Komfort / brugervenlighed
Det første man bemærker når hovedtelefonen kommer ud af kassen er, at det hele er lavet af hårdt plastik. Den hårde plastik er et fint valg til komforten, da det giver en fin vægt, og bliver derfor ikke tung, at have på hovedet. Kvalitetsmæssigt giver den hårde plastik ingen topkarakter, da det virker for billigt. Tager man så, at kigger på selve puderne, så er hovedbåndet pude ganske udmærket. Det er blødt skum der er brugt, hvorfor det former sig godt om ens øvre del af hovedet, og giver en fin komfort. Hvad angår puderne til kopperne, så er de lavet af hårdere skum, der efter min mening er for hårdt. De giver fin pasform rundt om ørene, men efter et stykke begynder de at klemme.
Vi har også de andre funktioner på hovedtelefonen, der er volumenknappen, mikrofonen og surroundsound knappen kablets kontrol. Nu er jeg vant til, at have en forstærker på skrivebordet, så at der var volumenknap på selve koppen var utroligt rart. Det er nemlig ikke muligt, at sætte hovedtelefonen til en forstærker, hvorfor man ellers skulle bruge computerens lydindstillinger. Kigger vi på mikrofonen, så fungerer den ganske udmærket. Den slukker mikrofonen, når den kommer i lodret position, hvor dette indikeres ved en kliklyd, når mikrofonen er blevet slukket. Til sidst har vi den lille kontrol på kablet, som er den man trykker på, hvis man vil have surroundsound lyd. Den er placeret ca. halvejs på kablet, som giver en fin mængde kabel fra pc til kontrol, og så fra kontrol til hovedtelefon. Min computer er placeret lige ved siden af mit skrivebord, hvor det derfor passer med, at kontrollen er placeret ved siden af mit keyboard. På kontrollen er der én knap, hvor trykker man på den, så afspiller den enten surround eller stereo.
Software
Vi går hurtigt over de funktioner der er i det stykke software der er lavet til Sennheiser PC 373D.
Her på ovenstående billede kan vi se, at vi inde under "Equalizer"-delen. Det er herinde, at man kan skifte equalizer alt efter, hvad man bruger hovedtelefonerne til. Equalizeren har ikke noget, at gøre med surroundsounden, men kontrollerer mængden af diskant, mellemtone og bas. Ser man nederst i vinduet, har vi en stor "Dolby" knap, hvor det er den her der enten aktiverer eller deaktiverer surroundsound.
Herunde "Noise reduction" kan man vælge om man vil aktivere eller deaktivere noise reduction, hvis der er omkringgående støj.
Til sidst har vi "Sidetone", som er en funktion man bruger, hvis man snakker med andre via mikrofonen. Sætter man sidetone til "High", vil man kunne høre sig selv snakke, bare meget lavt, som skulle give en mere normal samtale, end følelsen af at man snakker ind i en mikrofon.
Test
Hovedtelefoner til sammenligning:
-
Sennheiser HD-600
-
Beyerdynamic T70
Musik
Det første jeg vil gennemgår er, hvordan lyden er når der spilles musik, for det har trods alt også en stor betydning for den habile gamer. Jeg har haft lidt forskelligt musik igennem, som har været lidt af hvert, elektronisk, pop, rock osv. Til at starte ud med, lød hovedtelefonen en smule tam, da bassen ikke var nær så fremtræden, som jeg egentligt havde forventet af et sæt åbent Sennheiser. Efter lidt burn-in, altså efter en del timers brug, kunne man hurtigt fornemme, at der blev løsnet op i den ellers tamme lyd, og der kom lidt mere dybde i lydbilledet. Bassen kom lidt mere til stede, og fik samtidigt noget mere brum i de nedre frekvenser. Jeg vil betegne bassen i Sennheiser PC 373D som en flyder med et bestemt mål i livet, som er at gengive en præcis bas til forbrugeren. Det lykkes også ganske fint, for mængden af bas henvender sig ikke til de bas-hungrene, men til personen med en alsidig musiksmag der stadig gerne vil have bas. Hvorfor jeg kalder den en flyder er, hvordan den opfører sig i forhold til resten af lydbilledet, hvor den er til stede i et lidt brede spektre og fylder i lydbilledet.
Mellemtonen opfører sig fint til formålet, men selv efter burn-in, så formår den ikke at udfolde sine vinger, og komme frem i lydbilledet. Den formår stadig, at vise charmen frem i vokalen, for man er ikke i tvivl om, hvad lyrik der bliver sunget. Det hele foregår bare i baggrunden, hvilket man også kan kaldes V-formet, da bas og diskant ligger længere fremme i lydbilledet, hvor mellemtonen er rykket tilbage. For Sennheiser PC 373D synes jeg, at det passer ganske glimrende, hvis man tager målgruppen i betragtning.
Som jeg nævnte før, så har vi, at gøre med denne V-formet lyd, hvor her er diskanten mere fremme i lydbilledet end mellemtonen. Der er nu ikke en særlig højde på diskanten, hvilket gør at vi ikke får disse ubehagelig spring, hvor diskanten tager overhånd, og giver for høje lyde fra sig. Man får stadig en fin detaljering i diskanten, som giver et fint indspark til resten af lydbilledet, hvor vi får en god alsidig hovedtelefon.
Spil
Det er ikke mange hovedtelefoner jeg har prøvet, hvor der har været virtuel surroundsound, hvilket er derfor, at jeg havde mine skepsis. Der er en grund til, at flere og flere er begyndt med virtuel surroundsound, for det virker faktisk. Jeg mener ikke, at det er en nat og dag oplevelse, men man kan sagtens høre, at der er lidt mere surround effekt, end hvis man slog det fra. Det giver en bedre fornemmelse af, hvor ens modstander er i FPS spil, hvilket giver en bedre følelse af, at man er en del af spillet, og ikke en person der sidder foran computeren.
Mikrofonen var ligeledes også ganske imponerende. Det er en utrolig fin og neutral lyd der kommer ud på den anden side, hvor personen man taler med, på ingen måde er i tvivl om, hvad man siger. Med den justerbare mikrofon kan man ligeledes få den indstillet tilpas ud fra ens mund, så lyden ikke behøver at vandre længere end nødvendigt. Så man ender ud med en ganske hæderlig surround oplevelse, og samtidig en fin mikrofon, som virker pragtfuldt til formålet.