Installation
Før vi kan gøre brug af NAS serveren, skal vi have installeret en harddisk i den. Boksen åbnes nemt ved at dele den i to:
Til testen har jeg brugt en 250 GB SATA harddisk fra Hitachi, men boksen understøtter harddiske på helt op til en TB. Installationen går som en leg, i med fire skruer for at holde harddisken på plads, og det er faktisk det. Så sættes boksen sammen igen, og to skruer i for at holde den sammen, og så vi klar.
Hvis man ikke er vant til at rode med hardware, så er der også en udførlig guide til hvordan installationen foregår. Selvom det for langt de fleste ikke skulle være nødvendigt.
Med det medfølgende netkabel tilsluttes boksen til ens hjemmenetværk, og der sættes strøm til. Næste skridt er nu at installere det medfølgende software på de computere, som skal have adgang til NAS serveren. I med den medfølgende driver cd, og det lille program QNAP finder installeres.
Dette går nemt, og programmet finder hurtigt NAS serveren på netværket.
Første gang TS-109 bruges skal den konfigureres, programmet kører en lille guide og går herefter i gang med at konfigurere, formatere harddisken og eventuelt lægge opdateret firmware ind, hvis man har hentet en nyere version ned end den installerede. Her kan man blandt andet ændre på NAS serverens navn, og ændre administratorpasswordet hvilket som standard bare er admin.
Herefter kan mappen ”Public” mappes som netværksdrev, og er nu tilgængelig fra alle computere på netværket. Ud over mappen Public oprettes som standart fire andre mapper, som bruges til NAS serverens forskellige funktioner.