Test: LCD TV indkøbsguide

LCD TV d.  22. marts. 2006, skrevet af epi^zepto 27 Kommentarer.  Vist: 59444 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S

Specifikationer


Rigtig mange LCD TV og især de billige er rigtig gode på papiret. Hvis jeg har din opmærksomhed nu, vil jeg gerne bruge lejligheden til at sige at specifikationer på papir aldrig må anses som værende argument for et køb af et produkt - aldrig!

HD-ready:
Du har sikkert hørt begrebet før. Hvis et LCD TV er HD-ready betyder det at TV'et er klar til sendenettet i 2009. Det opfylder altså en række krav, som er nødvendige for at du kan se digital TV. Jeg kommer her i artiklen ind på en række områder, hvor de fleste berører dette fænomen.



Emner der kræves for at HD-ready titlen kan opnås:
  • Tuner
  • Opløsning
  • Tilslutning

    Resten af emnerne er medtaget da de berører kvaliteten af LCD TV'et.

    Panel:
    Det er ofte svært at finde ud af eksakt, hvilken type panel der sidder i LCD TV. Producenterne har nemlig ikke pligt til at oplyse kunden om, hvilken type der er tale om, men ofte vil man kunne finde ud af hvad opdateringshastigheden på panelet er. Det er for de nuværende LCD TV en anelse mere vigtigt end selve paneltypen, som kan være i familie med MVA, PVA, TN+, IPS, eller S-IPS. Begreber som ikke vil sige de fleste så meget. Der kan dog læses mere om disse typer paneler i en tidligere TFT-artikel jeg har udarbejdet:
    http://www.hardware-test.dk/ht/test_show.asp?id=3653

    I sammenhæng med LCD TV er det mere interessant om der er tale om grade A eller B panel. A er 1. sortering og er altså de bedste valg og chancen for fejl i panelet er mindre. Grade B er 2. sortering og ofte den type der sidder i de helt billige LCD TV man finder til favorable priser i Bilka, Aldi osv., hvor man kan købe et TV til 5.000,- med rigtig gode specifikationer - på PAPIRET!
    Både for A og B's vedkommende findes der både + og - paneler. Det vil sige 'grade A+', 'grade A-', 'grade B+' og 'grade B-'.
    Plus og minus indikere, hvor sorteringen indenfor området 'A' og 'B', altså er der nogen A-paneler der er lidt bedre end andre og får kategorien 'A+'.

    Billedkvaliteten afhænger meget af, hvilken sortering panelet befinder sig i. På grade B paneler kan der sagtens være skygger. Såkaldt ghost, hvor nogle af de elementer der bliver fremvist på skærmen optræder andre steder på skærmen også - blot halvgennemsigtige. Dette fænomen kan dog også opstå af andre grunde, men generelt er der taget vare for dette på de bedre LCD TV modeller.

    De gængse specifikationer som kontrast, lysforhold, responstid og synsvinkel bør være som jeg skriver nedenunder:

    Kontrast bør være min. 1:1000
    Lysforhold ca. 500cd/m2
    Responstid bør være 8ms eller lavere
    Synsvinkel bør være min. 150 grader eller højere horisontalt og vertikalt.

    Der er dog undtagelser. Derfor skal du betragte ovenstående som vejledende. Kontrast og lysforhold kan godt variere lidt og en enkelt producent kan f.eks. godt lave et TV med kontrast 1:800 der er lige så godt som andre producenters 1:1000.
    Brug i stedet fornuften til at bedømme om TV'et har et lækkert billede i brug.

    Tuner:
    En tuner er nødvendig for at man kan se TV. Der sidder en tuner i alle gamle billedrørs TV med navnet PAL eller SECAM og i nogle sidder der to, hvilket giver mulighed for bl.a. 'Picture in Picture', hvor man f.eks. har mulighed for at se to kanaler samtidig. Den type tuner er en gammel sag og vil ikke virke når det nye digitale sendesystem træder i kraft.

    Man er derfor nødt til som minimum at investere i en ekstern digital tuner - hvilket er en klodset løsning. Derfor vil jeg heller ikke anbefale at man køber et LCD TV i dag uden at det er 'født' med digital tuner. De fleste LCD TV er i dag udstyret med en eller to indbyggede DVB-T tunere, som er digitale og kan bruges til HDTV, hvilket det digitale signal i højopløsning bliver kaldt i fagsprog.



    Der findes dog flere typer tunere som i fremtiden kommer til at spille en rolle:
  • DVB-T
  • DVB-C
  • DVB-H
  • DVB-S
  • DVB-S2

    Forvirret? Det er ikke så slemt som det ser ud. DVB er en forkortelse af 'Digital Video Broadcastning'. Det efterfølgende tegn angiver, hvad den eksakte tuner bruges til:
  • T = Terrestrial. En betegnelse for jordbaserede sendemetoder. F.eks. en antenne på husstanden.
  • C = Cable. Dette er benævnelsen for bl.a. kabel-TV som mange modtager gennem bynettet.
  • H = Handhelds. Det vil i fremtiden blive muligt at modtage terrestrial TV på håndholdte enheder gennem denne tunertype.
  • S = Sattellite. Bruger du eksempelvis en parabolmodtager skal den være forsynet med denne tunerenhed.
  • S2 = Sattellite 2. Stort set identisk med 'Sattellite', men væsentligste forskel er at der er tale om en anden komprimeringsform og at der er flere muligheder for applikationer forbundet med HDTV.

    Som jeg nævnte før er DVB-T tuneren den mest kendte løsning og det bliver formentlig også den mest udbredte i Danmark enten i form af interne eller eksterne løsninger. Der er måske nogle der vil undre sig over forskellen på DVB-T og DVB-C. Den ene er til antenneløsning. Den anden til kabel TV. DVB-C er dog ikke en nødvendighed for at kunne modtage kabel TV - en DVB-T tuner har ligeledes mulighed for at vise HDTV-signaler fra kabel TV.

    Opløsning:
    Når HDTV træder i kraft vil det blive sendt i opløsningen 1280x720p, 1920x1080i eller 1920x1080p. Opløsningen beretter om hvor mange små felter der vises på skærmen f.eks. 1280 x 720 = 921.600 felter. I dag kører TV-programmer i opløsningen 720x576, hvilket er væsentlig mindre. Desto større opløsningen bliver desto mere detaljeret og skarpt bliver billedet. Men skærmen er nødt til at kunne håndtere opløsningen ellers kommer det ikke det ikke til at se ordentligt ud alligevel.
    P og I står for henholdsvis 'progressive' og 'interlaced'. Det er en måde at sende billedet på og er egentlig ikke vigtig for forbrugeren i forbindelse med køb af LCD TV'et. Progressive betyder at hele billedet bliver skiftet på en gang. Interlaced betyder at man udskifter alle linjer med lige nr. for derefter at udskifte alle linjer med ulige nr.



    Langt de fleste skærme bygger på nuværende tidspunkt på et pixelnet der hedder 1366x768. Dvs. at der i skærmen er det antal felter. Det mest korrekte for et LCD panel vil være at køre i den native opløsning, hvilket 1366x768 er. Alle andre opløsninger skal nemlig strækkes eller formindskes så de passer til skærmens pixelnet. Derfor er det en god ide at se skærmen i de to forskellige opløsninger (1280x720 og 1920x1080) inden man køber skærmen. Så har man i hvert fald grundlag for at det ser ordentligt ud når HDTV tager sin indtræden.

    Når billedet strækkes eller formindskes sker der det der hedder pixelmapping. På kort afstand kan det se forfærdeligt ud, men kommer man længere væk får det mindre betydning da menneskets øjne ikke kan se detaljeret nok.

    Et eksempel på pixelmapping kan se sådan ud:


    Her har jeg taget et billede af tallet "1" i størrelse 200. Opløsningen er 1024x768. Den ligger forholdsvis tæt på den native opløsning på skærmen, der er 1366x768 og der er næsten ingen pixelmapping, hvor nogle pixels flyder ud i de andre omkringliggende ved kanterne på "1"-tallet.



    Jeg har nu taget et billede af samme "1"-tal i opløsningen 1600x1200, der altså ligger længere væk fra den native opløsning 1366x768 og som man kan se kommer der væsentlig mere pixelmapping. Flere og flere pixels flyder ud i de omkringliggende pixels, hvilket ses som halvmørke felter.



    Til sidst har jeg taget et billede i skærmens native opløsning, altså 1366x768. Her burde "1"-tallet stå klarest uden pixelmapping. Der kan findes en lille smule, men mængden er væsentlig mindre end ved de to andre billeder.

  • Johnjohn
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 10:10:57
    Svar/Indlæg:
    82/4
    God artikel tænker på at få lcd tv så det er fedt at læse lidt om enmet ;)



    pizzabager
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 16:38:15
    Svar/Indlæg:
    531/120
    ja det er rimelig omfattende, har kigget på et samsung eller et JVC, men hælder mest til samsung da folk har skrevet godt om dem :)



    JacobHL
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 18:03:27
    Svar/Indlæg:
    1776/116
    God artikel til nye folk indenfor LCD-verdenen, men har dog et par kritik punkter.

    "En tuner er nødvendig for at man kan se TV. Der sidder en tuner i alle gamle billedrørs TV med navnet PAL eller SECAM og i nogle sidder der to, hvilket giver mulighed for bl.a. 'Picture in Picture', hvor man f.eks. har mulighed for at se to kanaler samtidig. Den type tuner er en gammel sag og vil ikke virke når det nye digitale sendesystem træder i kraft."
    Liar, det analoge sende net fortsætter til 2009, og ind til da vil den gamle tuner virke fint. Efter dette kan man få en extern tuner til fjernsynet, selv om dette ikke er optimalt.

    "P og I står for henholdsvis 'progressive' og 'interlaced'. Det er en måde at sende billedet på og er egentlig ikke vigtig for forbrugeren i forbindelse med køb af LCD TV'et. Progressive betyder at hele billedet bliver skiftet på en gang. Interlaced betyder at man udskifter alle linjer med lige nr. for derefter at udskifte alle linjer med ulige nr."
    Er det ikke vigtigt :o Hvis jeg har lyst til at se film i en 1080 opløsning er det da ret vigtigt, hvis jeg samtidig vil have et godt billede, eftersom progresive er klart at foretrække. Så det er altså vigtigt at vide, hvis man regner med at få en blu-ray afspiller, når filmene engang begynder at komme i det format.

    Derudover, plejer man ikke at sige at det er plasma skærme der bruger de 200W, og LCD skærme bruger kun 1/3 af det? Sådan mener jeg det da er.

    Derudover en udemærket artikel, måske værd at notere at bare fordi sendenettet bliver digitalt, så sender de ikke i HDTV, stadigvæk kun i en opløsning der minder om standart PAL(dog widescreen mener jeg, correct me if i'm wrong).



    Lars
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 18:59:48
    Svar/Indlæg:
    3712/44
    Hehe, jeg har lige forelsket mig i et AMOI 37" LCD med 1920x1080 opløsning, og i Tyskland koster det kun lige godt 14k, selv om elgigangten skal have 25k her.... :00



    JacobHL
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 19:12:25
    Svar/Indlæg:
    1776/116
    #4 - LCD er bedre end Plasma, både mht. billedkvalitet, holdbarhed, varmeafgivelse men desværre ikke med pris :/

    Det er bare ikke muligt at lave LCD skærme i helt samme størelsesforhold, som plasma skærme.



    epi^zepto
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 19:15:17
    Svar/Indlæg:
    3329/182
    #3 Om du har en Blu-Ray afspiller eller ej kan du bruge både 1080i/p. Det er rigtigt at progressive er den mest foretrukne af de to, men interlaced er på ingen måder under grænsen til det uacceptable. Den måde det fungere på er ikke helt magen til måden dit nuværende CRT TV fungere på og jeg kan love dig for at du vil kunne se væsentlig forskel mellem dit nuværende CRT TV og et LCD TV i opløsningen 1080i og det kun til det bedre.
    Derfor er det kun super vigtigt hvis du er en skide nørd der bare ikke kan leve uden at der står 'Bling bling' på dit nye hardware. TV i digital opløsning med skide godt resultat skal du sgu nok få ;)

    Desuden kan jeg love dig for at din angivelse af watt ikke passer. Det Viewpia 37" der har været forbi mig til test snuppede 200Watt og AlfaView TV'et der også har været forbi mig tog 180watt.

    Om det er plasma eller LCD er ligemeget. De snupper ca. det samme - din tomelfingerregel duer desværre ikke ;)

    #4 Jeg vil ikke anbefale dig et plasma TV. Det er i enkelte tilfælde muligt at få et lidt bedre billede, men levetiden er væsentlig kortere på plasma end LCD. Ellers ligger fordelene også primært ved LCD.

    #5 Det lyder ikke som den native opløsning. Den er helt sikkert kun 1366x768 ellers havde jeg helt sikkert set den AMOI skærm på CeBIT :)

    Den opløsning kan kun være fordi at det er HD-ready og ikke den native 8)



    Coctail
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 19:50:33
    Svar/Indlæg:
    2353/24
    under "tilslutninger", skriver du "der har en speciel DVI-port i stedet. Den understøtter kopibeskyttet indhold..", betyder det at man ikke kan optage tv-programmer/film ned på en brænbar skive (dvd, blue-ray etc.) eller harddisken i ens htpc?

    ellers en dejlig artikel du har fået stykket sammen :) Vil helt klart bruge den, hvis jeg skal ud og købe en lcd skærm (eller anbefale artiklen, til folk som skal ud og købe lcd)



    Lars
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 20:05:59
    Svar/Indlæg:
    3712/44
    #7 > Jeg er på ingen måde ekspert på området, men de skriver altså 1920x1080 på deres specs her: http://www.amoi.com/uploadfile...

    Men jeg har fundet et forum på tysk hvor det diskuteres heftigt om det så ER 1080i eller 1080p og hvorvidt den native opløsning i virkeligheden er en anden. Jeg ved det ikke, jeg så det bare i går, og det var dælme et flot billede, og så var det jo jeg tænkte på at spille i 19020x1080 i stuen, sådan mellem filmene og VM i fodbold til sommer...... :p



    epi^zepto
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 22:09:49
    Svar/Indlæg:
    3329/182
    #8 Jeg er ikke lige sikker på hvordan det bliver med hensyn til optagelse af film, men programmer burde der ikke være noget problem med. De skulle gerne kunne bestemme på centralen hvilke ting der skal kunne optages digitalt. Men om der er mulighed for at optage på en anden måde er jeg ikke lige bekendt med, men vil naturligvis lige tjekke op på det.

    #9 Du har ret. Den ene 37" udskiller sig fra de andre ved at have en anden nativ opløsning. Mærkeligt.... Jeg kan dog ikke se at det skulle være et fupnr, men undre mig over at det slet ikke var at LCD TV med disse opløsninger ikke var at finde på CeBIT. Men det ser da ganske interessant ud.
    Jeg tror bare det ser træls ud med pixelmapping når du skal se noget i HD TV 720i/p :l :x



    JacobHL
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 22:24:31
    Svar/Indlæg:
    1776/116
    Zepto(gider ikke til skrive til specifikke indlæg) - Sikker på det med plasma og LCD's strømforbrug? Mener bare jeg har læst det et par steder, men jeg er naturligvis ingen pro på området.

    Så syntes jeg stadigvæk det er lidt for meget at sige det er ligemeget om det understøtter 1080i eller 1080p, når du selv siger at progressive er klart at foretrække. Desuden skal man ikke sammenligne med CRT, men direkte mellem interlaced og progressive, hvor du jo selv kårer proggresive som vinderen :)

    Hvilken opløsning bliver det digitale net egenlig når det kommer ud den 31. marts? Det er ikke HD i hvert fald, men mener det skulle være native widescreen, noget du kan be-afkræfte?



    epi^zepto
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    22-03-2006 22:38:55
    Svar/Indlæg:
    3329/182
    #11 Jeg er helt sikker på at strømforbruget er næsten det samme. 1/3 delsreglen holder i hvert fald ikke.

    Selv om jeg skal sammenligne interlaced og progressive indbyrdes er forskellen meget lille og du vil desuden ikke engang bemærke det. Nogle firmaer har bare mere held med at optimere deres skærme til interlaced end progressive og omvendt. Derfor er det ikke alle skærme der kan klare både interlaced og progressive for alle opløsninger.

    DR har mig bekendt været helt lukkede ind til videre. Jeg kender ikke til opløsningen - også kun at det er digitalt og man nu har de mange muligheder som digitalt net tilbyder. Men ja det skulle være i widescreen format tilpasset de mange 16:9 TV der er på markedet.



    K1lroy
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-03-2006 08:38:04
    Svar/Indlæg:
    767/119
    Super guide..

    Men har lige et par kommentarer/spørgsmål.
    Du skriver i din artikkel at Digitalt TV i fagsprog kaldes HDTV. Vi har jo som bekendt allerede digitalt TV, PT på prøve - men efter april sender de fast, med målet at slukke for de analoge netværk i 2009. Jeg undre mig så bare når DR har sagt at det først er realistisk at de sender TV i HD-kvalitet om 4-6 år. Så må der da være en væsenlig forskel på HDTV og digitalt TV? Jeg skal blankt indrømme at jeg ingen ekspert er på området, og synes også informationen på området er lidt rodet - men det kan godt være det bare er mig ;)



    #13
    xt0m
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-03-2006 08:56:08
    Svar/Indlæg:
    2587/91
    god guide methinks - "lortet" er dog stadig en tand for dyrt imo :l



    epi^zepto
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-03-2006 10:05:39
    Svar/Indlæg:
    3329/182
    #13 Det er naturligvis rigtigt. HDTV står for 'high definition tele vision'. Så naturligvis skal det være i høj opløsning og er derfor ikke nødvendigvis digitalt. Det skal selvfølgelig rettes og er en dårlig formulering. ;)





    K1lroy
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    24-03-2006 14:01:35
    Svar/Indlæg:
    767/119
    #15 - okay, så var jeg ikke helt galt på den, men som du også siger - så er digitalt TV omtalt som HDTV i faghandlen, hvilket må siges at være en fejltagelse/vildledning - men oplever det som en generel misforståelse, at HDTV=digitalTV.. Desværre :l



    #16
    Lars
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    25-03-2006 23:07:34
    Svar/Indlæg:
    3712/44
    #17 > Så er det ikke så sært at jeg blev helt forelsket.... :e



    Di3h4rd
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    24-04-2006 18:06:00
    Svar/Indlæg:
    47/1
    Ville ønske der var nogle flere LCD tver på markedet uden indbyggede højtalere.. hvis man køber et >32" stort LCD tv har man nok også råd til ordentlig lyd.. og dermed vil man højst sandsynligt gerne undgå de indbyggede højtalere.. Sidst jeg kiggede på LCD tv var det næsten umuligt at opstøve uden indbyggede højtalere.. hvad skal man med dem hvis man ikke vil bruge dem.. Tvet bliver jo heller ikke ligefrem pænere/mere kompakt af dem..

    BTW så er definitionen på HDTV ca. 1mio (eller minimum 0,92MP) aktive pixels :D :

    "A generic term describing TV signals, video formats, and equipment, providing either (1) pictures of approximately twice the horizontal resolution and twice the vertical resolution of common standard late 20'th century TV broadcasts extrapolated to a 16:9 aspect ratio, or (2) pictures made up of approximately a million pixels or more. 1280 x 720, or 0.92 megapixel, is generally regarded as the lower limit."



    Benjaminwatson
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    21-05-2006 15:33:09
    Svar/Indlæg:
    269/64
    Jeg vil gerne komme med et input....

    Husk at hvis du køber et tv med dvb-t tuner, kan du ikke bruge den til noget hvis du har kabeltv eller parabol, det kræver en selector eller reciever fra det pågældende selskab.
    Dvb-T er udelukkende til antennen "på taget" altså i luften.
    ulemperne ved at købe et med inbygget dvb tuner, er at hvis der kommer opdateringer til signalet, hvilket der vil gøre da det er så nyt, så kan du ikke opdatere 90% af dem.
    Har du derimod en ekstern til 600 -999, gør det ikke lige så ondt at smide den ud og købe en der er opdateret, nogle af dem kan også opdateres over nettet har hørt.

    #19 samsung og sony får lavet deres panela på samme fabrik, 7 generation. præcis hvilket panel der sidder i R53´eren er nokmeget svært at finde ud af, da samsung .NO ikke engang selv ved det. arbejder med det til dagligt.



    Benjaminwatson
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    21-05-2006 15:40:03
    Svar/Indlæg:
    269/64
    Philips har lavet deres 37 og 42PF9830, den understøtter også 1920*1080, og med en sony RXDR-HX1010, med upscaling til, 1080I får man et meget flot resultat op på skærmen fra sin selector.

    Vil klart andbefale ALLE der over at få en flad, at de sørger for at få en digital kilde... det gør så meget mere for ens oplevelse at billedet.



    Solar04
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    05-08-2006 14:45:35
    Svar/Indlæg:
    1/0
    Hjælp!
    Er der nogen der ved om disse tv-systemer; PAL/SECAM/ATSC/NTSC kan anvendes idag? og hvilket anbefales?
    Jeg har set mig lun på Amoi Elite LC42T1E. Er der nogen der har erfaringer med dette apparat?




    elvisatcb
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    17-02-2007 18:26:57
    Svar/Indlæg:
    2/0
    lcd er bedre! min røv hvor har i det fra.
    Plasma giver bedre farve gengivelse, bedre i direkte sollys bedre kontrast, farve og billed kvalitet. Check selv http://www.pioneer.dk/files/eu...

    de laver både lcd og plasma og har lavet eneste kontroleret test og den viser tydeligt at plasma er bedst dog er energi forbruget oftest en del højere men who cares, så køb 10" lcd det bruger meget lidt strøm x(



    elvisatcb
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    17-02-2007 18:29:07
    Svar/Indlæg:
    2/0
    nå ja de siger lcd har fordel med en ofte større opløsning til pc program afvikling, men selv ved pc billeder var billed kvalitet på plasma bedre



    kispus
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    22-08-2007 23:20:59
    Svar/Indlæg:
    2/0
    Jeg har desværre en lidt dårlig nyhed, hvad angår digital tunere. Det er fint nok indtil, og også i 2009, med indbygget digital tuner i LCD skærme. Den dårlige nyhed er at jeg har læst at i 2011 skifter man over til full HD, Som bliver mpeg4 formatet. De nuværende digital tunere kører med mpeg2. Jeg ved godt at det først er om 4 år, men jeg syntes alligevel at det er værd at tænke lidt over.


    Goaguy
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-08-2007 00:03:11
    Svar/Indlæg:
    3410/199
    #27 --> Hvor har du læst det henne?


    JacobHL
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-08-2007 07:16:53
    Svar/Indlæg:
    1776/116
    Vi skifter over til mpeg4, ja.. Men det bliver ikke HD(max på et par kanaler).

    Til den tid skal vi alle have nye digitaltunere igen.


    Goaguy
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    23-08-2007 07:28:27
    Svar/Indlæg:
    3410/199
    Kan ikke ikke finde et link? Kunne være meget lækkert at finde en masse om.


    kispus
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    23-08-2007 21:33:18
    Svar/Indlæg:
    2/0
    Jeg kan ikke lige huske hvor jeg læste det, men det var på internettet. Jeg skal prøve at se om jeg kan finde det igen. Ja, JacobHL, det er fuldstændig korrekt at til den tid skal man have en ny digitaltuner, eller hvad de ellers finder på. Så det store spørgsmål er om det kan betale sig at købe et LCD med indbygget digitaltuner. Jeg har selv lige købt en LCD med indbygget digitaltuner og føler at jeg har smidt pengene ud af vinduet.