Test
Inden vi går igang med at kigge på testresultaterne, er der lige et par ting der skal på plads først. Vi havde helt fra starten af problemer med at få vores resultater til at nå de højder, som vi vidste routeren er i stand til at klare. Der er gået mange timer med at pille og indstille forskellige faktorer, og slutteligt måtte vi konkludere, at den bærbare computer vi har brugt i testen, simpelthen ikke kan levere nok strøm igennem USB-portene. Og hvordan kommer man frem til sådan en konklusion? Det vil vi hurtigt lige gennemgå inden vi går videre.
Hvis man kigger på ovenstående billede, så kan man tydeligt se hvad der sker med forbindelsen så snart strømforsyningen bliver pillet fra den bærbare. Desuden er det også et meget ujævnt resultat med mange tydelige drops, eller "huller" i grafen om man vil. Kørte vi testen mellem to stationære computere, hvoraf den ene naturligvis var tilsluttet trådløst med vores test-udstyr, da var grafen slet ikke i nærheden af at være så svingende.
Derfor skal alle nedenstående udendørs testresultater altså tages med dette i mente, da det ikke var muligt for os at slæbe en stationær computer med ud i gårdhaven. Med andre ord, så er de udendørs tests udført på den bærbare computer uden strømforsyning, hvor det maximale troughput altså er omkring 34Mbps.
Programmer:
TPSpeedStat - Programmet udfører de samme tests tre gange, hvorefter vi får et maximum, minimum og et gennemsnit på hhv. up- og downloadhastigheder.
NetIQ Chariot - Måler troughput (den maximale opnåelige forbindelse).
Vi skal også lige se på hvor de forskellige tests er udført rent geografisk
Som vi kan se, så bliver den første test udført i den modsatte side af boligblokken, i forhold til hvor routeren er placeret. Den anden test bliver udført noget længere væk, ca. 35-40m. fra routeren som befinder sig i en lejlighed på første sal, placeret i bordhøjde omtrendt en halv meters penge fra et større vinduesparti.
Download test
Hvis vi starter fra toppen og går nedefter, så kan vi se at ca. 35-40m væk fra routeren udendørs er der faktisk næsten ligeså god forbindelse som ved næste resultat, der er udført en del tættere på. Indendørs bliver der opnået næsten ligeså gode resultater trådløst som ved direkte kabling.
Upload test
Resultaterne er knapt så svingende som ved download. De to udendørs test ligger en del tættere på hinanden end ved download, og trådløst indendørs har vi mistet lidt kapacitet ift. resultatet med kabling.
Troughput test
Dette er testresultatet der kan fortælle os hvor hurtig en hastighed vores udstyr kan klare (f.eks via. WAN). Alle ovenstående tests er jo begrænset af hastigheden på den internet forbindelse vi har haft til rådighed, der ligger nogenlunde på 2Mbit i download og 1Mbit i upload. De to første resultater er udført på den bærbare computer, der desværre ikke var i stand til at levere nok strøm igennem USB-porten til at gi' et fyldestgørende resultat. Alligevel er de to tal brugbare da vi ved at den er i stand til at nå et max. på omkring 34Mbps. Med det i mente, så er de to resultater meget flotte da vi ligger omkring 66% på 'Udendørs 1' og 60% på 'Udendørs 2'. Det sidste resultat opnåede vi på en stationær computer, og de opnåede 93,7Mbps er også et rigtig flot resultat. I virkeligheden burde man altså uden problemer kunne bruge denne router trådløst, på internetforbindelser helt op i nærheden af 100Mbit, uden at skulle gå på kompromis med hastigheden.
Konklusion på næste side.