Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sapphire
DK distributør: MM Distribition

Software

 

AMD/ATi Catalyst Control Center 

 

  

 

Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg personligt altid har haft en forkærlighed for nVidia's grafikkort samt deres drivers. Det har på mig, virket som om, at ATi's driversystem har virket tungt og uoverskueligt. Men siden nVidia lancerede deres ControlPanel, begyndte ATi's system at se mere tillokkende ud. Og Catalyst Control Center er faktisk et helt udmærket værktøj, der er overskueligt og hurtigt.

Når man starter Catalyst Control Center op, får man muligheden at vælge Advanced eller Basic, så der så at sige er til både nybegynderen og entusiasten. 
Tilhører man den første kategori, vælger man Basic, og bliver mødt af 2 umiddelbare muligheder. Man kan enten vælge at tilgå den indbyggende video-converter, eller justere skærmopløsningen.

 

               

 

Avivo video-converteren er let at bruge, og er helt forrygende hurtig til at konvertere film. Hvor mange converter-programmer blot kan udnytte én CPU-kerne, med relativt langsom afvikling til følge, kan Ati's bud udnytte både 2 CPU-kerner OG GPU'en, som tilsammen giver en sindssygt stor regnekraft.

 

                

 

Desværre har softwaren i dens nuværende version, en mangler rent feature-mæssigt, og man får alt for ofte at vide, at kilde-formatet ikke understøttes. Det lykkedes os at konvertere MPEG2 og WMV i lav kvalitet – men WMV eller MPEG4 i High Definition ville den ikke æde. Og så virker det næsten som spil for galleriet, at programmet kan konvertere til næsten alle tænkelige formater. Converteren er dog en ekstrafeature; det vigtigste er nu engang, hvordan softwaren i øvrigt fungerer. AMD selv anbefaler i øvrigt også, at man benytter sig af 3. parts software til formålet, såsom eksempelvis Cyberlink MediaShow Espresso, der understøtter ATi Stream, såvel som nVidia CUDA, og dermed udnytter ens grafikkort til videokonvertering.

 

                      

 

Går vi ind i den avancerede del af CCC, bliver vi først og fremmest mødt af Avivo-indstillingerne. Her kan der videoafviklingen fintunes. Der kan stilles på alt fra deinterlacing til diverse farver og lysstyrker. Vi finder også muligheden for at tilkoble flere skærme til systemet. 


 

                    

 

Mere spændende bliver det, når vi går op i ”Graphics”-rullegardinet, hvor vi finder diverse menupunkter. Første vigtige punkt punkt er "Information center", hvor man kan se nyttige ting, såsom driverversion, samt hvilken Direct3D- og OpenGL-version man kører med. Yderligere er der mulighed for at se kortets nærmere specifikationer. Deriblandt clockfrekvenser, ramtype og endda BIOS-version. Alt sammen sat op på en overskuelig måde.

 

 

Under ”Desktop Properties” får vi igen mulighed for, at stille på skærmopløsning, opdateringshastighed og farvekvalitet. Her kan vi også vælge, at rotere skærmbilledet, samt fintune farvetemperatur mm.

 

               

 

”3D”-punktet er nørdens Mekka. Her kan vi stille på den obligatoriske Ydelse/Kvalitet-prioritering. Også her finder vi Anti-Aliasing, der både kan udføres med forskellige metoder - hhv. Box, Narrow-tent, samt Wide-tent. Sidstnævnte er den virkelig aggressive metode, hvor pixels fanger hele halvdelen af sin egen farvekode hos naboerne. Narrow-tent er mindre aggressiv og finder 33% af sin farvekode ved siden af. Den sidste kaldet Box, som den står til som standard, er den gamle tunge almindelige Anti-Aliasing. Mere præcis, men også tungere, og mere sløvende. Man kan også slå Adaptive Anti-Aliasing til, hvilket forbedrer billedekvaliteten en hel del. Anisotropic Filtering er der naturligvis også blevet gjort plads til.

 

 

ATi Overdrive er et eksempel på, at man hos AMD/ATi prøver at fange nogle af entusiasterne ind som kunder. I modsætning til hos nVidia, hvor man skal hente et eksternt program for at overclocke, er der indbygget et overclockingsværktøj i CCC. Auto-tune er der selvfølgelig til nybegynderne, men man kan uden problemer også selv stille på de enkelte frekvenser. Naturligvis er der dog en sikkerhedsmæssig begrænsning for, hvor meget man kan overclocke, så eventuelle nybegyndere ikke risikerer at brænde noget af.
Endvidere er der blevet plads til smarte features, såsom temperaturovervågning, GPU-aktivitetsniveau, samt overvågning af blæserhastighed. Let, enkelt, overskueligt. Sådan.

(Ovenstående afsnit er skrevet af Emillos. Den benyttede driverversion er 9.10, og det benyttede grafikkort er Radeon HD4830 - men visuelt vil driveren være identisk med den driver, der er benyttet her i test-afsnittet)

KingGuru
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-04-2010 09:27:43
Svar/Indlæg:
624/173
Er det mig eller er der ikke ved at være noget galt i jeres point system?

Du giver den ydelsen 1, fordi den er lav. Men du har jo selv lurret at den skal bruges i et mediecenter, og sikkert et hvor strømforbrug er vigtig.
Det giver jo ingen mening at sammenligne med et 480gtx, men derimod andre kort i samme klasse.. ex det nvidia der bliver sammenlignet med. DU kan her stå med et vidunderkort, men pga der bliver sammenlignet med alt mulig lort i det, kan man ikke bruge de point til noget som helt..
nå.. det bare bare min morgengalde...

KG.


Hakan1986
 
Overclocker
Tilføjet:
08-04-2010 11:53:03
Svar/Indlæg:
424/11
Og så står man og tænker; hvorfor lavede de ikke native hdmi-udgang, når den mest af alt, skal bruges til mediacenter - TV-sammenhæng 🙂 😕


(FIH)
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-04-2010 12:17:37
Svar/Indlæg:
2687/71
jeg tænke mest hvorfor i alverden det er testet i spil 😴

det burde da blive testet igennem med div film formater, mediecenter funktioner osv

det må man da kunne tænke sig til.

en enkelt eller 2 wankermarks havde været rigeligt


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
08-04-2010 18:29:55
Svar/Indlæg:
4295/306
Samme problem som med testen af XFX kortet for en måned siden....


Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
08-04-2010 19:00:22
Svar/Indlæg:
14079/622
Vi er klare over problematikken, og vil i fremtiden fokusere på andre ting, når det kommer til lowend grafikkort. :yes:


(FIH)
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-04-2010 19:21:39
Svar/Indlæg:
2687/71
lyder godt :yes:


Funcky
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-04-2010 08:03:39
Svar/Indlæg:
645/33
og min holdning er at man ikke kan anbefale et gfx til mediecenter når det ikke har HDMI ud!


WinterSilence
 
Overclocker
Tilføjet:
11-04-2010 09:29:00
Svar/Indlæg:
499/175
Nu må I stoppe med kritikken af den manglende HDMI-udgang. MiniDisplayporten støtter UVD2.2/HDMI 1.3a og det samme gør DVI-porten med en HDMI-adapter. Og hos AMD/ATI kommer lyden seamless med over uden ekstrainstallation af kabler, mv., da der installeres et lydkort ekstra, hvor man derved kan skifte mellem indbygget lydkort og grafikkortets lydkort, så man ikke skal splitte udgange op med adaptere, eller tvangsmæssigt have lyd-ud begge steder på samme tid.

Som jeg har skrevet før i alle mine reviews af 5000-serien så er der dedikeret 7.1 lydchip på alle HD5000-grafikkort, enten via HDMI-port (der ikke er plads til på de helt små kort), eller via adaptere.

Og før I klager videre, så kan jeg fortælle Jer, at der INGEN HMDI-udgange er på Radeon HD5870 2GB Six Edition - der er alle porte MiniDisplayport, da der heller ikke er fysisk plads til, at sætte 6 HDMI og 6 MiniDisplayport.


Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af WinterSilence d. 11-04-2010 09:33:30.