Test
For at teste Logitech's diNovo Mini har jeg sluttet min computer til mit TV, for at teste hvor god og effektivt dette mini keyboard egentligt er, når man vil bruge det sammen med sit mediecenter. Tastaturet er testet på en PC med Windows Vista Ultimate 64bit, dvs. at computeren også fungerer som mediecenter.
Et minikeyboard som dette er noget forholdsvist nyt, og er derfor svær at sammenligne med andre producenters svar på samme, dog findes der et par alternativer til Logitech's diNovo Mini. Og disse alternativer er Universal/multifjernbetjeninger som f.eks. Logitech's Harmony 1000 og Harmony One, som vi før har testet her på siden, samt diverse mobiltelefoner eller PDA'er.
På kassen til Logitech diNovo Mini står der "Palm-sized keyboard with media remote and ClickPad", og denne beskrivelse passer meget godt på produktet. Tasterne er meget små og sidder forholdsvist tætte, og dette betyder at keyboardet ikke er særlig behageligt at skrive på i længere tid, men det er heldigvis heller ikke det keyboardet er designet eller produceret til. Dog føles knapperne utroligt behagelige når man trykker på den, og de afgiver en lille "klik-lyd" når en tast går i bund. Denne lyd svarer meget godt til lyden der kommer når man skriver en besked på sin mobiltelefon. Selve knapperne er lavet af samme materiale som bagpladen ind til batteriet er, altså et gummiagtigt materiale der sikrer at fingrene ikke lige pludseligt glider.
Tasterne er som sagt bagbelyste, og dette er en utrolig lækker feature hvis man ligger en sen aften uden meget belysning og ser TV. Uden bagbelysning af tasterne, vil det være fuldstændig umuligt at ramme lige den tast man vil have uden at tænde noget lys. Både den orange og grønne bagbelysning er behagelig at have, så det er bestemt ikke noget øjnene bliver trætte af i længden. En smart lille feature på diNovo Mini er at der ikke er nogen On/Off knap. Man åbner simpelthen bare det lille låg, og så tænder enheden automatisk i samme sekund, og bagbelysningen aktiveres ligeledes automatisk. Det samme gælder når man vil slukke enheden igen, så lukker man blot låget i, og lyset slukker automatisk.
Det er bestemt et plus at Logitech diNovo Mini har en meget meget kort opstartstid, men hvad hjælper denne hurtige opstartstid, hvis enheden reagerer langsomt på alt andet? Heldigvis er dette ikke tilfældet her, tværtimod, enheden reagerer lige så hurtigt som den normale mus eller tastaturet, som er sat til computeren, og dette betyder det bestemt ikke er styreenheden der er med til at sænke hastigheden. Og hvad er idéen i at have en trådløs styre enhed, hvis rækkeviden ikke er stor nok? Enheden er blevet testet i forskellige omgivelser med forskellige rækkevider, og resultatet er bestemt ikke skuffende. Logitech oplyser at bluetooth signalet kan række op til 10 meter, men på nedenstående skema ses det at rækkevidden rent faktisk er højere.
Miljø |
Rækkevide |
Udendørs |
ca. 14 m |
Indendørs - genenm trævæg |
ca. 8 m |
Indendørs - gememn murstensvæg |
ca. 5 m |
Indendørs - stue miljø |
ca. 11 m |
Ud fra disse tal kan man kan se at Logitech diNovo Mini, er et såkaldt "class 2 bluetooth product", hvilket er den mest normale kategori når det kommer til trådløse bluetooth mus og tastaturer. Dette giver en rækkevide der ligger mellem 12 og 5 meter indendørs, alt afhængelig af hvilke modstandsstykker signalet møder.
Dog er der et stort minus, og det er helt sikkert at alt hvad i ser skrevet herover, udelukkende er til brugere af Windows XP eller Windows Vista. Jeg finder det yderst mystiskt, at Logitech i dette tilfælde ikke vælger at understøtte Mac OS X, eller nogen anden form for Linux baseret styresystem. Dette kan dog skyldes at dette tastatur henvender sig direkte til mediecenter brugerne, og dette ses ved at der er en genvejstast vil Microsofts mediecenter software. En anden ting jeg finder forholdsvist mystisk, er at der ikke er nogen Ø eller Å tast på tastaturet. Hvis man vil bruge en af disse to taster skal man holde FN-tasten nede og trykke på L-tasten, eller tasten til at lave bindestreg. Dog har Logitech fået plads til Æ på tastaturet. Hvorfor det lige er blevet Æ vides ikke.