Introduktion
I den senere tid har der været utrolig meget fokus på mediacentre, eller HTPC om man vil.
Konceptet er ikke nyt - det må i ikke tro - men folk har fået øjnene op for det på det sidste, og især efter at Microsoft lancerede deres Windows XP MCE edition, som var et XP styresystem, der blev udvidet med mediaegenskaber.
En HTPC er kort fortalt en almindelig PC som får TV, DVD og optage funktioner, og som er en central enhed i ens hjemmeunderholdningssystem. Det er således et TV-kort, og noget speciel software der skal til for at det kan kaldes en HTPC.
Men som sagt så var der HTPC'er længe før at Microsoft kom med deres MCE, blandt andet havde firmaet Meedio et produkt ude af samme navn, som var (og er) utrolig populært blandt mange brugere. Desværre blev teknologierne som Meedio havde udviklet og benyttet sig af for nylig opkøbt af Yahoo.com, og derfor er fremtiden for Meedio programmet endnu en smule ukendt.
Sidst men ikke mindst (af de store produkter til Windows) er der Mediaportal, som vi også har kigget på her på HWT.
http://www.hwt.dk/test_show.asp?id=5257
Mediaportal er et gratis produkt, udviklet på Open Source licensen, som er vundet meget frem på det sidste, og blandt andet det at der er gratis gør det populært, men så sandelig også fordi det er et utroligt fornuftigt stykke software.
Men alle disse stykker software er til Windows, og som bekendt koster Windows nemt 600-1000 kroner, hvilket kunne være gode penge at spare. Og hvordan gør man så det?
Ja man finder selvfølgelig noget gratis software. Dette kunne for eksempel være Linux, og det er netop den pose vi stikker hånden ned i, i denne og næste artikel.
Hvis man ikke har lysten til det, og hvis man kun gør det for at spare de 1000 kr., så skal man ikke vælge Linux. Det skal være lysten der driver værket. Linux kan være svært at begynde på, og er måske ikke noget for Hr. og Fru Danmark, da man skal have en smule indblik i hvordan en maskine hænger sammen internt.
Men har du lyst til en udfordring, har du lidt tålmodighed, og kan du glæde dig over resultatet, når det engang er færdigt - ja så er Linux lige noget for dig.
I denne artikel kigger vi på det generelle, og den handler således endnu ikke det store med et mediacenter at gøre, men kan alligevel være god at læse igennem, da jeg vil prøve at gennemgå mange af de ting som skal bruges senere.