Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Zepto
DK distributør: Zepto

Test

 

Den testede konfiguration af M15b, er ligesom den tidligere testede M15a udstyret med god processorkraft, en pæn mængde ram og et grafikkort der er som skabt til multimediebrug. Multimedieopgaver som f.eks. afspilning af film i High definition, er der for ikke det store problem. Som det kan ses nedenfor, klarer M15a uden problemer at afvikle video i 720p og 1080p:

 

l 

 

Overordnet set er M15b ganske god at arbejde i kraft af en ganske fornuftig opbygning, som det blev gennemgået i designafsnittet. På grund af skærmens størrelse, er det dog ikke en bærbar man med lethed kan bruge "på farten", men den er samtidig heller ikke blandt de største eller tungeste på markedet. En bærbar i denne klasse, vil derfor være et fint valg til netop multimediebrug, kontorarbejde og lettere spil. En lidt genstridig mellemrumstast, er faktisk det eneste der irriterer lidt i dagligdags brug.

Skærmopløsningen på 1366x768 er ganske passende til skærmens størrelse, hvilket også er standarden for denne type maskine. Til visse opgaver vil det være at foretrække med en højere opløsning, men højere opløsning er ikke noget jeg ville forvente på en maskinen som denne. Opgraderingen til en LED-skærm gør blandt andet, at skærmen er særdeles lysstærk, så det er ikke altid nødvendigt at skrue lysstyrken helt op på maksimum. Ud over dette står billedet faktisk rigtig godt på skærmen, intet negativt at bemærke om dette - og så er der alligevel en enkelt lille ting. For skærmen er af den blanke Crystal-clear type, som gør det mere end almindeligt svært at sidde udenfor at arbejde, og samtidig se hvad der sker på skærmen. Denne type skærm er desværre standarden, men det er da en nærliggende mulighed at tilbyde matte skærme, som Zepto faktisk har gjort før i tiden.

I det daglige mærker man ikke synderligt meget til blæserstøj fra maskinen, men under belastning stiger støjniveauet dog til et lidt højere niveau. Støjmæssigt ligger vi nok et sted midt imellem, da jeg både har stiftet bekendtskab med mindre og mere støjende bærbare.

Det er tid til at sætte nogen tal på ydelsen, hvilket jeg vil gøre med følgende programmer:

 

  • Sisoft Sandra
  • 3DMark05
  • 3DMark06
  • PC Mark Vantage
  • Sciencemark
  • Cinebench
  • SuperPi 1.5 MOD 1M
  • Batteryeater Pro 2.7
  • Call of Juarez DX10 Benchmark
  • Stalker: Clear sky benchmark

 

Til sammenligning har vi følgende tre bærbare:

Zepto M15a:

CPU: Intel Core 2 Duo P9700 2,80 Ghz, 6MB
Grafikkort:
Nvidia Geforce G105M 512MB RAM
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 250 GB SATA, 7200 RPM, 16MB cache

Dell XPS Studio 13

CPU: Intel Core 2 Duo P8600 2.4 Ghz, 3MB  
Grafikkort:
Nvidia Geforce 9500M GE 256MB ram (hybrid grafik)
Ram: 4096 MB DDR3 PC3-8500
Harddisk: 320GB SATAII, 7200 RPM, 16MB

MSI EX-620

CPU: Intel Core 2 Duo P7350 2,0 GHz, 3MB
Grafikkort
Ati Radeon HD 3470M, 256MB
Ram: 4096 MB DDR-II PC-6400
Harddisk: 320 GB SATA 5400 RPM

 

Testene gav følgende resultater:

 

CPU:

Først SiSoft Sandras processortests:

 

 

Med 300mhz mindre på kernen end den testede M15a, er det ikke så mærkeligt at M15b må se sig slået af denne. P9700 som M15a var udstyret med er dog også et pænt stykke dyrere, og giver derfor ikke lige så meget ydelse krone for krone. Også resultatet i forhold til de to andre sammenligningsmaskiner er helt som forventet.

 

Og så til klassikeren SuperPi. Programmet udregner tallet PI med en million decimaler, ved denne udregning benyttes kun en enkelt kerne, og højt clockede processorer belønnes derfor frem for lavere clockede processorer uden at skele til antallet af kerner.

 

 

 

Igen kommer M15b med sin P8700 fra Intel ind på andenpladsen efter M15a - ganske som man måtte forvente.

 

Harddisk

Så skal vi se lidt på harddiskens ydelse med SiSoft Sandras harddisk benchmark. 

 

 

 

Harddisken ryster en ganske imponerende overførselshastighed på over 80MB ud af ærmet - langt mere end konkurrenterne og faktisk den højeste vi hidtil har må for en mekanisk harddisk. Søgetiden ligger på et mere jævnt niveau, men er stadig fuldt ud acceptabel.

 

3DMark

Som en lille indledende øvelse til at vurdere den grafiske ydelse køres tre versioner af 3D Mark. På grund af skærmens opløsning, er det desværre ikke muligt at køre 3D Mark Vantage, der ellers er den nyeste version.

 

 

 

 Der er ingen af de fire maskiner der er udstyret med high-end grafik, så de helt store grafiske opgaver og spil bliver det ikke til. Til multimediebrug er dette dog ganske fine resultater, og f.eks. MSI EX-620 bliver slået med flere længder

 

Batterilevetid

Batterilevetiden bliver testet under belastning, i idle tilstand og ved afspilning af DVD-film. Under belastning er alle strømsparefunktioner slået fra, mens disse er slået til under afspilning af DVD-film.

 

 

 

Batteritiden er i forhold til M15a forbedret med nogle få minutter, hvilket kan skyldes LED-skærmen og den lidt svagere processor. batteritiden hverken imponerer eller skuffer synderligt, men er lige i underkanten hvis man gerne vil se film på en lang togtur - og der intet strømstik er til rådighed. På den anden side er maskinen også lidt stor at have med i toget, så det gør ikke så meget.

 

Overordnet ydelse

 Som noget nyt er vi begyndte at teste med programmet Furmark, der tester OpenGL-afvikling og varmeudvikling.

 

 

OpenGL-testen viser igen at vi ikke er ude i at stå med en high end gamer, men helt uden evner er M15b ikke. For en bærbar er temperaturen og uden for farezonen, men lavere temperaturer er selvfølgelig altid at foretrække.

 

Sciencemark er en af de utallige syntetiske benchmarks der findes i dag:

 

 

Resultatet er ganske forventet idet denne test er meget CPU-afhængig, og resultaterne rangordner sig ind efter processorhastigheden.

 

En andet nyt program er Cinebench som kører en OpenGl-test samt test af processoren.

 

 

Da det er nyt at vi bruger denne test, har vi ikke det store sammenligningsgrundlag, men resultaterne er pæne uden at kunne konkurrere med de bedste.

 

Som den sidste syntetiske benchmark har vi PCMark Vantage, der måler lidt af hvert samt den overordnede ydelse.

 

 

 

Her lægger M15b sig midt mellem M15a og Dell Studio, de ligger dog alle tre rimelig tæt i de fleste aspekter af testen.

 

Spil

Som noget af det sidste tager vi et par spiltests, nærmere bestemt Call Of Juarez og Stalker Clear Sky.

 

 

Call of Juarez har M15b lidt problemer med, men det er også en ganske krævende titel, og ikke noget jeg ville forvente en multimediebærbar som denne ville kunne afvikle meget bedre. Vi tager en spiltest mere, denne gang Stalker Clear Sky:

 

Stalker:Clear Sky DirectX 10 benchmark:

1280x720:

 

 

1366x766:

 

I Stalker går det lidt bedre, og resultaterne er med til at understøtte opfattelsen af en rimelig grafikydelse, der dog ikke er nok til de nyeste og krævende spil

 

Galvatron
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-10-2009 10:09:26
Svar/Indlæg:
650/57
Go allround test. 🙂

Men kommer der ikke snart test af laptops, der har et bedre pris/ydelsesforhold. Det synes jeg ikke ligefrem Zepto lægger op til.


Pizzadude
 
Redaktør
Tilføjet:
07-10-2009 22:48:29
Svar/Indlæg:
5363/442
#1 tak tak 🙂

Jeg synes nu nok et par af de Zepto maskiner vi har haft igennem, har haft en pænt fohold mellem rpis og ydelse, og det samme om nogle MSI og ASUS maskiner. Vi arbejder dog også på at få andre typer/mærker til test, så stay tuned 🙂