kabinetter
BTX-desktop, læg mærke til strømforsyningen og riser-card til grafikkort Ligesom med bundkortet, skal man bruge et specielt kabinet. Nogle ATX-kabinetter understøtter med lidt rokering BTX, men det er virkeligt fåtallet. Det mest normale BTX-kabinet i dag er desktop-udgaven, der i de fleste tilfælde benytter sig af et m-BTX-bundkort. Hertil ses der ofte et riser-card til grafikkortet, for at kunne gøre kabinettet endnu mindre.
TV. BTX-style med indgang fra venstre, TH. ATX-style men med indgang fra højre. Til almindelige tower-kabinetter vil vi nok komme til at se hele to typer med tiden. I den ene type vil man åbne kabinettet i venstre side, og se et bundkort der vender med processoren nedad. Dette vil generelt være den mest oplagte løsning da udvidelses-kortene vil vende chipsene nedad for at undgå opsamling af støv.
På den anden type vil vi se åbningen i højre side, med processoren placeret øverst, og i høj grad ligne et ATX-kabinet der bliver åbnet i den forkerte side. Grafikkortet vil bl.a. vende med chippen opad, hvilket kan give flere problemer med bl.a. nogle typer for pipelines og opsamling af støv omkring de elektriske komponenter.
Barebone med p-BTX-bundkort, ses til tider i shuttle-PC'er.
Køling til BTX
.
Idéen med BTX er at det hele kan drives med nogle enkelte blæsere der yder meget effektivt. Derved kan vi bl.a. undgå blæsere på bl.a. chipsæt, grafikkort og op til flere kabinet-blæsere. Den eneste nødvendige blæser bliver CPU'ens og evt. strømforsyningen hvis man ikke har råd til en passiv.
CPU-kølerens blæser vil i mange tilfælde være den eneste blæser til at køle BTX-systemets chips. Derfor er CPU-køleren meget vigtig. CPU-køleren vigtigste egenskab i et BTX-kabinet bliver at suge kold luft ind udefra kabinettet, samt lade den passere henover processorens køleprofil og videre igennem luft-tunnelen. Igen er det kun intel der har lavet kølere, og de fås netop når man køber en BTX-intel-cpu "in a box". Når CPU'en er boxet betyder det at den er pakket pænt ind og fås med en medfølgende køler. En CPU til ATX passer ganske udmærket i et BTX-bundkort da de er ens, men køleren er forskellig. Blæseren puster f.eks. luft ind fra siden hvor luften kommer ude fra kabinettet. For at det kan lade sig gøre mest effektiv er der brug for enten heatpipes eller en meget stor kobberkerne
På ATX bruges luften inde i kabinettet, hvor man oftest ser at luften bliver pustet ned fra oven og direkte over processoren.
BTX-grafikkort med X850XT-PE chip og passiv-køling Med BTX bliver det så også muligt at bruge meget kraftige grafikkort, der benytter sig af passiv køling. Noget der med ATX er umuligt, men med BTX's jævne luftstrøm vil man kunne bruge et langt kraftigere grafikkort med passiv køling end tidligere. Billedet herover viser et X800XT-PE der er specielt beregnet til BTX. Her ses ingen blæsere, men et stort køleprofil der skal sidde i luftstrømmen fra CPU-blæseren. Når en gang at BTX slår igennem, vil sådanne grafikkort helt sikkert også vise sig. Fysisk vil der ikke være nogle problemer med at placere det i et ATX-kabinet, men det vil helt sikkert blive ustabilt efter kort tid.
BTX-strømforsyning. Bl.a. vil det nu blive muligt med 92mm blæser istedet for 80mm Til de trænge forhold i bl.a. p-BTX og m-BTX er der også blevet udviklet en ny BTX-strømforsyning. Denne strømforsyning er dog stadig udstyret med de samme stik som de nyeste ATX-strømforsyninger. Men de har en ny form, og mulighed for en 92mm blæser i bagtil, hvor der i dag kun er plads til 80mm på ATX. Stikne er altså ens, så det vil sagtens kunne lade sig gøre at bruge en ATX-strømforsyning til et BTX-bundkort og omvendt.
Hvornår? og hvad kan vi forvente?
BTX er helt sikkert på vej ind, det kræver blot at producenterne begynder at omstille sig. I øjeblikket laver Coolermaster og Thermaltake BTX-kabinetter. Disse er dog en slags combo-kabinetter der kan bruges til både ATX og BTX. Aopen og Silverstone fremstiller til gengæld ægte desktop-BTX-kabinetter der kun kan bruges dertil. Flere af disse kabinetter kan allerede i dag købes hos førende IT-forhandlere. Dertil har Intel både bundkort, og CPU'er "in a box" med BTX-køler og det hele. Så allerede i dag vil det være muligt at bygge et komplet BTX-system hvis man har modet til det, der er dog ingen konkurrence, da alt hardware indtil videre er intel, dvs. at dette system ikke er atraktivt for ret mange andre end almindelige kontor-nussere.
BTX har været på markedet i over at halvt år, men alligevel har det haft svært ved at bide sig fast. Alt tyder dog på, at dette er vejen frem, da flere AMD-prototyper, og specielle grafikkort viser at de også er med på legen.
Personligt tror jeg dog ikke vi når videre før at især AMD er med på legen, ligesom at vi mangler at kølerproducenterne begynder at vise smarte, støjsvage og alternative køle-løsninger til BTX.
Hele markedet skal altså være gearet til det, hvilket de ikke er helt endnu, ligesom ved skiftet fra AT til ATX. Dengang gik det stærkt, og i løbet af et år skiftede næsten alle hardware-producenter fra AT til ATX.
BTX er heller ikke gået hen og er blevet moderne ligesom ATX var i dens barndom. Skiftet er dog mindst ligeså revolutionerende, men brugerne/markedet har vist svært ved at se fornuften denne gang, og det kan sagtens være med til, at det går så langsomt med skiftet.
Vi håber da her på hardware-test, at der snart er nogle flere producenter på krigsstien, så vi kan få prøvet standarden af, det virker spændende, og der er rigtig mange nye muligheder i BTX
Glemte jeg at sige, at BTX står for: Balanced Technology eXtended? :)