Layout
Det mest iøjnefaldende på X38 Diamond bundkortet er den lettere kunstnerisk anlagte heatpipekøleløsning. Vi så en køler i samme stil på P35 Platinum kortet, og MSI mener åbenbart at det er vejen frem med et let genkendligt udseende.
Ud over at se ret syret ud så er det en ok ide at få varmen løftet væk fra bundkortet, og op i de luftlag hvor man må formode at der typisk vil være lidt mere luftgennemstrømning end helt nede ved printet. MSI oplyser at det skulle give 20% mere afgivelse af varmen ift traditionelle systemer.
Selve bundkortet er typisk MSI design med et mørkt print og farvestrålende sokler.
Går vi lidt tættere på så finder vi en cpu sokkel i skyggen af den enorme heatpipeløsning. Det er ikke meget plads der er levnet, og den monteringsplade der sidder på mit vandkølingskit måtte have 1mm barberet af i enden for at kunne klemme sig forbi MosFet køleren.
Der er brugt Solid-State kondensatorer overalt på bundkortet, og det er udelukkende kvalitetskomponenter der benyttes. Nydeligt ser det jo ud.
Ved sydbroen ser det lidt mere kaotisk ud end sædvanligt. Det ser tilsyneladende ud som om der er to sydbro chips med hver deres køler på, og det er faktisk ikke helt løgn. Den nederste chip er en IDT PCIe controller der sørger for at styre de to gule PCIe x4 sokler i bunden af kortet. Dertil kommer en ekstra controller til de to eSATA porte ved IO panelet. Der er alle de pinheaders du skal bruge til både USB og FireWire og et sæt onboard Power on/off og Reset knapper.
Der fulgte jo to printkort med som tilbehør. Lydkortet vil du altid kunne klemme ind selv om en 8800GTS køler dækker for den ene PCIe x1 sokkel, men hvis du vil bruge SKYTELkortet så kan du risikere at rende i problemer. For det første vil du ikke kunne bruge to dual-slot ATi kort til en CrossFire løsning da det ene kort vil dække den PCI sokkel SKYTEL kortet skal sidde i.
For det andet så er det kabel der forbinder SKYTEL kortet til bundkortet så kort at du ikke vil kunne bruge de to PCIe x4 sokler, da kablet simpelthen spærrer for adgangen. Det skal i hvert fald være et ekstremt lavprofilkort for at passe ind. Det kunne have været løst ved at flytte om på den nederste gule PCIe sokkel og den hvide PCI. Meget usmart lavet. I princippet behøver det ikke sidde i PCI soklen da der ikke er nogen elektriske forbindelser på printet til soklen, men alternativet er at det skal ligge løst da det ikke passer i PCIe soklerne.
Lige mellem de to gule sokler sidder en såkaldt LED poster, et lille display der fortæller hvor langt du er kommet i boot sekvensen. Den er god at kigge efter når man overclocker, eller til fejlsøgning hvis ens hardware er defekt. Du får nemlig direkte specificeret hvilken del af maskinen der ikke vil starte.
Sådan ser LCD poster'en ud når man er inde og rette i BIOS.
Så nåede vi om til IO-panelet der også er lidt ud over det sædvanlige.
Hele otte USB porte er der klemt ind på den trange plads. Sammen med dem ligger der FireWire, optisk lydudgang, 2x eSATA, dual Gigabit LAN, 7.1 analoge lydudtag og en knap til at resette BIOS. Og du kan stadig benytte dit gamle PS/2 tastatur og mus sæt.
Alt i alt et meget spændende bundkort der byder på lidt ud over det sædvanlige, selv om alle løsningerne måske ikke er helt tænkt til ende.