Test
Testmaskinen består af :
Bundkort: ASRock 990 FX Killer BIOS V. 1.10
CPU: AMD FX 8320e 3,2 GHz
Grafikkort: AMD HD 7770
RAM: AMD RADEON MEMORY 1866 MHz 2x4GB
PSU: Chieftech Ntro 650 watt
SSD: Kingston V300 128 GB
Køling: Antec H2O 920 v4 - sponseret af Antec:
Programmer:
3Dmark (2014)
Fritz chess
Sciencemark
Wprime
SuperPI
Cinebench R15
BaseMark CL 1,1
Til sammenligning er brugt en AMD FX 8350 i samme setup som ovenfor.
Det lykkedes mig uden det store besvær at få FX 8320e CPU'en overclocket til hele 4,7 GHz, og det er hele 1,5 GHz over CPU'ens standardhastighed. Det overraskede mig en hel del, så man må afgjort sige at 8320e er særdeles velegnet til OC. Nu er der selvfølgelig forskel på hvor heldig man er med den enkelte CPU, men den her yder ganske suverænt.
I de følgende tests er der resultater for både CPUens oprindelige clockhastighed og ved siden af resultatet ved OC.
3DMark:
Det nyeste skud på stammen fra Futuremark. Programmet byder på endnu mere krævende grafiktests, og der er mulighed for også at køre programmet på Android/iOS enheder, som direkte kan sammenlignes med de helt store PC systemer.
I denne test gør den lille FX 8320e det ganske udmærket og ligger ikke specielt meget efter 8350 som dog stadig løber med en minimal sejr i alle tests, til gengæld bruger den også 30 watt mere på at hive sejren hjem.
Fritz chess:
Skakspillet her har en indbygget benchmark funktion, som er den der bliver brugt. Der bliver udregnet hvor mange træk CPU'en kan lave i løbet af en vis tidsperiode. Til sidst kommer der en samlet score, som er den der står på grafen.
Igen i skaktesten ses en lille forskel ved normal hastigheden som er berettiget ved at FX 8350 løber 300 MHz hurtigere. I OC testen er der igen en minimal forskel, men dog stadig i 8350'erens tegn.
ScienceMark 2:
Sciencemark måler, hvor mange Gflops CPU'en har ved at lave forskellige beregninger. Til sidst spytter Sciencemark en score ud, som er den, der vises på grafen.
Her i denne test falder 8320e en smule mere igennem på de hårde talknusninger i form af avancerede beregninger, og der er ikke meget hjælp at hente i et OC her. Men igen ser vi CPU'en med 125 watt TDP løbe med sejren.
wPrime:
wPrime udregner primtal, her med 2 muligheder; 32 millioner og 1.024 millioner. Programmet kan bruge alle CPU'ens kerner og tråde.
Her i wPrime ser vi nok en gang FX 8320e falde tilbage i den lange test, men den når op til FX 8350 i den korte test, og det er ganske imponerende.
SuperPI 1,5:
SuperPI er et program, der sætter CPU'en til at udregne tallet PI. PI kender vi fra matematikkens verden, hvor man bruger PI i udregning af cirkler. Tallet PI er formodet at være uendeligt. Rekorden blev lavet i december 2002, hvor Yasumasa Kanada fra Tokyo Universitet fik udregnet over en billion (1.241.100.000.000) cifre. Det vil naturligvis tage en rigtig voldsom supercomputer at udregne dette og programmet her går "kun" til 32 millioner. Jeg har valgt at udregne PI med 1 million samt 32 millioner, som programmet udfører 19 gange. Resultatet i graferne er den samlede tid for alle gennemløb.
I SuperPI ligger de 2 CPU'er side om side i den korte 1M test. På den lange bane i 32M testen kan FX 8320e dog ikke helt følge med hele vejen.
Cinebench R15:
Tester hvor hurtigt CPU’en kan lave et billede ved brug af alle kerne og tråde i CPU’en. Cinebench kører også en OpenGL test der til sidst viser gennemsnits FPS.
FX 8320 er i denne test heller ikke særlig langt fra storebroderen 8350. Det er kun en 5-6 frames der skiller dem ad i OpenGLtesten. Når CPU'en skal på hårdt arbejde i renderingstesten, så falder den stadig lidt tilbage i forhold til FX 8350.
BaseMark CL:
Basemark CL er en test der gennemløber forskellige videnskabelige udregninger og viser f.eks. hvordan væske i bevægelse opfører sig i et kar. Til nogle af testene bruges Open CL. Programmet håndterer også beregninger på forskellige former for video og billedbehandling samt fraktaler. Resultatet leveres som en samlet score.
Men man kan da ikke vise en masse tests uden at have en hvor alle forrige resultater bliver gjort lidt til skamme, og det ser vi netop i BaseMark CL testen. Både i physics og fraktaltesten vinder 8320e ganske alvorligt selv ved standard clockhastighed. I de efterfølgende 2 tests er der heller ikke den helt vilde forskel, så her klarer 8320e sig faktisk udmærket.
Så følger der en konklusion på denne ret spændende "lille" ottekernede spare CPU FX 8320e.