Test: Gigabyte EG45M-DS2H

Bundkort, Intel d.  29. september. 2008, skrevet af iNVALiD 5 Kommentarer.  Vist: 16517 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Gigabyte
DK distributør: Hasee.dk

Test

 

Efter at have set den store samling af software der medfølger, så er det tid til at kigge nærmere på testen af selve bundkortet. Det skal sættes i drift og se vi skal kigge på, hvordan det yder, og se hvordan det yder mod andre systemer. Før vi går igang med at vise tests frem, skal det siges at det har været svært at opdrive andre systemer hvor hardwaren har været i samme kategori, så der vil i nogle tests indgå nogle bestemte systemer, og i andre er de ikke med. Men trods der ikke er de samme systemer at sammenligne med, så vil det stadig give et godt indblik i hvordan selve systemet yder.

 

Testmaskinen består af :

  • Gigabyte EG45M-DS2H
  • Intel Core 2 Duo E6850 ES
  • Onboard GMA / Zotec 8800GT AMP!
  • 2x 1024MB Corsair Dominator PC8500C5D CL5
  • 650W Corsair
  • 750GB Samsung SpinPoint , 16MB cache

Maskinen har Microsoft Windows XP med SP3 installeret, samt alle nyeste opdateringer.

Køling:

Apack ZeroTherm BTF90 

Drivers:

Alle nye drivere til bundkort, samt nyeste forceware driver.
Alle updates til Windows XP samt SP3 installeret.

Programmer:

  • SuperPI mod
  • Cinebench 2003
  • Cinebench 10
  • Aquamark 3
  • Sisoftsandra 2007 Business
  • 3DMark03
  • 3DMark06
  • PCMark05
  • Crysis SP demo
  • Prey demo  

For at gøre det godt, så har vi tilføjet onboard-grafikkortet X4500HD i vores tests. Det virker lidt malplaceret, men det er for at give en ide om hvordan det yder kontra et almindelig system med et almindeligt grafikkort. Samt skal det tages i mente at ud fra specifikationerne at PCI-Express porten kun kører med 4x, så der er ikke fuld knald på.

SuperPI mod

Som det fremgår af ovenstående, kan det ses at systemet i denne test faktisk scorer godt kontra systemer som er større. Samt kan det ses, at ved OC af systemet, så får det faktisk en meget fin score. Angående OC'et af bundkortet, vil det kunne læses senere i artiklen.


Cinebench 2003

Som tidligere nævnt, har det været svært at finde lignende systemer, hvor der er kørt de samme tests, som vi ønsker at fremvise.


Cinebench 10

Vi satte systemet op mod sig selv - med onboard grafikkortet mod et 8800GT. Som der kan ses fra grafen, bliver der trukket flere kræfter fra CPU'en, når man har monteret et dedikeret grafikkort. Så det er derfor vi ser den højere score i CPU-benchmark, med onboard grafikkortet.


Aquamark 3

Det var muligt at fremstøve nogle resultater af et lignende setup, med et micro-ATX bundkort. Ud fra det kan vi se at dette bundkort, Gigabyte EG45M-DS2H, faktisk yder fint, kontra Abit Fatal1ty F-I90HD bundkortet, som har en kraftigere onboard GPU. Den understøtter dog ikke DX10 som X4500HD gør.


Sisoftsandra 2007 Business

Der er masser af ydelse at give af, på dette EG45M-DS2H. Der er godt 75% ekstra ydelse kontra det andet system, og det er ikke så lidt endda.


3Dmark03

 

EG45M-DS2H bliver overhalet af et andet system, som kører med ATI1200 GPU, hvilket virker underligt eftersom at X4500HD er overlegen mht. GPU-hastighed og RAM-båndbredde. Men lad os få monteret et 8800GT, og testet det mod lidt større systemer, rent grafikkort-mæssigt.

Det er kun små 10% langsommere end et "normalt" system, og det er igen meget god score, når det kun er bagefter med 10%.


3DMark06

 

Som Gigabyte reklamerer på EG45M-DS2H, så er det, at bundkortet scorer over 1000 point i 3DMark06, som det også hermed er bevist det gør. Igen må det siges at være en god score for en onboard-GPU. Nedenstående billede viser resultatet med et 8800GT monteret.

Hvis vi husker tilbage til specifikationerne, så var PCIe-porten kun på x4, som der også er skrevet tidligere, så bundkortet yder faktisk pænt.


PCmark05

 

På ovenstående billede er der sammenlignet med et tilsvarende AMD-setup med AMD 780G-chipset, hvor onboard-GPU'en bliver brugt. Her kan det ses at der er noget forskel på den totale ydelse af systemet i vores test og en AMD-version. Samt har vi tilføjet resultatet hvor det eneste ekstra der er tilføjet er et andet grafikkort. Taget i betragtning af at PCIe-porten kun kører x4, så er det faktisk noget af et spring som der er fra onboard til et dedikeret grafikkort.

På nedenstående sammenligner vi systemet med andre systemer af større kaliber.

Det lille system kan godt hamle op med andre og større systemer, så det beviser at det ikke er størrelsen alene, som har betydning.


Crysis SP demo

Som det første, skal det understreges, at det var alt for hårdt for systemet at køre Crysis SP demo på "high" selv i opløsningen 800x600, så derfor har vi ingen testresultater fra det. Set mod det hvad man opnår med et monster af et system, så er det dårlige resultater. Det må siges dog at være overraskende mange fps, i forhold til hvad jeg havde forventet fra onboard-GPU'en. Så til et mediecenter, hvortil dette bundkort fint kan bruges, er ydelsen helt i top.


Prey demo 

 

Vi skulle jo selvfølgelig også teste Prey på onboard grafikkortet, mod et dedikeret samt et par andre. Som det kan ses, er der jo meget forskel på onboard-grafikkortet og et 8800GT, hvor det lille system faktisk begynder at rykke frem.

Igen som det så ud fra den første Prey test, så viser det sig faktisk at det lille Gigabyte EG45M-DS2H faktisk bare rykker derudaf. Meget fint resultat sammenlignet med at det er en langsom PCIe-port.

  

Overclocking

Mange glæder sig til at læse dette afsnit, om overclocking af Gigabyte EG45M-DS2H - det med at pine bundkortet alt hvad det kan, og se hvor meget mere kraft der kan vrides ud af det, får glimtet frem i de fleste hardware nørders øjne. Men uden at trække det alt for meget mere ud før vi springer ud i det, så vil jeg minde folk på at dette jo er et micro-ATX bundkort, og jeg forventer derfor ikke det helt store udbytte af at overclocke det.

Det viste sig, at det ikke gjorde nogen forskel, om multiplieren var sænket eller ej, så det endte med 416MHz på FSB'en, hvor systemet stadig kørte klippestabilt. Systemet kunne boote ved 420MHz, men det var ikke stabilt nok til at kunne starte Windows, samt skal det siges at ved 1MHz højere FSB kunne systemet starte op, men det var ikke muligt at afvikle andre programmer end Internet Explorer. Det gjorde yderligere ingen forskel, om man sænkede multiplieren, for at se om jeg derved kunne opnå højere FSB. Dog en hævning af FSB på knap 25%, må da siges at være fornuftigt resultat for Gigabyte EG45M-DS2H. Specielt hvis man tager i betragtning at det er et micro-ATX bundkort med G45-chipset, som er rettet mod mediecenter-markedet.

Der skal samles tanker, og der kan tænkes så det knager, for vi fatter vores tanker i det næste og afsluttende afsnit. Gå videre for at læse hvad vi kommer frem til.

 

xt0m
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-09-2008 09:47:19
Svar/Indlæg:
2587/91
"Det viste sig, at det ikke gjorde nogen forskel om multiplieren var sænket eller ej"

- huh? 😐


iNVALiD
 
Superbruger
Tilføjet:
29-09-2008 11:57:47
Svar/Indlæg:
644/56
lulz - det er mht. OC af CPU, for at se om man kunne få højere FSB 🙂


animal-mik
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-09-2008 13:02:12
Svar/Indlæg:
908/160
så mangler de bare at udgive et opdateret G33 DS2R i G45 platformen.
og ikke dette "handikappede" PCI-E4 gtx slot.


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-09-2008 07:24:42
Svar/Indlæg:
7263/260
God test iNVALiD, lækkert mobo egentlig..


#5
CF
 
Elitebruger
Tilføjet:
02-10-2008 20:43:26
Svar/Indlæg:
4689/105
Skuffende OC-potentiale. Mit P5K-V med G33-chipset kan køre stabilt på 480mhz fsb. Med lidt køling på mosfet ville jeg nok godt kunne komme lidt højere.