Test: Intel X58 chipset

HT Exclusive d.  03. november. 2008, skrevet af Klavs S 0 Kommentarer.  Vist: 13008 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Intel
DK distributør: Intel

Southbridgen - ICH10

Intel har til X58 valgt sin nuværende Southbridge - ICH10. Den fåes også som ICH10R, hvor R står for RAID. Iblandt entusiastløsningerne vil ICH10R sandsynligvis være dominerende, da merprisen for "R-udgaven" ser ud til at blive begrænset. I det hårde OEM-marked er det dog ICH10, der får lov at dominere. Helt tydeligt har det dog været at ICH10R ser ud til at blive næsten fast makker til X58, hvilket naturligvis skyldes at X58 og Nehalem er ren high-end i starten.

Southbridgen ligner i høj grad ICH9, men er dog igen produceret på 65nm teknologi. Der er 12 USB-porte, med mulighed for at disable disse, således at eksempelvis en virksomhed kan forhindre andre i at hive følsom data ud fra en computer via USB. Samtidig gælder dette også den anden vej, således at man kan beskytte sine systemer mod vira osv.

6 PCI Express x1 porte og så et integreret 1 Gbit netværskort. Tidligere har det været rygtet at Intel med ICH10 ville introducere 10 Gbit LAN, men dette bliver altså ikke endnu. Samtidig har WLAN været nævnt, men dette er heller ikke blevet en del af det færdige chipset.

Til gengæld er Intel's Extreme Tuning medtaget fra tidligere. Intel Extreme Tuning er et værktøj der tillader overclocking direkte fra Windows-miljøet.

Intel viderefører naturligvis også HD Audio og så er der 6 S-ATA porte - også på ICH10. ICH9 havde kun 4 S-ATA forbindelser, hvor ICH9R havde 6. Nu er der 6 S-ATA porte uanset om man har fat i RAID-udgaven eller ej. Som ved USB-portene er der også her mulighed for at disable forbindelsen, hvilket Intel naturligvis kalder S-ATA port disable. De seks S-ATA porte kan desuden alle benyttes som eSATA porte.

Tre nye teknologier er optioner i den nye Southbridge. Dels er der Intel Quiet System Technology, der justeres blæsernes hastigheder i forhold til den brug der er for køling. Derved minimeres støjniveauet i PC'en.

Intel's glimrende Matrix Storage er også en option. Værktøjet er til opsætningen af eksempelvis RAID-arrays, og er et rigtig godt værktøj til dette.

Endelig er der Intel Turbo Memory, der ikke har fået den ventede succes og endnu ser ud til at mangle sit gennembrud. I forhold til de lave RAM-priser og muligheden for derved blot at installere flere RAM, så er muligheden for at tilkoble Flash-RAM som ekstra cache mindre interessant i øjeblikket.