Installation - tilbehør
Det er jo ikke nok bare at sætte PC'en til og så køre derudaf. Roadrunner programmet som vi kommer til på næste side har indbygget understøttelse af en hel masse perifere enheder, heriblandt et udvalg af USB radioer. Jeg har indkøbt to styks radioer udformet som en almindelig USB stick. Et par at de dygtige programmører i CarPC communitiet har nemlig udviklet et system så man kan lytte på den ene radio mens den anden hele tiden scanner efter den station med højeste signalstyrke, og holder øje med trafikmeldinger. Det er faktisk det en almindelig bilradio gør når den afbryder dig midt i musikken for at fortælle dig om trafikken på Køge-motorvejen.
Produktet er udviklet af de samme folk der har lavet selve radio chippen og USB interfacet, og er en slags referenceprint. De kan ikke købes i DK, og de har kostet mig 300kr stykket, så en anelse pebret alligevel. En ækvivalent kan købes i england for 13£. På billedet herover har jeg fjernet antennen der udgøres af en 50cm lang blå ledning. Den skal jeg have erstattet med et stykke coaxkabel da jeg splitter antennesignalet op i to ved hjælp af en F-connector til BNC stik.
Så frem med loddekolben og få monteret en anden antenne. Det skal gøres lidt forsigtigt da det er nogen meget tynde kobberbaner vi har med at gøre. Og for at gøre det endnu sjovere så er lyden fra USB porten ikke ret god, og har en tendens til at "løbe for hurtigt". Det er et problem med bufferen mellem radiodelen og A/D konverteren. Men halløj - hvis vi lige tænker lidt over den med A/D konverteren, så betyder det jo at vi har analog lyd lige efter radioen, som man så omsætter til noget digitalt snask og kører ind igennem USB indgangen. Hvis nu man disabler USB-lydenheden under enhedshåndteringen og finder de rigtige loddepunkter på bufferen, så må vi jo kunne få fin analog lyd ind igennem Line-In på lydkortet.
Så er det med at holde tungen lige i munden når de små ledninger skal loddes i. Jeg var så usandsynlig heldig at forsvaret sendte mig på et loddekursus mens jeg var i gang med at forberede projektet, så jeg har haft det fede grej til rådighed. Vi snakker ESD sikret arbejdsstation med SMD loddekolber og mikroskop. Jeg vil nok betakke mig for at lave det her på køkkenbordet med en 100kr's loddekolbe fra brugsen.
Her et skud af en radio med Coax antenne monteret.
Radiodelen er noget af det der tager tid, både mht til at lodde skidtet korrekt, men også konfigurationen er lidt af en omgang. Her får man god brug for de mange gode råd på diverse fora.
Tastatur/mus
Nu er det jo godt nok en touchskærm der er installeret, men det er nu alligevel rart at have et tastatur ved hånden ind imellem. Så nede i rodebunken fandt jeg et Ruwido Livingroom Keyboard der passer fint i størrelsen.
Der er mus indbygget i Ruwido'en, så jeg slipper for at skulle have flere dimser liggende og flyde i bilen. Det infrarøde øje skal bare placeres så tastaturet har frit udsyn til det, og rækkevidden på 7m burde række (!)
Bak-kamera
Der er også mulighed for at installere og bruge et bak-kamera, der kan holde øje med om jydekrogen er ved at torpedere svigermors AUDI under de baglæns manøvrer. Jeg har brugt et ganske almindeligt Logitech Webcam, og installationen er som det plejer at være på en XP. Jeg er dog ikke helt tilfreds med resultatet lige pt. så det er et af de punkter vi hopper let og elefant hen over. Der er simpelthen ikke vidvinkel nok i et standard webcam til at det er brugbart.
GPS modtager
Det er der ikke så mange ben i. jeg har købt en USB type med Surfstar III chip, så det er sådan set "bare" at pløje den i et USB stik og så derudaf. Og dog. USB modtageren er sat op til at emulere en COM port. Mit navigationsprogram skal naturligvis have at vide hvor den kan finde informationen fra sattelitterne, og desværre kan man kun adressere en COM port per applikation af gangen, så i første omgang virker alle de fine GPS funktioner i Roadrunner frontend programmet ikke.
Det løser man elegant med et lille gratis program kaldet Xport, der kan splitte en COM port op og levere informationen på et antal virtuelle porte. Genialt at der er folk der skriver sådan nogen små hjælpeprogrammer.