Linux
Asus Eee kommer som standard med et Linux Operativ system. I grove træk er Linux:
Linux er et af de "store" styresystemer som Windows, Mac OSx og det noget mindre kendte BSD. De fleste kender Windows og de fleste ved der er forskel på f.eks. Windows Vista og Windows XP. Derfor er der en tendens at kalde Linux styresystemer for Linux, men Linux er rigtig mange forskellige ting.
For Linux er faktisk kernen, dvs. det absolut inderste i styresystemet - og det er her at Linux forvirringen opstår. Linux kan nemlig bygges op som moduler der så giver en samlet Linux distribution.
Derfor kan Linux findes rigtig mange steder, nogle eksempler:
- Network attached Storage (NAS) - der findes mange af disse som styres af Linux vha.
- Routere - F.eks. har Linksys en del routere med Linux
- Mobiltelefoner - Der findes mobiler med Linux og der arbejdes på flere
- PDA'er - der findes f.eks. til HP IPAQs
- Xbox / PSP3 - Linux kan køres på forskellige konsoller
- Desktop - nok den de fleste henviser til, det er typisk Linux med en grafisk brugergrænseflade
- Server - Der er rigtig mange servere der kører Linux
Der findes både Linux distributioner som koster penge (Xandros Linux som Eee bruger) og der findes et hav af gratis distributioner, de mest kendte (af mig, der er sikkert masser af Linux brugere der mener at der er andre) , nemlig Ubuntu, Debian , openSUSE og Mandriva.
Fælles for dem alle er at de bruger forskellige grafiske interfaces som f.eks. KDE og Gnome. Disse findes f.eks. også på BSD (et andet styresystem) som f.eks. pcbsd.
Dybest set, kan distributionen skræddersys til netop det system det skal køres på. Der er f.eks. ingen grund til at understøtte 28K modem , hvis man ved at systemet aldrig nogensinde vil have dette. Det er her at Linux er fremragende, man kan tilpasse systemet så det passer til de ressourcer der er og det er hvad Asus Eee er et bevis på. Interface mm. er tilpasset den lille skærm og den kører det der skal køres uden alt det andet.
Solid State
Asus Eee bruger Solid State drive, men hvad er en Solid State drive egentlig. I grove træk, så er en Solid State Drive (SSD) en harddisk som er baseret på Flash hukommelse, som man f.eks. kender fra SD-kort. En normal harddisk bruger magnet skiver som kører rundt.
Fordelene er klare:
- Næsten ingen access tid, da der ikke er noget mekanisk hoved der skal flyttes
- Ingen spinup tid, da der ikke er nogen harddiskskiver
- Ikke modtagelig overfor stød, da der ikke er nogen bevægelige dele
- Kan være fysiske mindre
- Strømforbruget er normalt også mindre, da det ikke kræver en motor der skal bevæge pladerne og læsearmen
Ulemperne er desværre:
- Ret dyr, især hvis der skal et par GB på - Eee 701 4G kommer med kun 4GB disk
- Kapaciteten er relativ lille , der går noget tid før vi ser flere hundrede GB diske til rimelig pris.
- Mere følsomme overfor strømafbrydelser
- Levetiden er relativ begrænset - FLASH hukommelsen i Eee SSDen kan klare ca. 100.000 - 200.000 genskrivninger pr sektor, dog er der lavet udregninger med at hvis en Eee kører 6 timer om dagen med 10% af tiden skrives der til disken, så tager det ca. 25 år før disken er færdig - så det er mere en teoretisk grænse end noget man reelt skal bekymre sig om
Jeg har set tests hvor man sammenligner SSD og alm HDD i en Asus bærbar og der var SSD noget hurtigere til boot. Der er ingen tvivl om at SSD i fremtiden vil være klart at foretrække til bærbare computere, bl.a. fordi de ikke er følsomme overfor rystelser, hvor en almindelig harddisk med mellem 4200 og 7200 omdrejninger i minuttet ikke skal rystes alt for meget før det går galt.
Det er netop her at Asus har været ikke mindre end geniale. Eee har en af sine allerstørste fordele ved at den er så lille, hvilket jo sammen med dens meget solide ydre er rigtig godt. Af personlige erfaringer så hjælper det ikke altid med magnesium ramme og alt muligt andet godt, hvis harddisken ikke kan klare den får for hårde stød. Med Eees solid state , tager man bare Eeen med selvom den er tændt, uden at skulle bekymre sig om at harddisken ikke pludselig crasher.