Lad os overclocke
Ser man på programmerne er der næsten altid en ting der går igen. To rive-i-knapper der enten justeres fra side til side eller op og ned. Grundlæggende snakker vi om ram-clock og processor-clock. Hiver man i dem neddrosler eller overclocker man ram og processor.
Man kan jo bare gå i gang, men vil man spare lidt tid, er det en god ide at lave lidt research.
Researchen består først og fremmest i at læse nogle artikler om ens grafikkort. Her mener jeg grafikkort og ikke grafikchip, da producenterne sagtens kan have forskellige indstillinger, komponenter og bios på deres kort. Heri kan man ofte få et lille indblik i hvor godt ens grafikkort overclocker, da de fleste grafikkort-test i dag indeholder et overclocking-afsnit.
Man kan også selv gå tæt på kortet. En god ting kan være at tjekke rammenes stemplede hastighed. På de fleste ram er der et lille tal der indikere hvor hurtigt ramblokken er lavet til. På billedet herover af et Geforce7600GT kan man se der til sidst står et lille 1.4-tal. Det står for 1,4nanosekunder og fortæller os at dette grafikkorts ram kan kører mindst 714Mhz. Hvis nu kortet havde haft 1.2ns-ram ville rammene teoretisk set kunne klare at blive overclocket over 100Mhz ekstra.
Hvis man hiver køleren af processoren kan man til tider også finde ud af noget der. Der står ofte hvilken processor der er blevet brugt. Hos nVidia står der ofte en kode fra NV1 op til NV48 eller G70 op til G73. Hos ATi står der R100 op til R580 eller RV100 op til RV530. Nogle modeller bruger en højere model processor end grafikkortets navn antyder. Ofte er det sådan at f.eks. ATi-processor R480 er tilegnet RadeonX850, men til tider ses den på noget billigere X800-kort, hvilket ofte kan betyde at det overclocker endnu bedre. At bruge andre chip end modellen foreskriver, ses både hos nVIDIA og ATi, men kun hos nogle enkelte modeller. Man kan ofte se Chipmodellen i ens overclocking program, rammene skal man selv ned og tjekke.
Hvordan overclocker man så. Tjaaa, nogle vil trykke på knappen og selv lade programmet finde den optimale frekvens. Andre vil selv forsøge sig frem, deriblandt undertegnede selv.
Det handler grundlæggende om at skrue stille og roligt op.
Hvad skal man bruge:
RESET knap der fungerer.
Et OC program
Et par tunge spil-test-programmer (bruger selv 3Dmark01-nature-test og 3Dmark06)
Det første ryk må gerne være en 5-10% af den oprindelige frekvens. Har man lavet lidt research kan man jo starte med at overclocke til den frekvens andre har overclocket dit kort til. Herefter tager jeg 3Dmark01-nature-test. Af en eller anden grund er det en af de test der først viser grafiske fejl. Når det er overstået giver man processoren en tand til, og tester. En tand til osv. Lige indtil man ser fejl.
Fejlene kan opstå på forskellige måder.
Men der er især 4fejl man skal kigge efter i spil.
Prikker især i vand antyder at processoren er stresset til max og laver pixelfejl.
Farvede streger antyder at enten ram-controller eller ram er stresset til max.
Glasskår, hvor billedet et kort øjeblik ser knust ud, eller store ensfarvede trekanter pludselig står frem, tyder på ram eller ramcontroller er overbelastet.
Frys/genstart betyder at du er gået over grænsen. Her er det oftest processoren der har fået for meget.