
Køler-1: Antec Kühler h2o 920
Køler-2: Scythe Kabuto II
Det viser sig desværre at jeg midt under min montage var nødt til at skifte køler, da min Antec køler simpelthen ikke kunne være der. Jeg prøvede at montere den sammen med den bagerste blæser, men da jeg havde monteret den, kunne jeg ikke sætte sidepanelet på. Det viser sig at der simpelthen ikke er plads til de gribere der sidder på sidepanelet. Lidt uheldigt, det kunne de godt have efterladt lidt plads til. Brugervejledningen viser dog ikke at man kan montere radiator på bagblæseren, men specifikationerne siger man kan.
Så ville jeg eventuelt montere den foran, som de også har gjort i de billeder jeg har brugt under design delen, men det kunne slet ikke lade sig gøre, da radiatoren er for tyk. Efter hvad jeg kan måle, snakker vi om at den radiator der skal sidde der ikke må være mere end 25 mm. Så løsningen bliver så en luftkøler.
I forbindelse med ovenstående problem, stødte jeg på endnu en besynderlig ting, og det er at man ikke kan montere sin køler, uden at skulle trække kølehovedet igennem et par huller, altså man skal først montere radiatoren, for derefter at montere hovedet. Det fandt jeg lidt besynderligt, da man så ikke kan skifte køler, uden at skulle skille stort set det hele ad.
Da køler problemet var løst, så var det bare at montere videre, så vi kan komme igang med at måle lidt støjniveau.
Så under selve montagen af grafikkortet opdager jeg til min forbløffelse at bagpladerne der dækker hullerne til indstikskortene, er den type man skal brække af selve kabinettet, lige som man husker det fra 'gamle dage'. Det fik mig til at tænke over, jeg havde da ikke set nogen dæksler i posen med tilbehør, og ganske rigtigt der var ikke nogen i posen. Så når man har brækket pladerne ud, så er der bare hul for resten, hvis man vælger det forkerte. ret uheldig løsning efter min mening.
Så kan vi komme videre med montagen så vi kan komme til at teste. Til sidst vil jeg montere harddiskene, hvor der er jo en del pladser at montere dem i, 6 stk. for at være helt præcis. Her undrede jeg mig også lidt over at der ikke er nogen vibrationsdæmpning af disse, det er ren metal mod metal, ikke nogen gummi ophæng af nogen slags. Udover det, kan man kun bruge de medfølgende monterings clips i den ene side, hvilket vil sige med mindre man tager fat i skruetrækkeren og fikserer disken i den anden side, så ligger disken løst der hvilket jeg godt kunne forestille mig, kunne give nogle støjgener som man gerne ville være foruden.
I forbindelse med at trække kablerne, så jeg mig selv nødsaget til at trække ATX kablet foran, da jeg efter at have prøvet at trække bagpå, og sætte siden på måtte give op. Jeg kunne simpelthen ikke få siden på efter jeg havde trukket kablerne og det til trods for at ingen kabler var krydsede.
Jeg målte efter og det viser sig at der er omkring 1 cm luft mellem bundpladen og siden, samt 5-6 mm luft mellem siden og kanten på kabelgennemføringen, hvilket man nok må betegne som lige i underkanten. Kablet til ATX stikket måler jeg alene til omkring 15 mm. hvis jeg trykker det fladt, og så er det jo på lige stykker, der hvor kablerne bukker omkring pladen er det noget tykkere og der er mindre plads.
Så den endelige kabelføring kom til at se sådan her ud, det var lidt vanskeligt, men det lykkedes.
Systemet er monteret færdigt, så nu kan vi begynde at måle. Som reference har jeg haft monteret systemet ude på bordet og haft gang i det, og der viste støjmålingen at systemet larmer med 34,5 dBa. i idle. Så må vi se hvordan det larmer i selve kabinettet med de 2 blæsere sat til også.
Som man kan se på grafen herunder, dæmper kabinettet rimeligt godt, vi er ca. et par dBa. under det løse system når det gælder idle, til trods for at der er 2 blæsere mere der kører.
Her er en forklaring af hvad de forskellige støjniveauer kan sammenlignes med.
Så alt i alt ret fine resultater, og man kan jo tydeligt se at støjdæmpningen i kabinettet virker.
Det var vist hvad jeg kunne finde på at teste for denne gang. På sidste side kommer jeg med min konklusion.