Test
Så er vi så kommet til den del de fleste venter på, nemlig testen. Jeg har haft maskinen til låns i en lille uge, hvor jeg har brugt den som min primære maskine. Vanen tro har jeg kørt en række benchmarks på maskinen, for ligesom at se hvordan den yder. Og jeg har samtidig kigget på opstartstider og batteri samt strømforbrug. Vi kigger desuden også lidt på, om Robson-kortet virkelig kan gøre en forskel. Som altid sætter jeg maskinen op imod en tilsvarende ”konkurrent” og jeg har denne gang valgt Zepto 6625WD som ”modstander”. Zepto 6625WD havde følgende specifikationer:
· Skærm: 15,4" WSXGA skærm (1680x1050 max opløsning)
· CPU: Intel Core2 Duo T7500 2.2 GHz
· Chipsæt: Intel 965PM - ICH8-M
· Grafik: Nvidia 8600M GT 512MB
· Ram: 2 GB DDR2 PC-6400 (2*1 GB)
· Harddisk: 80GB Hitachi SATA 2.5” 5400RPM
Og forskellen er til at få øje på. Udover skærm er det CPU, Ram og Harddisk det drejer sig om. Men den helt store forskel er naturligvis at Zepto´en kører med et 8600M GT kort, hvor Vega´en kører på et delt onboard. Begge grafik løsninger er Directx 10.0 kombatible.
Nå, men lad os komme i gang. Vi trykker på aftrækkeren og fyrer starten af med at kigge på batteriet:
Og som det ses får 6625WD virkelig baghjul! Med begge maskiner på ”høj ydelse” i strømstyringen og skærmen på max, leverer Vega´en en imponerende tid på 325 Minutter. Ja, du læste rigtigt. Over 5 timers brug på et fuld opladet batteri. Vega lover selv op til 5 timer, så det er et overordentligt godt resultat. Det skal dog bemærkes at Zepto kørte på et 6-cellet batteri, mens at Vega 1221 har et 8-Cellet batteri at gøre godt med. Men rent personligt tror jeg ikke rigtig det kan rokke på resultatet. Til at måle batteriets ydelse, har jeg brugt programmet Batteryeater som er et testprogram udviklet specielt laptops.
Ydelse:
Jeg har smidt maskinen igennem en række benchmarks for at se hvordan Vega´en klarer sig mht. CPU kræfter og grafik. ”Modstanderen” er igen Zepto 6625WD. Alle test blev gennemført med maskinens strømstyring på ”høj ydeevne” og maskinen kørende på strøm. Vega 1221 er blevet testet i følgende:
· 3DMark06
· 3DMark 05
· 3DMark03
· Aquamark
· PcMark05
· Sisoft Sandra
· SuperPi 1.5 MOD
Maskinen kom præ-installeret med Windows Vista Home Premium 32-bit, samt medfølgende drivere fra Vega.
Vi lægger ud med SiSoft Sandra:
Begge maskiner lægger faktisk nogenlunde lige. Forskellen skyldes helt sikkert Zepto´ens hurtigere CPU.
Vega´ens delte onboard grafikkort kan nemt følge med, når det gælder almindelige multimediaopgaver.
Her sparker Vega 1221 så fra sig. Med en score på 46MB/s på read-delen har den hurtigt lagt afstand til Zepto 6625WD.
Vi kører lidt videre og kigger på hvordan Vega´ens onboard klarer sig i forhold til Zepto´s 8600M GT:
Og det går som forventet. Zepto´s hurtige grafikkort er længder bedre end Vega´s. Det ville også have være mærkeligt andet.
Vi går videre til Aquamark og Pcmark:
Igen en himmelvid forskel. Vega er slet ikke istand til at svare igen.
Vega leverer et hæderligt resultat. Igen en margen, som viser de 2 maskiners forskellige opbygning.
Og vi slutter festen med en SuperPi:
Zepto´en er lige knap 2 sekunder hurtigere. Men det var så også forventet, da den er udstyret med en lidt hurtigere CPU.
Jeg skal afslutningsvis sige til testen, at Pcmark04 ikke kunne gennemføres tilfredsstillende, hvorfor den ikke er medtaget.
Dagligdagen:
I dagligdagen kører maskinen upåklageligt. Selvom jeg prøvede at åbne 3-4-5 applikationer rimeligt hurtigt, reagerede den som forventet med en rimelig lav responstid. Den er meget støjsvag og larmer næsten ikke, hvilket gør den lidt attraktiv som en primær arbejdsstation. Samtidig yder det delte grafikkort godt nok til at kunne se film på maskinen, så maskinen nu også bejler til en plads som rejsepartner. Og så gør det jo ikke noget at den kun vejer 1.8Kg
Som altid i dagligdags situationer er det ikke afgørende, hvor hurtigt maskinen kan køre en benchmark, men mere hvor hurtig den er til starte og åbne applikationer. Jeg hev fat i stopuret og målte:
Den ligger da rimeligt godt side om side med Zepto 6625WD i dvale. Men Boot synes jeg er en smule langsomt? Nå, ja for pokker! Maskinen havde da et Robson-kort? Ok, vi prøver igen:
Se det var meget bedre. Stadig ikke så hurtigt som Zepto. Men der er en tydelig forskel på tiderne med og uden Robson-modulet. Det er jo nærmest som at tilsætte en Turbo-knap til maskinen. For efter at have aktiveret Turbo-memory, reagerede maskinen promte. Og jeg kunne sværge på at applikationer startede en lille smule hurtigere.
Som rosinen i pølseenden målte jeg lige hvor stort et strømforbrug maskinen havde. Eftersom at Vega´en kører på et onboard grafikkort , havde jeg en klar forventing om at den ville være rimelig økonomisk i drift.
Og jeg blev ikke skuffet. Uanset hvor meget jeg belastede maskinen, kunne jeg ikke hive måleren over 38 Watt i load. Vi snakker altså om Core 2 Duo power til beskedne 38 Watt. Det er noget der rykker.