Layout / Design
ASUS har høstet mange roser for deres Republic Of Gamers (ROG) bundkort, der er kendetegnet ved at stort set alle features, designet og tilbehøret har fået en ekstra tand i retning af optimal ydelse og især overclocking. Rampage III Extreme er ingen undtagelse. Det bygger videre på Rampage II Extreme, der ligeledes er et X58 baseret bundkort. På version III er der så til føjet SATA-600 og USB 3.0, og designet har fået en overhaling. Rygter vil vide at ASUS udelukkende har kreeret version III for at kunne give eVGA's fornemme Classified serie baghjul, efter at ASUS tabte en topmodel battle. Lad os se på sagerne.
ASUS bruger udelukkende høj kapacitests MosFet transistorer i strømforsyningen, og det medfører en firedobling i strømkapacitet ift et standard bundkort og giver et ultra stabilt grundlag at overclocke på. Læg mærke til monteringshullerne til cpu kølerne. Der er dobbelt op på huller så du kan bruge din eksisterende S775 køler. Rigtig fint hvis man i forvejen har en high end luftkøler eller en god vandblok. For ikke at nævne montering af POT's til tøris og LN2.
Ramslots er der 6 af, som understøtter op til 24gb DDR3 1866 og DDR3 2133. ( ved overclocking forstås )
Herunder ser vi start og reset knapperne der er bygget ind på printkortet. Lidt til højre er der en såkaldt LN2 jumper, som skulle hjælpe mod coldbugs på cpu, en tilstand hvor nogle cpu'er nægter at boote ved ekstreme kuldegrader. Til venstre fra knapperne har vi 4 switche der kan disable de fire PCI-e grafikporte enkeltvis. Smart, synes jeg, da man hurtigt kan skifte mellem grafikkort, eller undersøge sit multi-gfx setup for fejl. Eller til at teste med, hvis nu man har vandkøling på nogle af grafikkortene og gerne vil teste dem enkeltvis. Så behøver man ikke pille det hele fra hinanden mellem hver test.
Under knapperne ser vi multimeter målepunkter, hvor man kan måle de vigtigste spændinger der kører gennem boardet. Alletiders mulighed når man overclocker med LN2 og tøris, så man kan helt have styr på tingene.
Som i ser herunder er der 2 styk 8pins12v Eps tilslutninger som skal hjælpe med at stabilisere strømmen til cpu. Der sidder også 2x 4 pins til at hjælpe PCI-e portene, hvis nu man kører med 4x højtydende grafikort.
Hele 4 PCI-e slots er der installeret som man både kan køre CrossFire og SLI på. Heldigvis er der god plads mellem dem. Selv de største grafikort kan være der. Det bliver en dyr omgang med 4 styks HD5870 eller nvidias 480 model, men muligheden er der. PCI-e portene kører 16+16 lanes hvis man kører med 2 grafikkort, og 4x8 lanes hvis man har 4 grafikort i.
SATA stikkene sidder på siden, og gør det nemmere at få plads til SATA kablerne hvis man har lange grafikort. Der er 6 SATA-300 tilslutninger som kører på chipsetet og kan køre RAID. De to røde SATA stik sidder på en marvel controller der sørger for at Rampage III kan bryste sig af SATA-600 standarden.
Bios chips er der to af, hvor man nemt kan skift fra den en til den anden ved hjælp af knappen helt til højre. Man kunne evt have en bios til almenlig daglig brug af pc, og den anden er sat op til gaming, med lidt ekstra kapow på cpu og ram. Men jeg tror meningen med det er, at i tilfælde af en ødelagt bios, så kan man skifte til den anden.
Et kig på IO-panelet viser et PS/2 stik til Tastatur , 6 almindelige USB 2.0 porte, og 2 USB 3.0 porte fremhævet med en blå indmad. En Gigabit ethernet port, ROG connect som bruges til blandet andet til bios backup, en eSATA port og en Firewire. Bluetooth connect er der også og 6 jackstik til lyden.
Asus har fundet på en rigtigt nem måde at re-flashe din BIOS på. Du skal hverken have ram/gfx eller cpu i bordet. Man sætter kun strøm til og monterer en USB stick der har en backup bios på. Derefter trykker man på ROG knappen, og så indlæser bundkortet BIOS filen fra USB sticken.
Det er ikke sikker du får brug for denne funktion nogensinde, men ASUS har før fået kritik for ustabile BIOS systemer, så det er rart at se at man gør noget ekstra for at holde liv i den dyre elektronik.