Testen
Det lyder jo alt sammen meget godt, men det skal jo også testes, om det så virker i praksis. Og hvordan gør man så det? Det gør man selvfølgelig ved at gøre alt det, man ikke må :) Efter installationen af Radix Protector gjorde jeg alt, hvad jeg kunne for at få computeren inficeret med spyware og andre skumle ting, så det normalt ville være nødvendigt at formatere harddisken for at rydde op.
Testen er udført på en maskine med Windows XP SP2, uden firewall, antivirus og automatiske opdateringer. Således fuldstændig ubeskyttet var jeg en tur forbi "gode" gamle www.astalavista.com, som er en søgemaskine for internettets skyggeside. Her søgte jeg på forskellige ting og sager, som jeg downloadede og installerede (lad være med at prøve dette derhjemme, børn). Derudover trykkede jeg også på alle de bannere, jeg kunne komme til på astalavista, installerede alle de plugins, de bad mig om, og jeg installerede Kazaa, nok det mest kendte spyware-inficerede program.
Og det gik da også som forventet. Inden længe var min computer temmelig inficeret, der var væsentlig mindre fri hukommelse til rådighed, og min Internet Explorer så sådan her ud:
Mission fuldført. Denne Windows er FUBAR.
Det var så nu, Radix Protector skulle stå sin prøve. Jeg genstartede computeren, og valgte at genoprette fra et restore point. Kort tid efter var dette gjort, og Windows startede op igen, fuldstændig genfødt. Alt så ud som før infektionerne, og alle nye filer var væk - også et par stykker, jeg selv havde oprettet, så dette skal man lige være opmærksom på. Radix Protector tager som sagt et billede af harddisken, og ved en genoprettelse bliver harddisken gendannet efter dette billede, hvilket selvfølgelig betyder, at alt nyt på computeren også er væk efter en genoprettelse.
Men når bare man er opmærksom på det, er det ikke noget problem. Og det fungerer upåklageligt - her er fx min Internet Explorer efter genoprettelsen:
Et godt eksempel på, hvordan hardware og software her spiller sammen, er når man skal afinstallere Radix Protector igen. Jeg prøvede i første omgang bare at fjerne PCI-kortet, hvorefter jeg egentlig troede, Windows bare ville kunne starte op som før installationen. Men den går ikke - hvis PCI-kortet er væk, melder Radix Protector ved opstart, at den mangler, og derfor ikke kan boote. Så hvis man vil fjerne kortet, er man nødt til først at vælge dette i menuen under opstart.
Dette gøres ved at vælge "Uninstall" i menuen, og herefter bliver man så spurgt, hvad den sidste handling skal være - vil man gemme et sidste restore point, eller vil man genoprette? Egentlig en ganske smart måde at gøre det på.