Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: XFX
DK distributør: Rosenmeier

Software


 

AMD/ATi Catalyst Control Center 

 

  

 

Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg personligt altid har haft en forkærlighed for nVidia's grafikkort samt deres drivers. Det har på mig, virket som om, at ATi's driversystem har virket tungt og uoverskueligt. Men siden nVidia lancerede deres ControlPanel, begyndte ATi's system at se mere tillokkende ud. Og Catalyst Control Center er faktisk et helt udmærket værktøj, der er overskueligt og hurtigt.

Når man starter Catalyst Control Center op, får man muligheden at vælge Advanced eller Basic, så der så at sige er til både nybegynderen og entusiasten. 
Tilhører man den første kategori, vælger man Basic, og bliver mødt af 2 umiddelbare muligheder. Man kan enten vælge at tilgå den indbyggende video-converter, eller justere skærmopløsningen.

 

               

 

Avivo video-converteren er let at bruge, og er helt forrygende hurtig til at konvertere film. Hvor mange converter-programmer blot kan udnytte én CPU-kerne, med relativt langsom afvikling til følge, kan Ati's bud udnytte både 2 CPU-kerner OG GPU'en, som tilsammen giver en sindssygt stor regnekraft.

 

                

 

Desværre har softwaren i dens nuværende version, en mangler rent feature-mæssigt, og man får alt for ofte at vide, at kilde-formatet ikke understøttes. Det lykkedes os at konvertere MPEG2 og WMV i lav kvalitet – men WMV eller MPEG4 i High Definition ville den ikke æde. Og så virker det næsten som spil for galleriet, at programmet kan konvertere til næsten alle tænkelige formater. Converteren er dog en ekstrafeature; det vigtigste er nu engang, hvordan softwaren i øvrigt fungerer. AMD selv anbefaler i øvrigt også, at man benytter sig af 3. parts software til formålet, såsom eksempelvis Cyberlink MediaShow Espresso, der understøtter ATi Stream, såvel som nVidia CUDA, og dermed udnytter ens grafikkort til videokonvertering.

 

                      

 

Går vi ind i den avancerede del af CCC, bliver vi først og fremmest mødt af Avivo-indstillingerne. Her kan der videoafviklingen fintunes. Der kan stilles på alt fra deinterlacing til diverse farver og lysstyrker. Vi finder også muligheden for at tilkoble flere skærme til systemet. 


 

                    

 

Mere spændende bliver det, når vi går op i ”Graphics”-rullegardinet, hvor vi finder diverse menupunkter. Første vigtige punkt punkt er "Information center", hvor man kan se nyttige ting, såsom driverversion, samt hvilken Direct3D- og OpenGL-version man kører med. Yderligere er der mulighed for at se kortets nærmere specifikationer. Deriblandt clockfrekvenser, ramtype og endda BIOS-version. Alt sammen sat op på en overskuelig måde.

 

 

Under ”Desktop Properties” får vi igen mulighed for, at stille på skærmopløsning, opdateringshastighed og farvekvalitet. Her kan vi også vælge, at rotere skærmbilledet, samt fintune farvetemperatur mm.

 

               

 

”3D”-punktet er nørdens Mekka. Her kan vi stille på den obligatoriske Ydelse/Kvalitet-prioritering. Også her finder vi Anti-Aliasing, der både kan udføres med forskellige metoder - hhv. Box, Narrow-tent, samt Wide-tent. Sidstnævnte er den virkelig aggressive metode, hvor pixels fanger hele halvdelen af sin egen farvekode hos naboerne. Narrow-tent er mindre aggressiv og finder 33% af sin farvekode ved siden af. Den sidste kaldet Box, som den står til som standard, er den gamle tunge almindelige Anti-Aliasing. Mere præcis, men også tungere, og mere sløvende. Man kan også slå Adaptive Anti-Aliasing til, hvilket forbedrer billedekvaliteten en hel del. Anisotropic Filtering er der naturligvis også blevet gjort plads til.

 

 

ATi Overdrive er et eksempel på, at man hos AMD/ATi prøver at fange nogle af entusiasterne ind som kunder. I modsætning til hos nVidia, hvor man skal hente et eksternt program for at overclocke, er der indbygget et overclockingsværktøj i CCC. Auto-tune er der selvfølgelig til nybegynderne, men man kan uden problemer også selv stille på de enkelte frekvenser. Naturligvis er der dog en sikkerhedsmæssig begrænsning for, hvor meget man kan overclocke, så eventuelle nybegyndere ikke risikerer at brænde noget af.
Endvidere er der blevet plads til smarte features, såsom temperaturovervågning, GPU-aktivitetsniveau, samt overvågning af blæserhastighed. Let, enkelt, overskueligt. Sådan.

(Ovenstående afsnit er skrevet af Emillos. Den benyttede driverversion er 9.10, og det benyttede grafikkort er Radeon HD4830 - men visuelt vil driveren være identisk med den driver, der er benyttet her i test-afsnittet)

Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
10-03-2010 10:29:01
Svar/Indlæg:
1317/46
#0 Som du skriver er det ikke ligefrem det hurtigste kort, men har du noget bud på hvorledes det yder i forhold til diverse løsninger fra intel?


Ginner
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-03-2010 11:31:25
Svar/Indlæg:
524/16
"At der ikke er nogen grund til at overclocke kortet" det er da en skam at sige sådan noget, det er altid sjovt at se hvad et givent stykke hardware kan overclocke, også selvom det er low end, så man kan se om det giver noget at smide frekvenserne op. ☹


Funcky
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-03-2010 12:09:48
Svar/Indlæg:
645/33
Fin test. dog synes jeg at testen ikke ligefrem er oppe og køre over at den kan bitsteame. alternativet er et lydkort eller nogle af de andre 5xxx modeller. det er jo især interessant i forbindelse med en HTPC. og for 350kr at kunne det er satme billigt!!


Hakan1986
 
Overclocker
Tilføjet:
10-03-2010 12:19:34
Svar/Indlæg:
424/11
fin test! 🙂

Tænkte lige på hvor meget bedre den yder i forhold til et indbygget gpu ala gf 9300/9400 eller amd's hd 4200 😀


SDK
 
Redaktør
Tilføjet:
10-03-2010 17:02:53
Svar/Indlæg:
573/108
#2 Selv hvis jeg ville, så tillader AMD/ATI's eget software ikke OC af kortet. Muligheden er der simpelthen ikke, og da vi af sikkerhedsæssige grunde ikke clocker med andre programmer så er det lidt svært.

#1 Nej jeg har aldrig haft fingre i et intel kort så dette kan jeg ikke udtale mig om.


Rasmus66
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-03-2010 17:12:00
Svar/Indlæg:
8762/174
#5

Du kan bruge AMD's eget gpu clock tool til jobbet 🙂

Har selv et HD5450 til at ligge som jeg bruger som 2d kort når jeg bencher .

Det er ok hurtigt med std clock og det bliver kun hurtigere når hastigheden bliver sat op.





Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af Rasmus66 d. 10-03-2010 17:22:02.


pkshdk
 
Superbruger
Tilføjet:
14-03-2010 18:39:18
Svar/Indlæg:
31/5
Ja, jeg kan få lov at trolle - det hedder altså "kræft" og ikke "kraft" ;)


Johnny
 
Superbruger
Tilføjet:
14-03-2010 19:33:21
Svar/Indlæg:
2127/11
#7 En henvisning til hvor det står, så læseren kan få en ide om konteksten, ville være gavnlig. Men.. Hvis vi taler om sygdommen (hvad man vel næppe gør når man tester et grafikkort) så hedder det kræft, men taler vi om hardware, er kraft formentlig den rette benævnelse. Derfor tror jeg at du er gal på den.


Udmærket test, og for dælen et lækkert lille kort! Jeg er imponeret over bitstreaming, super lavt idle forbrug, og prisen. Man får sgu meget for pengene.


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
16-03-2010 10:20:02
Svar/Indlæg:
4295/306
Kanon lille grafikkort og virkelig fedt til mediecenter maskiner!

MEN

Jeg er altså nødt til at sige at det her er en virkelig dårlig test... Normalt synes jeg I laver nogle fede tests, men den her er altså skidt. I lukker jo fuldstændig øjnene og drøner bare løs med de tests "vi plejer" at udføre på grafikkort.

Tests af 3D benchmarking og 3D spil på det grafikkort?? But... why??

Desuden udebliver de tests der VIRKELIG betyder noget. Test af CPU load under Full-HD video afspilning, test af CPU load ifht integrerede onboard grafikkort som er alternativet, test/forklaring af Lyd-via-HDMI som er helt fantastisk.

Spørgsmålet er "hvad får man for at give 350 kr og putte dette i sin medie maskine istedet for blot at bruge sit onboard grafikkort eller et alternativt medie grafikkort?".

Ved godt jeg lyder lidt grov her, men for en gangs skyld synes jeg faktisk I rammer helt ved siden af i testen...


#10
SDK
 
Redaktør
Tilføjet:
16-03-2010 11:05:32
Svar/Indlæg:
573/108
First of all det er altid relevant, at se hvor hurtigt et grafikkort er, om det koster 350kr eller 3500kr. Men som du kan se er det nedpioriteret. Derudover kan vi kun teste mod og med, det vi har, og jeg ejer ikke et Intel kort eller lign, jeg kan teste dette imod.
Det sagt så vil jeg bestemt overveje, at lave en test af CPU load under Full-HD afspilning næste gang. Omkring det lyd der så virker det ganske fortrinligt ligesom på resten af 5000-serien, og der er ikke så meget at sige om det, men jeg vil bestemt skrive et par linjer næste gang.
Godt med en smule fornuftigt kritik 🙂


pkshdk
 
Superbruger
Tilføjet:
24-03-2010 10:09:13
Svar/Indlæg:
31/5
#8:

Nope, det er ordet "kræft" vi leder efter her, da han lister sygdomme, ifm. Folding@Home der benytter GPU'en til at udregne enzymer, osv...

"Firmaet der står bag den sjove, og en kende usympatiske reklame, var nok ikke klar over, hvor ret de havde i deres ironiske betragtning. Enhver med et nyere grafikkort derhjemme, kan nemlig i dag bidrage med betydelig regnekraft til forskning i bl.a. Kraft, Parkinson og Alzheimers. AMD/ATi bundler endda programmet, Folding@Home, med i deres driverpakke."


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af pkshdk d. 24-03-2010 10:12:51.


Eurite
 
Enthusiast
Tilføjet:
25-03-2010 15:12:05
Svar/Indlæg:
1/0
Må give KleitusIV ret.

Testen starter ud med at konstatere at dette ikke er er et gamers kort og bruger derefter stort set al plads på at bevise det.
Da det i starten bliver nævnt at kortet vil være velegnet til HTPC brug, fik jeg da forventninger om at dette ville blive testet.
Som HTPC entusiast sidder jeg da og mangler test som ville være relevante for HTPC folket. Fint nok med sammenlignende tests af game / 3D performance.

Det ville bare være mere int. med test af performance, cpu belastning mm. i forbindelse med DVD, Bluray og mediefilsafspilning i WinDVD, PowerPC, Arcsoft TMT, MCE mm.
Kvalitets test af billedkvalitet, deinterlacing, skalering og justeringsfaciliteter for billedkvaliteten i forbindelse med afspilning af (HD) video
Ligeledes ville det have været int. med en gennemgang af kortets lyddel, kvalitet, funktion af PAP i forbindelse med 7.1 kanals HD formater mm.

Som HTPC entusiast er mine primære focusområder billedkvalitet, lydkvalitet og stabilitet af systemet.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Eurite d. 25-03-2010 15:28:34.


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
27-03-2010 08:33:46
Svar/Indlæg:
1317/46
Prøv at tage et kik på andre hardwaresider, jeg er sikker på at der flere, der har testet HD5450