Overclocking
Nu vi har forstået hvordan et grafikkort fungerer, er det tid til at forstå hvordan man overclocker og hvad der sker. Forskellen på hvordan det fungerer, er praktisktaget den samme om det er bundkort eller grafikkort. Det store diskussionsspørgsmål er ofte hvordan man gør det. Hvad angår bundkort er det nærmest bandlyst at bruge programmer til overclocking og bios er klart vejen frem. For grafikkort er det oftest stik modsat. Faktisk har grafikkort en bios, og faktisk er det muligt at indstille den, men det er ganske forfærdelig omgang at skulle igennem, da det kræver at man først ændre bios i Windows, hvorefter man som regel skal flashe den ind ved hjælp af MS-DOS eller lignende styresystem. Det vil ganske simpelt tage uger hvis man skulle prøve sig frem ved hjælp af grafikkortets bios. Men med et program kan det ordnes hurtigt og simpelt. For nogle programmer handler det blot om at trykke på en knap og så finder det selv ud af resten. Slet ikke sjovt men ganske spændende og se om kortet er brændt af når man sætter sig i stolen igen. Hvis folk forstår mig, stoler jeg meget lidt på den slags programmer, men til dem der ikke vil sætte sig ind i det, er det sikkert en god løsning.
Valg af program
Det er her den svære beslutning skal finde sted. Hvilke program tør man sætte sin lid til, ikke brænder ens baby af? Der findes som nævnt flere typer. Nogle er udelukkende til Ati-kort, andre kun til nvidia, men flere og flere programmer kan bruges på tværs af producenter og understøtter som ofte næsten alle grafikkort siden nittenhundrede og hvidkål.
Rivatuner Rivatuner er nok et af de mest avancerede programmer til grafikkort. Det henvender sig især til de mere proffe. Rivatuner kan bruges af både ATi og nVidia-kort. Som navnet antyder var det oprindeligt lavet til nVidiakort (RIVA 128 og RIVA TNT) Men da Radeon9500 og 9700-serien kom, var dette program et af de foretrukne pga. dets evne at aktivere deaktiverede pipelines. Derefter gentog de succesen med Geforce6800 og nu er Rivatuner et af de mest foretrukne programmer til overclocking på tværs. Der Man kan virkelig rode dybt i grafikkortet med RIVA-tuner, hvilket giver endnu større muligheder for overclocking.
Selve programmet er ganske avanceret og faktisk ikke særlig brugervenligt. Pga. dets opbygning kan man til tider lede i timer efter en specifik egenskab. Til gengæld har det alt hvad man kan forestille sig. Udviklerne af programmet er oftest ret hurtige og gør at de tit er de første til at udnytte div. små OC-huller i drivere og grafikkortenes bios.
Powerstrip Dette er et helt andet program end rivatuner. Det er stadig især rettet mod professionelle, men ikke de hardcore på samme måde som rivatuner. Her får man ikke blot muligheden for at rode med oc-egenskaber, men alt hvad man ønsker sig inden for skærmindstillinger. Faktisk kan den næsten afløse grafikkort-driver-programmet. Det som især gør Powerstrip speciel er at det næsten virker uanset hvilket kort du smækker i. Alt fra 10år gamle S3-trio, over gamle voodoo til Matrox, XGI og Intel til de nyeste bæster fra nVidia og ATi. Ja til tider får man endda muligheder for at rode med skærmkort, som programmet slet ikke understøtter endnu. Overblikket i Rivatuner er langt bedre, men det skyldes nok især at OC-egenskaberne er begrænsede til ren overclocking, hvor man så derudover får mulighed for at pille med noget så sjovt som bl.a. hertz på TV og andre CRT-skærme. (altså overclock din skærm)
Powerstrip er altså rettet mod de mere fornuftige der ønsker det bedste for sin computer og det billede der kommer på skærmen. Det var personligt det program jeg først startede op med, og også det program jeg har mest tillid til, desværre er det gået hen og er blevet shareware med tiden, hvilket gør at der er ventetid når man ønsker at åbne programmet. Det gør ikke programmet mindre spændende, og har man lyst kan man jo smide de håndøre det koster og boltre sig i alle mulige sjove skærm-egenskaber.
Coolbits Coolbits er nvidia's overclocking-program. Det er en lille fil det lægger sig i driveren og åbner for overclocking-delen. Det er ikke de vilde egenskaber man åbner op, men har man aldrig prøvet at overclocke før, og har man et nvidia-grafikkort er det et glimrende sted at starte. Her kan man vælge manuel overclocking eller få driveren til at teste selv. Det virker ganske godt, men jeg har fra tid til anden oplevet at man lige kan snige den lidt højere med andre tools end med coolbits pga. den tester om der er fejl.
Coolbits ser lidt forskelligt ud om man bruger deres nye Control panel eller det gamle driver layout. Generelt er der ikke nogen større forskel på de to, og funktionen er det samme
Atitool Dette er nok det mest anvendte overclocking-værktøj til ATi-kort. Især egenskaben hvor programmet selv overclocker er noget der kan hjælpe nye overclockere godt på vej. Her er valgfriheden stor, og man kan ligesom med coolbits også styre frekvenserne manuelt. Det mest spændende er at man kan følge med når den tester grafikfejl. Dette program går oftest til grænsen, og jeg har oplevet at det også kan gå lidt over, så RESET knappen bliver godt benyttet hvis man ikke passer på.
En venlig overclocker har fortalt at Atitool også kan bruges med nvidia-kort hvis man bruger beta-udgaver, dette skulle self afprøves med mit Geforce7600GS, og ja ganske rigtigt. Ganske begrænset og med forkerte værdier på rammene, men ja programmet virkede fint og overclockede kortet helt fantastisk.
Disse fire programmer er nogle af de mest brugte, men der findes endnu flere bl.a. rage3Dtweak og Omegadrivers indbyggede. Programmerne er ganske ens på rigtig mange måder så det handler mest om hvad man falder for og de fire førstnævnte er udfra en lille spørgeundersøgelse de mest brugte af vores hardware-test-læsere. Dette er ikke helt uden grund, da de henvender sig lidt til hver sin gruppe af mennesker.