Software
Gigabyte har lavet ny softwarepakke der følger med til bundkortet, og det er specielt programmet Smart6 der trækker opmærksomhed. Programmet i sig selv er sådan set bare en launcher til 6 andre programmer, så dem vil vi nu gennemgå et ad gangen.
Smart Quickboot
Et simpelt lille program der optimerer opstarten på computeren, så man ikke skal vente så længe. Der er to former for optimering, BIOS og operativsystem.
Smart QuickBoost
Automatisk overclocking af den installerede CPU. Vi kunne med en Intel Core i7 879 installeret, vælge mellem 3.08, 3.30 og 3.52 GHz. Overclocket sker ved at hæve bundkortets base clock, eller det der populært kaldes BCLK.
Smart Recovery
Dette program bruges til at genoprette computerens tilstand, ved at gå tilbage i til, og vælge et genoprettelsespunkt man så genindlæser. Om det er meget mere effektivt (eller om det er en efterligning) af Windows eget genskabelsesværktøj, tør vi ikke udtale os om.
Smart DualBIOS
Dette program er slet ikke hvad man skulle tro. Det har 2 basale funktioner: 1) At gemme en liste over ens passwords, så man har dem samlet et sted man ikke glemmer det igen (selve programmet er så beskyttet med et enkelt password), og 2) At virke som en slags kalender-reminder, hvor man skriver datoer ind med f.eks fødselsdag, og så bliver man automatisk mindet om det.
Smart Recorder
Smart Recorder er et overvågningsværktøj,der logger hvornår computeren er blevet tænd og slukket, samt tidspunkter hvor store mængder data er blevet kopieret på computeren. På den måde kan man altså se om det har været pilfingre på ens computer mens man har været væk.
Smart Timelock
Med dette program kan man sætte restriktioner på hvad computeren kan bruges til i bestemte tidsrum. Det kan f.eks være et nyttigt værktøj for forældre til at kontrollere børns brug ved computeren.
Hvis du gerne vil vide mere om nogen af de overstående programmer, så kan du læse meget mere på Gigabytes hjemmeside for Smart6: www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/mb_090812_smart6/data/tech_090812_smart6_main.htm
Yderligere medfølger også klassikeren Easytune6, hvilket vi her bringer en gennemgang af, fra en tidligere Gigabyte-artikel..
Fra artiklen om Gigabyte EX58-UD5
Gigabytes EasyTune 6 software til styring, overvågning og overclocking, har også fået en overhaling i forbindelse med Core i7, så det nu er kompatibelt med X58-chipsettet. Den mest interessante del af historien er Tuner-menuen og dens underafdelinger.
Her har du tre muligheder lige frisk fra fad, så du kan clocke CPU med 140, 150 eller 160MHz og dermed komme op mellem 3.36 og 3.84GHz. Det er bestemt ikke noget urealistisk clock, og de fleste Core i7 CPU'er bør kunne følge med her. Og ellers har man naturligvis muligheden for at slå over i manuel og bestemme selv. Herunder Frequencies-menuen i Standard og Advanced udgaverne.
Der er afsat et helt faneblad til CPU multiplier ratio, så det ser ud som om du kan bestemme hver kernes clockfrekvens individuelt... hmmmm... og på alle otte kerner !?
Jeg kan da også afsløre at den individuelle indstilling, selv om det faktisk er understøttet af teknologien, ikke virker. Alle kerner følges pænt ad, og der er altså kun 4 kerner i en Core i7. De sidste 4 er logiske kerner skabt af Hyperthreading-funktionen, og jeg kan ikke forestille mig en funktion der får HT-funktionen til at køre langsommere end den kerne den hører til.
Alle spændinger på bundkortet kan også indstilles manuelt i Windows.
Et hurtigt kig på de andre faneblade viser først en CPU-Z klon, der fortæller alt hvad du vil vide om CPU'en, og derefter, ligeledes i CPU-Z stil, alt om dine RAM.
En anden lækker funktion er, at du kan overclocke dit grafikkort direkte fra EasyTune-programmet.
Her er der brugt et Gigabyte HD4870 512MB grafikkort. Næste faneblad hedder Smart, og indeholder C.I.A.2 overclocking-funktionen som vi også fandt i BIOS.
Dertil kommer en blæserstyring, så du kan kontrollere larmen også. Sidst men ikke mindst er der en HardwareMonitor-funktion til at holde øje med temperaturer, blæsere osv.
Styringen er simpel og foregår med skydeknapper når du vil indstille niveauer for blæseralarm og maks. varme. Der er ikke mulighed for at sætte alarm på spændingsudsving af en eller anden grund. Omvendt kan man sige at har man de problemer, så skal det nok manifestere sig på anden vis, men det havde nu været rart alligevel.
Som program betragtet, fungerer ET6 rigtig fint, og jeg brugte det med stort held under overclocking-delen af min test. Meget mere om det på næste side.
Test og overclocking foregår på næste side...