Layout / Design
P5Q Deluxe er holdt i de kendte ASUS farver der er kendetegnende for deres high-end produkter. Mørkt brunt printkort og sokler mv. er holdt i afdæmpede farver. Dertil et massivt stort heatpipe-baseret kølesystem der dækker sydbro, nordbro og MosFets.
Skal man finde noget at kritisere her skulle det være at den sidste MosFet køleprofil ikke har fat i resten af kølesystemet. Omvendt så skulle det nye strømforsyningsdesign gerne betyde at der afsættes mindre energi som varme. Det understreges yderligere af at hele kølesystemet er passivt, og forlader sig på en blæser ved cpu'en til at vifte den overskydende effekt bort.
Vi ser også tydeligt at strømforsyningsdelen er udvidet. Hvis du ikke aner hvad jeg snakker om, så prøv at kigge på dit nuværende bundkort og tæl antallet af de sorte firkanter omkring cpu-soklen. Det skulle give et fingerpeg om antallet af strømførende transistorer ( kaldet faser ), og dermed hvor meget konstruktøren har valgt at sprede belastningen. Som hovedregel betyder flere faser en mere stabil strømforsyning, og her er vi oppe på imponerende 16 af slagsen. Det gør ASUS EPU-6 funktionen i stand til at styre den nødvendige mængde strøm meget præcist. Jeg kan iøvrigt oplyse at jeg under en kop øl med en af ASUS ingeniører fik oplyst, at han ved en forsøgsopstilling uden cpu havde trukket 110 Ampere gennem de strømførende 12V kredse. Til de ikke-indviede kan jeg sige at det er en ubehagelig meget stor mængde strøm, svarende til ca. 1300W.
Ser vi på den sydlige ende af kortet finder vi hele otte SATA tilslutninger. Seks af dem ( de røde ) er koblet på ICH10R sydbroen, og dermed direkte kontakt til chipsettet. Hvorfor man har valgt at vinkle to af SATA stikkene ud mod kanten ved jeg ikke. Det ser ærligt talt lidt fjollet ud og det er ikke særligt anvendeligt. Når først bundkortet er skruet ind i et kabinet er de svære at komme til. Det samme gælder de to orange porte under IDE-kanalen. De sidder på en SIL SATA contoller der ifølge mine oplysninger er koblet på PCIe bussen.
Der er en fin fordeling af sokler til udvidelseskort. Jeg kan godt lide placeringen, da du altid vil have adgang til to PCI sokler uanset om du installerer to dual-slot grafikkort. Den øverste PCIe x1 port vil også altid være tilgængelig. Som sagt er der understøttelse for Crossfire med 2x8 lanes med PCIe 2.0 standarden, og den nederste sorte x16 port kører kun med 4 lanes til rådighed.
Ud over de 6 mulige USB stik du kan koble til på bundkortets pin-headers finder vi yderligere 6 styks på IO-panelet. Læg dertil to LAN porte, eSATA, FireWire og diverse analoge og digitale udgange, så begynder der at blive trangt.
Der er en enkelt PS/2-port, og hvis du kigger efter på billedet kan du se at den er to-farvet grøn/lilla. Det betyder at porten kan bruges som enten tastatur eller museport. Men det er enten eller.