Test: AMD Phenom II-konkurrence besvarelser

HT Exclusive d.  01. september. 2009, skrevet af Mino 5 Kommentarer.  Vist: 10656 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Transcend
DK distributør: Transcend

M.Beier

 

I henhold til konkurrencen lanceret af HWT.DK giver jeg hermed mit bud på hvad som gør Advanced Micro Devices aktuelle Dragon platform interessant.
 
Punkter
1.    Overclocking egenskaber
2.    CPC skalering
3.    Simplicitet
4.    ”Coldbug”
5.    Pris
6.    Båndbredde
7.    Responstid
8.    Fleksibel i henhold til ram
9.    Difference i henhold til batch
10. Cache distribution
11. Sand 64bit (AMD)
12. CFX understøttelse, samt skalering herom
13. Gennemsigtighed
14. Multithreading
15. Single DIE
 
Indledningsvis vil jeg belyse at jeg for en sum tid siden havde fornøjelsen af at deltage til AMD’s Europæiske konkurrence som i Danmark blev afholdt af HWT.DK, under denne konkurrence var der rig mulighed for at se platformen i aktion!
Dette bringer mig til mit punkt nummer ét som sågar omtales over flere omgange i det følgende indkast til konkurrencen; overclocking egenskaber
 
Ved Viborg var vi hele 3 deltagere som ramte mere end 100% overclock på topmodellen, dette tilmed ved alle fire kerner aktive, en præstation som ikke er til at kimse af.
Dette gjorde vi mere eller mindre rent, hvilket bringer mig til en af de fedeste features ved denne processor, unikt kan man med Deneb have forskellig frekvens på alle kerner.
 
Hvorfor er overclocking egenskaberne interessante på denne platform?
-          Differentieret overclocking.
-          CPC skalering.
-          Direkte propertionel skalering med kulde.
-          Black Editions ulåste multiplier.
-          Coldbug / coldboot
-          Net opnåeligt optimum
-          SIMPLICITET
-          Software
 
Ovenstående smørre fremstår som en større omgang, så følgende punkteres de mere uddybende;
 
Differentieret overclocking:
På deneb er det muligt at sætte forskellig clockfrekvens på hver kerne, altså kan man overclocke CPU’en individuelt, dette er yderst praktisk, da mange applikationer er single threaded, andre dual threaded.
Derved kan man med mindre exotiske køle teknologier få mest mulig ydelse ud af sin processor, idet varmen ikke vil være jævnt fordelt over hver af de respektive kerner.
Hvori ligger fidusen i dette? TPD (Thermal Power Disposal) for processoren er fra standart temmelig højt, dette stiger expotentielt med spændingen stiger. (Basics indenfor overclocking)
 
CPC skalering:
Clock Per Clock skalering, med dette menes at en 3000mhz deneb processor på denne platform, dragon, ved 4500 mhz vil yde omegn 50% bedre, dette skal man ikke tage for givet i henhold til overclocking, dette begrundet chipset somregl vil gå ind aktivt og reducere ydelsen ved højere frekvenser for at letne arbejdet, da højere frekvens giver højere datastrøm, hvorfor der kan være et maximum.
Dette gør sig ikke gældende på Dragon platformen, hvor der ikke er nogen begrænsende faktor, hvorfor så ”næsten”? Båndbredden bliver hængende ved 12-13GB/s, den når ikke højere, dette er dog mere end rigeligt, hvorfor dette ikke vil mærkes som værende en kritisk faktor i henhold til ydelsen.
 
Direkte propertionel skalering med kulde:
Deneb er velkendt for at være meget glad for kulde, i mit tilfælde opnåede jeg med en discount køler 3400mhz stabilt, med et highend baharam 3700mhz stabilt – dette på en Phenom II X4 940 Black Edition (3000mhz). Altså nåede jeg et 13% overclock på en dårlig køler, ikke videre imponerende, hvorimod blot noget bedre køleprofil bevirkede en 23%, altså en forøgelse på 10% blot ved bedre køleprofil.
23% er acceptabelt overclock, dog ikke pragende, dette var dog ved en load temperatur i omegn 55-60C – senere, ved Viborg som førhen nævnt blev selvsamme chip testet under mere exotiske forhold, netop med flydende kvælstof der har en fornøjelig temperatur af -196.8C, ved at køle på denne metode blev disse 23% tryllet ind til magiske 100%, faktisk sågar 101%+ med en clockfrekvens af 6050mhz, altså en 78% forøgelse, hvilket tidligere har været fuldstændig uhørt indenfor semiconductor branchen. Deneb formår altså at overraske meget såfremt man vil nå extremt høj peak performance, og vil afsætte ressourcerne hertil.
 
Black Editions ulåste multiplier:
Black Edition er med ulåst multiplier, dette er yderst praktisk da man derved ikke kommer til at pumpe hypertransport linket voldsomt op, derved kan man fokusere belastningen på den respektive komponent man ønsker, dette er velset når tid er en faktor, hvilket det er når man anvender exotisk køling, såsom tøris eller flydende kvælstof.
 
Coldbug / coldboot:
Indledningvis vil jeg for god skik forklare hvad disse to fænomener er;
Coldbug, det at en chip ikke arbejder fuldt funktionelt under en given temperatur. Coldboot; At du ikke kan få lov til at starte dit setup ved for kølig temperatur, denne kan være grundet bundkortet (chipsættet), såvel som af processoren.
For Dragon platformen gør det sig gældende at man uhyr sjældent løber ind i ovenstående, det er nogle som har problemer ved under -160 grader, men de fleste går smertefrit meget tæt til 0 grader Kelvin.
 
NB: Coldbug er meget velkendt for at være fokuseret omkring IMC (Integrated Memory Controller), som er ved A64, samtlige CPU’er, såvel som Intels i3 i5 i7 i9 serie.
Senere vil denne ligefrem bevirke at chippen slet ikke vil starte, dette er ligeledes den dybere årsag til mange kørte med 2x 256 MB (single sided) DDR ram tilbage da det var socket 939 fra AMD, da dette gav ekstra 10-20 grader at gøre godt med, og derved en sjat ekstra mhz, som så kunne opveje den lavere performance ved at køre 2-way interleave kontra 4-way interleave.
 
 
Net opnåeligt optimum:
Selv som erfaren overclocker der nyder at tweake kan det være rart at noget er lige til – pigdæk over isen! Sådan er det med Dragon platformen, når den overclockes, så når du et maximum, og sådan er det – dette maximum afhænger primært af temperaturen, batch har ikke voldsomt stor indflydelse, lidt har det selvsagt, men ikke meget som førhen set særligt hos AMD.
Når dette maximum opstår gør det fra eller til at føde med ekstra spænding, processoren er simpelthen ligeglad – tværtimod risikere man blot den forøgede varme resulterer i den automatisk declocker, altså skruer ned for frekvensen.
Dette tager derfor kort tid at opnå, kører man med kraftigere køling, hvor temperaturen ikke i samme grad er et problem, maxer chippen ud ved omegn 1.87-1.94v, efter denne spænding sker intet
 
NB:  Ikke så meget som begynd at overveje at sætte sådanne spænding med luft, vand, kompressor, cascade.
 
SIMPLICITET:
Dragon platformen er enormt let håndgribelig, når der overclocker på denne skal du være obs på meget få ting;
 
HTT (HyperTransporT)
Vcore (VoltageCore – spænding på processoren)
Multiplier / ”FSB”
 
Resterende settings;
SKEW (Difference på kanaler, meget simpel forklaring…), VTT samt andre for de fleste ukendte indstillinger kan blot sættes flat, altså stå urørt hen.
 
Særligt på Black Edition er overclocking let, her kan du faktisk holde dig til at hæve multiplier og spændingen indtil den siger stop, derefter kan du fin-tune ved at hæve FSB’en.
Når du så har fundet dit maximum, kan du dividere ud et forhold som vil tilgodese dine RAM, således at du får den maximale ydelse ud af dit setup, dog skal du under denne process tage højde for nedenstående.
 
Ved de almindelige processorer, altså ikke Black Edition kan man desværre ikke hæve multiplieren, derved gøres processen en smule mere kompliceret idet man skal tage højde for HTT linket ikke kommer ti at få for høj frekvens, sker dette vil processoren blive stærkt ustabil, altså skal man sørge for at nedjustere link multiplieren således at HTT ikke overstiger 2600-3000mhz, da dette vil bevirke at din opsætning vil blive ustabil.
 
Black Edition er AMDs ”extreme edtion”, altså en chip med ulåst multiplier, som typisk hører under flagskibet.
 
Software:
Dragon platformen leveres med AMDs tuningsprogram, i dette program kan du justere dit overclock meget let overskueligt, der er to niveauer; Automatisk, avanceret.
Automatisk gør som det forlyder tingene automatisk.
 
Avanceret, når denne vælges, er første indtryk ”wow”, den er voldsomt omfattende, desværre erfarede jeg at ikke alle indstillinger er mulige, det er ikke muligt at indstille alle de listede ramtiming, hvoraf der er mange!
Tilgengæld har du mulighed for at indstille en større mængde af dem, derfor opfattes denne som et hierarki over hvilke muligheder du reelt har, efterfølgende for denne er BIOS vejen frem over isen.
I disse faner kan du differentiere clocks på den enkelte kerne, ligeså med spændingen, dette gøres ved at hæve multiplieren, som er valgbar i 0.5 intervaller, altså kan du per default hæve og sænke hver kerne med 100mhz trin.
(performance control faner;
Pris:
Topic må helst ikke berøres… Dette vælger jeg dog at se bort fra, det er vigtigt at man tager phenom for det som det er, en konkurrent til Intels ”core” serie, og ikke til deres nyere i-serie, velkendt under betegnesen ”Nehalem”.
Clock per Clock ydelse for phenom er reelt set temmelig identisk til C2D (Core 2 Duo) og C2Q (Core 2 Quadro), med SuperPi beregning som undtagelse (grundet instruksæt).
 
Derved tager man pris i betragtning, kan en 3ghz quadcore af Phenom erhverves for samme pris som en 3ghz dualcore Intel, derved er prisen relevant.
 
SuperPi er en yderst velset måde at teste henholdsvis stabilitet på processor og ram, såvel som ydelse heraf, programmet kan beregne Pi (3.14) med et givent antal decimaler, henholdsvis 16, 32, 64, 128, 258, 512K (Kilo, latin, 1000), samt 1, 2, 4, 8, 16, 32M (Mega, latin milion), nedenfor første række af resultat text filen fra en sådanne beregning;
PI=3.
 
1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510
 
Båndbredde:
På en Phenom platform, så som Dragon, vil en typisk båndbredde med DDR2 ram være i omegn 10-13.000MB/s, platformen har grundet den yderst velfungerende IMC (Integrated Memory Controller) AMD har formået at sammenstøbe, en effektiv effeciency ydelse på over 80% (Effeciency, praktisk ydelse kontra teoretisk maximal – beregnes ved f.eks; 400mhz DDR2-800 PC2-6400, dualchannel *2 = PC2-12800, den teoretiske maximal ydelse; hvis praksis ydelse så er 11.000MB/s vil formlen være; 11000/12000*100=85.9375%)
 
En sådanne effektiv har ingen formået at gøre AMD kunsten efter, hvor AMD holder sig effektive på trods af RAM frekvenserne stadig stiger direkte proportionelt med tid i henhold til Moores Lov.
 
Moores Lov, More er tidligere chef ingeniør for verdens førrende semi-conductor (chip producent), Intel (Integrated Electronics), More har givet påstanden at pr. 18. Månede vil computerens hastighed fordobles.
 
NB; Data i henhold til BW er taget fra hukommelsen, ikke efterprøvet i henhold til konkurrencen, da platformen ikke er tilgængelig fra min fysiske lokation.
 
Responstid:
Grundet ovenstående, AMD’s yderst velfungerende IMC, bevirker dette ligeledes at samarbejdet mellem processor og ram fungerer yderst flydende, derved vil man ikke bemærke forsinkelse, end ikke ved større operationer, yderligere, grundet cache distributionen bevirker dette en meget flydende oplevelse, en sand formåen af at få multicore til at føles som multi-CPU.
 
Cache distribution vil senere blive uddybet
 
Flexibel i henhold til RAM:
Jeg har valgt at fremhæve dette punkt, da phenom er opbygget i to varianter, processoren indeholder en IMC, hvilket bevirker at chipsettet på bundkort ikke har noget at skulle have sagt i henhold til RAM, derved er det ikke bundkort som afgører om der skal anvendes DDR DDR2 DDR3, men derimod processoren, i denne anledning har AMD valgt at lancere Phenom således at den kan fås enten med DDR2 eller DDR3 understøttelse, dette er AMD eneste producent som har valgt at gøre – derfor er det gyldigt grundlag for at fremhæve force hos AMD – men hvorfor er dette så en force?
Det er en fordel da DDR3 selvsagt tilbyder højere båndbredde, men hvis man allerede har DDR2, kan disse ligeså godt genbruges – båndbredden er fortsat begrænset af controlleren, ikke af rammene (DDR3 rammer fra producenternes side PC-18000, altså en teoretisk ydelse af 18GB/s pr. stang, dette med dual; 36GB/s og tripple 54GB/s)
 
Difference i henhold til batch:
Phenom batches er temmelig stabile, altså køber du en Phenom II X4 940BE, 955 eller lignende, er du temmelig sikker på hvilken omegn din clockfrekvens vil lande, modellernes IHS (Integrated HeatSpreader), kan dog varriere, hvorfor den respektive temperatur afviger, men såfremt kernen er ens temperatur, vil udfaldet i maksimal såvel som stabil frekvens ligge indenfor et meget lille interval.
Dette er muligvis ikke så vigtigt i henhold til den enkelte bruger, men dette  gør chippen den ideele konkurrence chip – da i tilfælde af en konkurrence vil alle ramme efter formåen og ikke tilfældigheder.
 
 
 
Følgende emner blev desværre ikke berørt grundet tid, men er ligeledes gyldige punkter:
1.    Cache distribution
2.    Sand 64bit (AMD)
3.    CFX understøttelse, samt skalering herom
4.    Gennemsigtighed
5.    Multithreading
6.    Single DIE
 
 
 
Best regards,


Marc Bro Beier

rene0399
 
Superbruger
Tilføjet:
03-09-2009 21:29:22
Svar/Indlæg:
217/32
super artikler :)

har bare lige et spørgsmål, omhandler moores lov ikke antallet af transistorer i en kerne, og ikke hastigheden? for hastigheden er jeg ikke steget særlig meget det sidste stykker tid, til gengæld er antallet af transistorer steget iht moores lov.


zound
 
Superbruger
Tilføjet:
04-09-2009 23:41:37
Svar/Indlæg:
537/9
damn havde ikke regnet med at blive blandt de 2 bedste :) det gjorde mig sgu glad, kunnet vaere fedt at vinde men , fanme om ikke en 2. plads er fin det er sgu meget mere end jeg havde regnet med :o


M.Beier-old
 
Superbruger
Tilføjet:
06-09-2009 00:10:02
Svar/Indlæg:
1189/118
Det er helt korrekt, Gordon Moore brugte sin teori om transistorer, dog er det blevet et stående begreb, man har tidligere nedlagt den på f.eks. harddisk, at de fordobler størrelse efter 18 måneder, dog blev dette vendt godt og grundigt op og ned ved SSD's indtrædelse.

Mindes Microsoft ligeså anvendte den i en rap kommentar overfor bilbranchen om hvis det var ligesom IT branchen med fordobling i niveau per 18 måneder, burde biler kunne køre noget nær uden benzin nu - hvilket udløste noget af en fight ;)


zound
 
Superbruger
Tilføjet:
06-09-2009 19:27:56
Svar/Indlæg:
537/9
Tillykke med dit Nye HW, M.Beier 🙂

fanme også en fed beskrivelse du havde fået bikset sammen 🙂


M.Beier-old
 
Superbruger
Tilføjet:
08-09-2009 00:21:01
Svar/Indlæg:
1189/118
Uhm!
Det føles allerede som juleaften 🤡

Nu skal jeg nive migselv i armen for ikke at riste det på under en uge, ville unægteligt være fremskridt for mig 🤣