Eee konceptet
Eee navnet er egentlig en forkortelse for Easy to Learn, Easy to Work og Easy to Play.
Easy to Learn – Asus Eee Xandros og de mange indbygget programmer så er Eee ufattelig nem at lære at bruge, da alt er intuitivt lidt a la menuerne man ser på mange mobiltelefoner. Så gør det heller ikke noget at der er adskillige programmer man kan bruge i undervisning, både traditionelle tekstbehandling og regneark i form af Openoffice.org, men også mere undervisningsorienteret som f.eks. Tux typing og Geometry.
Easy to Work – Der findes flere arbejdsrelateret programmer, OpenOffice som den bærende programpakke. For dem som ikke kender OpenOffice, så er det nok en af de absolut bedste gratis alternativer til Microsoft Office. Overordnet er funktionerne de samme og det er mere eksotiske funktioner hvor der begynder at komme forskelle. OpenOffice kan da også gemme og åbne de fleste Officeformater.
Easy to Play – Eee har selvfølgelig også indbygget mediaplayer og sammenholdt med en rimelig lang batterilevetid, så er Eee den perfekte partner til f.eks. togturen. Faktisk så koster en bærbar DVD afspiller med 7” kun lidt mindre, så Eee er et utroligt godt alternativt, da den kan så meget mere, eksempelvis lidt tidsfordriv med de indbyggede spil. Godt nok er harddisken ikke så stor, men med et stort SDHC kort, så er der plads til et par AVI film til turen.
Det var den oprindelige forkortelse, hvilket dog langt fra er dækkende for den fleksibilitet som Eee giver. Derfor er forkortelsen blevet lidt længere.
Eee for Easy to learn, work and Play , Excellent Internet experience and Excellent on the go
Excellent Internet experience – Eee med Xandros Linux kommer med den fremragende Mozilla Firefox browser , som også mange Windows brugere har som deres fortrukne browser valg. Chat i form af MSN, ICQ mfl. Klarer Eee også. Skype er endda også med i pakken, så det er langt de fleste som vil få deres Internet behov dækket.
Excellent on the go – Det er ikke mindre end af kernerne af Eee konceptet, nemlig Excellent on the go. Eee er tænkt, designet og lavet som en PCer der først om fremmest er den perfekte partner på farten. Størrelsen er en meget væsentlig faktor ved Eee, da den ikke fylder meget. Samtidig er vægten på lidt over 900 gram noget der giver de fleste subnotes baghjul. Lav vægt gør ikke en perfekt rejsepartner alene, da holdbarhed i den grad også er en faktor. Her har Asus valgt at spille på flere heste, nemlig både have et meget robust ydre, men også valget af en SSD. Det gør at Eee i modsætning til en almindelig bærbar kan tages med uden at man hele tiden skal frygte for dens liv (og endnu vigtigere ens data). Den ekstrem lille størrelse, lave vægt og robustheden er ikke alene med til at gøre Eee excellent on the go, for hvad hjælper det hvis man skal have en stikkontakt i syne hele tiden ? Eee har en batterilevetid over 3 timer, hvilket må siges at være særdeles flot. Hvis det ikke er nok, så er der en gennemtænkt lader med. Laderen er ikke meget større end den til en mobiltelefon, men har omvendt en rigtig lang ledning. Det gør at man ikke skal have en kæmpe transformator hængende i luften hvis man f.eks. sætter sin computer til strømstikket i toget (er i loftet). Det stopper dog ikke her med excellent on the go (man fristes til at sige excellent to go).
Der skal selvfølgelig også være trådløst netkort i og det indbygget netkort er også meget rart. USB portene sørger for at der er masser af muligheder for at sætte andre enheder til. Der findes også guides til hvordan man f.eks. får Huawei kortet brugt at mange udbydere til at virke med Eee, hvilket gør at Eee i den grad bliver Excellent on the go – dog kunne det være rart med indbygget HSDPA (Turbo 3G).
Så hvad er Eee konceptet egentligt? Eee er uden tvivl en ultra lille bærbar som man praktisk taget kan have med sig over alt, ikke kun fordi den er lille, men også fordi den kan overleve turen frem og tilbage. At man kan komme online med den stort set alle steder er også helt klart et plus. Samtidig så er Eee et bevis på et koncept hvor en ultra bærbar computer baseret på en Intel platform kan produceres og sælges til en særdeles attraktiv pris. Prismæssig kan selv de billigste bærbare pt. Ikke konkurrere og de har omvendt ikke den lille størrelse og ikke mindst den lave vægt. Så er der subnotesne, som fysisk og vægtmæssig er noget større, men så har de omvendt også større tastatur og skærm. Det giver omvendt også en mangedobling af prisen, hvilket reelt gør at subnoten ikke bliver en konkurrent til Eee. Der er mange grunde til at Eee konceptet er blevet sådanne en succes, nemlig en lav pris og den meget lille størrelse, hvor der reelt pt. Ikke er nogen konkurrenter. Eee konceptet er dog også blevet udviklet løbende, da der findes større modeller end vores test 701 4G - nemlig 8G som kommer med en større SSD disk på 8GB og 1GB RAM. Mere vigtigt er dog at i modsætning til vores testet model, så kan man skifte SSD disken på 8G modellen, da den ikke er loddet fast til bundkortet, men har en controller via PCIe. De to mindre surfmodeller
Så er der også Eee 900 , som kommer med en 8,9” skærm (1024x600) mere HDD plads mm.
Angående 900 modellen, så er informationerne om denne meget begrænset – generelt er det svært at finde mere tekniske forskelle mellem de forskellige Eee modeller. Derfor er det med forbehold for fejlinformation og ændring i specifikationer. Følgende er forskellene mellem den ”større” model.
Som sagt er informationerne kun vejledende og ikke bekræftet af Asus. Det forventes at Eee 701 4G bliver den eneste version af 7" Eee'sne i Danmark.
900 (er helt ny, så det er de pt. kendte, men ikke bekræftet oplysninger)
- Større skærm (8,9”) med højere opløsning på 1024x600,
- Mere HDD plads (12GB med Windows versionen og 20GB med Linux)
- Bedre webkamera (1,3mpixels)
- Celeron M 900 MHz (så vidt vides ikke underclocket)
- Lidt tungere ca. 70 gram
- Touchpadden skulle være anderledes og kunne genkende gestures (lidt a la Airbook)
701 8G
- 7” skærm
- SSD ikke loddet fast, men via PCIe interface
- 8GB SSD
- Der skulle være et nr 2 PCIe interface (ikke bekræftet)
- Webkamera (0,3mpixels)
- Celeron M 900MHz clocket til 630MHz
- Mulighed for at komme til RAMene (udskifte)
- Der er meldinger om at nogle modeller kommer med 4400 mAh og ikke 5200 mAh som ellers.
701 4G (den testet version)
- SSD loddet fast
- Mindre SSD på 4GB
- Mindre RAM 512MB
- Fås i flere farver
- Der er meldinger om at nogle modeller kommer med 4400 mAh og ikke 5200 mAh som ellers.
4G Surf
- Mindre batteri
- Mindre CPU (Celeron M 800MHz clocket til 571 MHz uden cache)
- RAM er ikke direkte tilgængelig, da coveret mangler = hele maskinen skal skilles ad (der er flere der skriver at de sorte modeller har mulighed for adgang)
- Intet Webkamera
- Intet tilbehør
- Plastikken skulle føles anderledes (?)
2G Surf
- 2GB SDD
- Der er forskellige meldinger om at der er lidt færre programmer på 2G Surf modellen. 2G
- RAM er loddet fast
- Ikke modem mulighed
billederne fra denne side er fra www.asus.com