Test
Testmaskinen består af :
Gigabyte AORUS Z370 Gaming 7
intel i3 8350K@4 GHz
AMD HD6970
2 x 4GB Corsair DDR4 2133 MHz
OCZ Vector 240 GB
ADATA SX6000 M.2
Windows 10 Pro
Programmer:
Gigabyte RGB Fusion
H2Test
ADATA SX6000
Vi har fået en M.2 SSD med i kassen fra ADATA. En SX6000 med læse og skrivehastigheder der ligger på 1000/800 MB/s læs og skriv. Det er fint til at få tævet køleren igennem. Lad os starte med RGB farveladen. Som nævnt så er det menigen at du tilslutter køleren til RGB styringen på bundkortet så du kan synkronisere lyset i XPG STORM med resten af maskinen. Det virker som det skal. Både mit ASUS og mit Gigabyte bundkort havde ingen problemer. Gigabytes RGB header er 5 pins, men så længe du rammer 12 V og R G B pins i rigtig rækkefølge så er den sidste (W) ikke nødvendig her.
Sikke en fest. Hvad så med køleevnen? ADATA siger at den køler 25 % bedre, så jeg har brugt den medfølgende varmespreder - jeg nægter at kalde en 0,5 mm tynd blikplade for en køleprofil - som sammenligning.
For at kunne måle temperaturen kan man vælge at kigge i ADATAs SSD kontrolprogram, der også indeholder en temperaturmåling. Men den stod meget konservativt fast på 29 grader, så det blev et nej tak. Frem med et K-Probe termometer. Der er selve føleren så lille at jeg kan få den monteret direkte på controlleren ved at lave et spor i den termiske tape. En klat kølepasta sørger for maks varmeoverførsel.
På varmesprederen monterede jeg føleren oven på med tape og pasta. Pladen er så tynd at det ikke burde gøre nogen forskel, og uanset så kan jeg ikke komme under den da den sidder med noget meget tyndt 3M dobbeltklæbende tape. Her et par skud af testopstillingerne.
Til at få varmen op skal der skrives til SSD'en. Der skal skrives i en uendelig køre, så jeg har brugt et lille testprogram, H2Testw, der kan lige præcis det, og det virker over al forventning. Først overskriver programmet hele disken, og derefter verificeres det skrevne. Det er noget der sætter fuld knald på SSD contolleren og hukommelseskredsene.
Jeg har testet ved at lade maskinen stå 10 min efter opstart og lave en IDLE (i hvile) måling. Herefter starter jeg H2Testw og lader den køre mens jeg holder øje med maks temperatur. Det tog ca. 10 min i begge tilfælde. Temperaturen falder 2-3 grader når programmet når til at skulle verificere data, så det er altså den maksimale målte temperatur der er angivet på grafen. Efter 5 minutters IDLE efter endt test måles igen. Der skulle vi gerne være tilbage til udgangspunktet. Her er temperaturmålingerne.
Med alt det bøvl der var med at få den monteret er det egentlig meget rart at kunne se at XPG STORM faktisk virker efter hensigten. Der er helt tydeligt en forskel på både IDLE og TEST målingerne, og lige så vigtigt er delta værdierne. Med varmesprederen bevæger vi os fra ~50 til 70 grader og er meget længe om at komme ned i temperatur igen. Altså 20 graders forskel. Med XPG STORM kan vi klare os med at bevæge os fra ~39 til 49 grader, altså meget lavere temperaturer fra start og kun 10 grader op. Oven i det så er XPG STORM meget hurtig til at komme ned i temperatur igen efter endt test. Her ligger varmesprederen stadig og knokler med at komme af med det sidste. Med hensyn til de 25 % vi blev lovet så køler XPG STORM 24-30 % bedre i min lille intermistiske test, så det er godkendt. Testen er lavet uden nogen form for blæserkøling hen over bundkortet, og det er klart at målingerne vil være lavere hvis man har et luftflow forbi varmesprederen. Nu kan du også se hvorfor det er en god ide. En M.2 SSD bliver meget varm når den stresses.
Konklusion på næste side.