Test
Testmaskinen består af :
Gigabyte EX58-UD5 m. bios F3
Core i7 920, 2.66GHz
Gigabyte HD4870 512MB
3x 1GB Patriot DDR3-1800 CL8
Enermax 1000W PSU
WD Raptor 73GB
Køling:
Luft, standardkøler
Programmer:
Sisoft Sandra 2007
PCmark05
3Dmark03
3Dmark06
Cinebench 10
SuperPI 1M
Crysis Demo
3Dmark Vantage
Jeg lægger ud med en Sisoft Sandra test så vi kan få et indtryk af chippens potentiale. Det er rene syntetiske tests, og er derfor kun et fingerpeg.
Det lader heldigvis til at Intel har noget at komme med. Den mindste Core i7 lægger sig lige over en QX9770, der er sidste generations kraftigste quadcore. Skal vi gå efter disse målinger, så er de 2000,- kr for en i7 920 givet godt ud. Det er også vigitgt at bemærke at der ligger en del ydelse gemt i rammene, sådan at forstå at du bør anskaffe dig et triple ramkit med en hastighed på 1600MHz eller over for at få udnyttet det fulde potentiale i platformen. Jeg bøvlede en del med bundkortet, der nægtede at køre med mine Patriot rams ratede hastighed på 1800MHz, så alle tests er udført ved 1600MHz, CL9. Det giver en rambåndbredde på ca. 24000MB/s.
PCmark05
Det gode gamle kontor benchmarkprogram. Systemet skal igennem en række almindeligt forekommende opgaver, såsom billedrendering, pakning af filer, virusscan osv.
Vi lægger os lige under en 3GHz Core 2 quad. Skal vi snakke bang for the buck, så er 920'eren bestemt i den rigtige ende. Det meget flotte resultat på 965'eren er lavet med 1866MHz ram, der giver et pænt boost. Desuden er PCmark programmet ikke så god til at udnytte multicore cpu'er, men vi får alligevel en god ide om hvor vi står ydelsesmæssigt.
Super PI 1M
En million decimaler skal beregnes på tallet PI. Det siger noget om regnekraften i en enkelt kerne.
Med 15.5sek kommer vi i mål sammen med en 45nm Core 2 kerne på 3GHz. Et ganske fornuftigt ydelsesniveau for en chip i det prisleje. Man kan indvende at en Core 2 E8500 og E8600, der fås billigere end i7 920, vil kunne banke 920'eren i denne test, så der hvor man skal hente gevinsten er helt sikkert på flertrådede applikationer. Der var jo heller ingen der havde dødsdømt Core 2'erne endnu.
Cinebench 10
Så vi kaster os fluks over Cinebench testen, der har en billedrenderingsest hvor alle logiske kerner udnyttes. I dette tilfælde har vi en Quadcore med hyperthreading, dvs at der kan afvikles otte samtidige tråde.
Jeg har kørt testen på en 64bit Vista også, og det er tydeligt at det har en positiv effekt på resultat når vi snakker rendering. OpenGL delen kører til gengæld ikke godt på 64bit. Ydelsen ligger omkring en QX9650 når vi snakker en enkelt kerne, men i7 skalerer tydeligt bedre end Core 2, og på multikerne testen trækker den fra land. OpenGL animationen kan også helt tydeligt bedst lide Core i7.
Lad os smide et par grafiske tests efter dyret.
3Dmark03 og 06
Faktisk kan vi ikke rigtig bruge resultatet for 03 programmet til ret meget. Det lader til at grafikkortet udgør flaskehalsen her, da vi har enslydende resultater for de tre hurtigste cpu'er. Der er heller ikke de store udsving på 3D06, men vi kan dog se at du ikke får problemer med at trække noge moderne spil, og cpu scoren ligger også et stykke over Core 2 Quad'en. Jeg må nok ud og se mig om efter et X2 grafikkort, eller et Crossfire setup.
3Dmark Vantage
Til Vista folket har jeg kørt en 3Dmark Vantage, der er den nyeste 3Dmark test inklusive DirectX 10 komponenter.
Imponerende nok så bider resultatet 965 modellen i haserne, men igen er det nok mere udtryk for at grafikkortet er tæt på maks. Der er dog en tydelig sammenhæng mellem cpu scoren og den samlede score, og 920'eren leverer et solidt resultat.
Crysis CPU benchmark
Til sidst en test fra CRYSIS demoen.
Igen kan vi se at grafikkortet er tæt på maksimum når vi sætter effekterne på high. Ydelsen fra i7 920 ligger tæt på QX9650, og er ikke kriminelt bagefter 965 modellen.
Alt i alt så ser det ud til at den grundlæggende ydelse ligger på et meget fornuftigt leje, og jeg ser faktsik ingen grund til at gå ud og give 4500kr for en 940 model, med mindre du har et virkelig voldsomt grafisk setup, med to grafikkort eller mere. Særligt ikke hvis det nu viser sig at der er lidt mere krudt tilbage i 920. Vi skal naturligvis også prøve at overclocke den.
Overclocking
Der har været snakket en del om hvorvidt Intel har lagt en spærre ind i de nye i7 cpu'er for at forhindre alt for voldsomme resultater ( hvorfor det ? ), eller måske bare alt for mange RMA sager. I hvert fald er det påfaldende at 920 cpu'en lægger sig på ca. samme niveau som min 965 chip når der skal overclockes.
Det lykkedes at få den op på 4.24GHz ved 212MHz på bussen. Husk at multiplier er låst til 20x, så det kræver et bundkort der vil være med på de frekvenser. Jeg har snakket med HWT's overclocking guru Vanovich efterfølgende, og han har kørt stabile 3Dmark benches på luft ved over 4.1GHz, kun ved brug af den medfølgende luftkøler. Men selv med fasekøling kommer den kun op på 4.3GHz, og det er er med til at underbygge teorien om at "der er et eller andet fusk" der forhindrer chippen i at clocke højere.
Vanovich's resultat på et ASUS P6T med Vapokøler
Varmeudviklingen er moderat, og burde ikke være nok til at systemet går ned. Det skal dog siges at en Core i7 cpu på over 4GHz er en krasbørstig satan, og du får absolut ingen problemer med at afvikle hverken spil eller andre opgaver.
Vi kan håbe at der er nogen dygtige BIOS ingeniører der kan finde ud af at omgå eventuelle spærringer, så vi på et senere tidspunkt kan få det fulde potentiale at se fra Core i7.