Moores lov står for fald.
Det er nu officielt fra Intel at den 50 år gamle Moores lov, der beskriver udviklingen for transistortæthed, er ved at falde. Moores lov siger at transistortætheden i vores halvleder baserede produkter, vil fordobles for hver 18-24 måneder. Indtil nu er det faktisk kun intel, der har kunnet holde den fane højt. Intels processorer har de sidste mange år kørt efter et Tick-Tock system, hvor man skiftevis formindsker transistorstørrelsen eller skifter arkitektur i cpu'en.
Intels nuværende Broadwell arkitektur er et Tick, da det er første cpu bygget på 14 nanometer (nm) teknologi. Det vil sige at bredden på de elektriske ledere svarer til 140 helium atomer ved siden af hinanden - det er småt ! Næste trin vil ifølge planen være Skylake generationen (Tock) der stadig er 14 nm, men indeholder en række forbedringer af arkitekturen. Så langt så godt.
Nu siger reglen at næste trin efter det vil være overgang til 10 nm med Cannonlake cpu'erne, men her knækker filmen. Intel har netop udsendt en meddelelse til aktionærerne hvori det fremgår at der har været en del problemer med overgangen fra 22 til 14 nm, og at man forventer samme tur når der skal skiftes fra 14 til 10 nm. Det betyder at man er nødt til at skubbe næste generation til medio 2017. Ind imellem kommer et tredie trin med arkitekturforbedringer, Kaby Lake, altså et Tock mere hvis vi skal følge intels konventioner.
Det er naturligvis stadig intels ambition at holde Tick-Tock cyklussen kørende, men vi kan altså fremover forvente at der kommer til at gå en smule længere mellem hver gang du skal udskifte al dit hardware. Der er dog demoversioner af 7 nm teknologi fra bl.a. IBM, der bliver fremvist på messer rundt omkring, så det er ikke sådan at hele teknologitoget er ved at gå stå.
kilde:arstechnica