Molybdæn kan sende silicium på pension
Netop som vi hører at der er fundet en mulig erstatning for silicium så viser netop offentliggjorte forskningsresultater, at man kan bruge grundstof 42, molybdæn, som en særdeles god afløser for silicium, som alle chips er lavet af idag. Det er med Intel's tri-gate design nu muligt at gå ned til 14 nm produktionsteknologi, før at det ikke kan bruges mere, men med den nye teknik som forskere fra bl.a. Harvard universitetet har fundet, så er det muligt at gå ned til 10 nm, hvilket vil gøre det muligt at få endnu lavere strømforbrug og også bedre overclockings muligheder.
Det der er vist ovenfor er et stykke molybdæn og det ligner lidt en sten med nikkel legering, men det skulle være lidt af et vidundermateriale, og faktisk også bedre end en af de andre store håb - grafen. Med molybdæn er det muligt at lave meget hurtige processorer, samtidig med at de bruger meget lidt strøm. Molybdæn har også den fordel at det er bøjeligt, til en vis grad selvfølgelig, men det åbner nye muligheder for ultra-smarte-smartphones, hvor ikke kun skærmen er bøjelig, men processoren også er det.
Problemet med silicium er at hvis man går under 14 nm mellemrum mellem dem, så er det ikke muligt at holde dem adskilt, og så går det i koks. Med molybdæn er det muligt at have en afstand mellem hver transistor på vanvittige 0,65 nm. Det er meget småt, og det åbner mange døre. En af de store fordele ved molybdæn er at det ikke er ligeså sjældent som silicium, hvilket giver håb for 10 GHz med vanvittig regnekraft til en lav pris. En af de forskere som har været med til opdagelsen har udtalt at de har lavet en meget tidlig prototype med to til seks serie forbundne transistorer, så der er alligevel et godt stykke vej til de mange milliarder som der er i processorene idag.
Hvis man har ingeniør-lyster kan man læse de lidt mere fysiske detajler her
Kilde: ingeniøren