Test: AMD ATHLON 3000G

CPU, AMD d.  25. november. 2019, skrevet af Renissen2 5 Kommentarer.  Vist: 6575 gange.

Korrekturlæser: morra19
Billed behandling: Renissen2
Oversættelse: morra19

Pristjek på  350,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

Bag om RYZEN

 

 

Nu har vi snart set og hørt RYZEN navnet et par hundrede gange mens al release hypen har stået på, men hvad er det så egentlig AMD har begået. Kort fortalt så er det AMD's tilbagevenden til high-end CPU markedet vi taler om. Siden 2010 har AMD været kørt agterud af Intels Core teknologi, og AMD har resideret i afdelingen for mellemklasse gamere og kontormaskiner. Sjovt nok samtidig med at AMD's anden store forretning, grafikkort, er gået ganske godt, og man stadig kan være med i toppen. AMDs forrige satsning på high-end CPU kerner hed Bulldozer, og hvis nogen kan huske den omgang så var det et svidende nederlag. Styrken i Bulldozer lå i udnyttelsen af flere svagere kerner, der tilsammen skulle kunne overgå Intels bedste. Lige som et grafikkort er opbygget af hundredevis, nogle gange tusind vis af små stream processorer der arbejder sammen. Desværre for AMD så blev hverken styresystemer eller de enkelte programmer optimeret til multikerne brug. Så på bundlinjen havde man et produkt der kostede en formue, brugte ret meget strøm og leverede samme ydelse som en Intel Celeron i langt de fleste tilfælde.
 


Her er selve kernen i en RYZEN. De enkelte transistorer er bygget med 14 nm teknologi.


På servermarkedet kunne AMD dog godt være med, fordi man her netop kunne udnytte kernerne, men det er faktisk ved at være år siden at der er kommet en ny Opteron på gaden (AMD's pendant til Intel Xeon), fordi Bulldozer arkitekturen er ved at være forældet, på trods af flere opdateringer. Senest i 2016 med Excavator V2. De seneste år har AMD brugt på at sammensætte et langtidsholdbart designteam, der skulle udvikle ZEN kernen og de næste generationer. Simpelthen en ny fødekæde til udvikling af processorer. Intel har til sammenligning to teams der skiftes til at designe ny arkitektur. 
 


RYZEN R7 processoren er kort fortalt 4 ZEN kerner der deles om 8 MB L3 cache, og netop her er der sket rigtig meget siden Bulldozer, der havde store problemer med latency - ventetid mellem læse og skriveoperationer. Cache strukturen er ændret så den passer bedre til den måde et moderne operativsystem arbejder, og så har man indført en såkaldt micro-op cache, der gør at man kan gemme instruktioner der netop er blevet udført i et stykke tid, så de kan hentes hurtigt frem igen, i stedet for at man skal afkode dem hver gang behovet opstår. Det samme trick benytter Intel i Core arkitekturen, men RYZEN kan lagre 25 % flere instruktioner. Dertil kommer at AMD har optimeret på det antal instruktioner per clock cpu'en kan håndtere, hvilket resulterer i en høj båndbredde, altså hvor mange data man kan mase igennem per clockpuls. 
 


Endelig er der SMT, Simultanious Multi Threading, der tillader en kerne at tage flere instruktioner ind af gangen. Lidt a'la Intels Hyper-Threading, men AMD's løsning fungerer på en lidt anden måde, og kræver hardware understøttelse. På bundlinjen betyder det at du vil kunne se en quad-core CPU optræde som en otte-kernet når du kigger i enhedshåndtering under Windows, og at en RYZEN kerne kan håndtere flere samtidige tråde.
 


En sidste ting der er værd at nævne er strømstyringen i RYZEN, SenseMI. Som noget nyt har AMD nu implementeret en stribe interne sensorer der holder øje med temperatur, hastighed og strømforbrug. Hele RYZEN er gennemsyret af overvågning og kontrol, det som AMD har døbt Infinty Fabric. 
 


Det gør at strømforbruget kan reguleres dynamisk og i realtid i forhold til arbejdsbelastningen = hurtigere CPU med mindre strømforbrug. RYZEN kan således booste ydelsen på hver kerne i step af 25 MHz, Precision Boost, hvor Intel er låst til multipleren med 100 MHz af gangen. Dertil kommer en tredje mulighed nemlig eXtended Frequency Range (XFR) der tillader yderligere hastighed på kernen ud over den maksimale boost frekvens, såfremt cpu'en "kan mærke" at der er køling nok på. Et stort skridt fremad fra Bulldozer.
 


Sammen med RYZEN skifter AMD sokkel på bundkortene, og indfaser en stribe nye chipset. DDR4 bliver den nye RAM standard på alle AMD bundkort, og der er nu fuld integration af M.2, USB 3.1 og andre perifere teknologier. Alle AMD RYZEN CPU'er er ulåste og kan derfor overclockes, men det er ikke alle bundkort der understøtter det.
 

 

Tak til Polarfar for dette afsnit.

 

 

Anomynous
 
Superbruger
Tilføjet:
25-11-2019 09:41:35
Svar/Indlæg:
384/14

Jeg skulle lige til at sige at processoren da må være uhørt billig før den giver mening og til 350,- må man konstatere at det er den.



svedel77
 
Grafiker
Tilføjet:
25-11-2019 11:58:32
Svar/Indlæg:
2263/307

Renissen - kan du fortælle lidt mere om, hvordan CPUen opleves som bruger, i hverdagsprogrammer, systemopstart, osv?



Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
25-11-2019 13:16:42
Svar/Indlæg:
2045/273

#2

Ja da. CPU'en føles for så vidt fin nok til almindelig brug, men nu er jeg en speed freak så tingene tager lidt ekstra tid. Der er ligesom en smule forsinkelse inden de 2 kerner og fire tråde får tygget sig igennem f.eks en programstart. Men når den så kører går det bedre. 🙂



CuBic
 
Superbruger
Tilføjet:
26-11-2019 07:51:26
Svar/Indlæg:
37/11

spænende cpu, kunne den ikke være et godt forslap til et nyt mediecenter ?



Renissen2
 
Senior Skribent
Tilføjet:
26-11-2019 08:10:19
Svar/Indlæg:
2045/273

#4

Absolut. 🙂