BIOS
Det ligner I første omgang en almindelig kedelig Phoenix Award BIOS. Men når vi bevæger os ind i Advanced menuen så skal jeg love for der sker ting og sager.
Jeg husker stadig med rædsel den BIOS der lå på mit hedengangne DFI nf4 SLI-DR kort, med en millionmilliard forskellige indstillinger som jeg ikke anede hvad var til. Det er ikke helt så slemt med 680i BIOS'en, men hvis ikke man har set en BIOS før så er forvirringen total fra dag 1, og ikke-nørder vil med stor sikkerhed løbe skrigende væk.
Efter at have skreget en times tid (!?) bevægede jeg mig ned i lagene, og i første menu finder man minsandten mulighed for individuelt at clocke hver enkelt PCIe port. Som nævnt under layout delen så tæller man 1,3,2 og den rækkefølge er fulgt med over i BIOS - fin detalje. Multiplier og diverse interne clockfrekvenser kan ligeledes justeres til max ydelse. Lækkert lækkert.
Den næste menu byder på fsb justering og man har mulighed for at justere ram til man brækker sig. Du kan linke dem til fsb'en så de kører synkront, eller du kan køre unlinked med et væld af muligheder. Der er nemlig to clockgeneratorer ( PLL'er ) på boardet der kan køre uafhængit af hinanden. Det er faktisk så tæt på "frie hænder" som man kommer og det er virkelig lækkert at arbejde med. Det giver også mulighed for at kombinere boardet med de værste skodram hvis man får lyst til det, men den slags bør jo næsten være forbudt ved lov. Vi støder også på begrebet SLi-ready memory. Hvad det helt nøjagtigt dækker over ved jeg ikke, men jeg skyder på at vi snakker om ram med ekstremt høj hastighed og båndbredde.
Vi har brugt Corsairs Dominator PC-8888 moduler der er optimeret til brug med 680i, og oplevelsen var aldeles fremragende. SPD indstillingerne fungerer perfekt, og timing justerer selv korrekt ift. bussen. Et fsb max på 2500 ( quad ) svarende til 625fsb tegner godt, og ram kan køres op til imponerende 700MHz.
Næste menu tager sig af cpu konfiguration mht. VT, Execute Disable Bit og strømspare funktioner. Billedet er fra P17 BIOS, og der mangler EIST understøttelse. Den er med i de nyeste versioner.
Så skal vi ned og rode med spændinger. Der er rig mulighed for at pine sin powersupply, og de enkelte muligheder ligner i størrelse dem vi kender fra 975X/P965 chipsettene.
Til dem der er lidt nervøse ved at skrue op for diverse spændinger kan jeg afsløre at det ikke er nødvendigt at rode ret meget for at få et flot resultat. Faktisk nåede jeg op på imponerende 440fsb under OC testen før jeg måtte dreje lidt på knapperne. Men mere om det senere.
Til slut lige et par screens af den indbyggede memtest mulighed, og under System Monitor er der en såkaldt dynamic fancontrol, der giver 100% kontrol over alle blæsere du slutter til boardet.
Superlækker feature der muliggør at man kan justere forholdet mellem temperatur/ydelse og blæserstøj så det passer til ens eget temperament.