Korrekturlæser: rehan09
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: HIS
DK distributør: Komplett.dk

 

 

 

AMD/ATi Catalyst Control Center:

 

Catalyst Control Center er faktisk et helt udmærket værktøj, der er overskueligt og hurtigt. Når man starter Catalyst Control Center op, får man muligheden at vælge Advanced eller Basic.
I basic kan enten vælge at tilgå den indbyggende video-converter eller justere skærmopløsningen.

 

                            

 

Avivo video-converteren er let at bruge og er helt forrygende hurtig til at konvertere film. Hvor mange converter-programmer blot kan udnytte én CPU-kerne med relativt langsom afvikling til følge, kan Ati's bud udnytte både 2 CPU-kerner OG GPU'en, som tilsammen giver en utrolig stor forøgelse af regnekraft!

 

                           

 

Desværre har softwaren i dens nuværende version et mangel rent feature-mæssigt, og man får alt for ofte at vide, at kilde-formatet ikke understøttes. Det lykkedes os at konvertere MPEG2 og WMV i lav kvalitet – men WMV eller MPEG4 i High Definition ville den ikke æde. Og så virker det næsten som spil for galleriet, at programmet kan konvertere til næsten alle tænkelige formater. Converteren er dog en ekstrafeature; det vigtigste er nu engang, hvordan softwaren i øvrigt fungerer. AMD selv anbefaler i øvrigt også, at man benytter sig af 3. parts software til formålet, såsom eksempelvis Cyberlink MediaShow Espresso, der understøtter ATi Stream, såvel som nVidia CUDA, og dermed udnytter ens grafikkort til videokonvertering.

 

                            

 

Går vi ind i den avancerede del af CCC, bliver vi først og fremmest mødt af Avivo-indstillingerne. Her kan der videoafviklingen fintunes. Der kan stilles på alt fra deinterlacing til diverse farver og lysstyrker. Vi finder også muligheden for at tilkoble flere skærme til systemet.

 

                           

 

Mere spændende bliver det, når vi går op i ”Graphics” - rullegardinet, hvor vi finder diverse menupunkter. Første vigtige punkt punkt er "Information center", hvor man kan se nyttige ting, såsom driverversion, samt hvilken Direct3D- og OpenGL-version man kører med. Yderligere er der mulighed for at se kortets nærmere specifikationer. Deriblandt clockfrekvenser, ramtype og endda BIOS-version. Alt sammen sat op på en overskuelig måde.

 

 

 

Under ”Desktop Properties” får vi igen mulighed for, at stille på skærmopløsning, opdateringshastighed og farvekvalitet. Her kan vi også vælge at rotere skærmbilledet, samt fintune farvetemperatur m.m.

 

                   

 

”3D”-punktet er nørdens Mekka. Her kan vi stille på den obligatoriske Ydelse/Kvalitet-prioritering. Også her finder vi Anti-Aliasing, der både kan udføres med forskellige metoder - hhv. Box, Narrow-tent, samt Wide-tent. Sidstnævnte er den virkelig aggressive metode, hvor pixels fanger hele halvdelen af sin egen farvekode hos naboerne. Narrow-tent er mindre aggressiv og finder 33% af sin farvekode ved siden af. Den sidste kaldet Box, som den står til som standard, er den gamle tunge almindelige Anti-Aliasing. Mere præcis, men også tungere, og mere sløvende. Man kan også slå Adaptive Anti-Aliasing til, hvilket forbedrer billedekvaliteten en hel del. Anisotropic Filtering er der naturligvis også blevet gjort plads til.

 

 

ATi Overdrive er et eksempel på, at man hos AMD/ATi prøver at fange nogle af entusiasterne ind som kunder. I modsætning til nVidia, hvor man skal hente et eksternt program for at overclocke, er der indbygget et overclockingsværktøj i CCC. Auto-tune er der selvfølgelig til nybegynderne, men man kan uden problemer også selv stille på de enkelte frekvenser. Naturligvis er der dog en sikkerhedsmæssig begrænsning for, hvor meget man kan overclocke, så eventuelle nybegyndere ikke risikerer at brænde noget af.
Endvidere er der blevet plads til smarte features, såsom temperaturovervågning, GPU-aktivitetsniveau, samt overvågning af blæserhastighed. Let, enkelt, overskueligt. Sådan!

(Ovenstående afsnit er skrevet af Emillos. Den benyttede driverversion er 9.10, og det benyttede grafikkort er Radeon HD4830 - men visuelt vil driveren være identisk med den driver, der er benyttet her i test-afsnittet)

 

Opsætning af Eyefinity

Der er lige et par ting man skal være opmærksom på hvis man vil have Eyefinity op og køre.

Alle skærme kan bruges til Eyefinity (dog med undtagelse af et gammelt billedrørs TV) ligegyldig hvilken størrelse og opløsning de har, det er også ligegyldigt om de tilsluttes via Displayport, HDMI, DVI eller VGA, men det er til gengæld vigtigt hvordan disse tilsluttes.

Displayport er et nyt stik, som AMD/ATI har satset på bliver den nye standard, som SKAL bruges ved brug af mere end to skærme. Det er kun muligt at tilslutter 2 skærme med DVI, HDMI eller VGA (ligegyldig hvordan du blander dem DVI+VGA eller HDMI+DVI osv.) resten skal tilsluttes via displayport. Hvis din tredje-fjerde-femte-sjette skærm ikke har displayport skal en AKTIV adapter benyttes, passive adaptere fungerer kun til skærm et og to, desværre koster en aktiv displayport til DVI adapter omkring 700kr., hvilket gør denne løsning for dyr til de fleste. Til slut, så kan det ikke anbefales at game på et setup hvor alle skærme ikke er samme størrelse, jeg forsøgte på 2x 22” og med en 26” i midten, det fungerede fint men det er ret belastende for øjnene at kigge på i spil.

 

Når du har tilsluttet alle dine skærme, skal du duplikere de skærme du gerne vil have til at køre Eyefinity, det er også muligt bare at extende, men hvis du vil køre spil over alle 3 skærme skal de sættes op i en gruppe.

 

  

Derefter trykker du på trekanten i højre hjørne og vælger create group. Den anden skærm er mit TV og skal naturligvis ikke være med i gruppen,

 

  

Derefter vælger du hvordan dine skærme er stillet op.

 

 

Til sidst skal de lige arrangeres så rækkefølgen passer.

 

 

Sådan kommer det endelige resultat til at se ud i mit tilfælde, de tre skærme i gruppen bliver nu betragter som en skærm og jeg har nu mulighed for at sætte opløsningen til 5040x1050.

 

(afsnittet om Eyefinity er lånt fra Jonny Rook - mange tak)

Software

 

HiS medleverer ArcSoft TotalMedia® 3 + SimHD® der laver standard-definition DVD'er og MPEG-filer om til high-definition, med et mere skarpt og levende billede, real-time, on-the-fly (altså mens man afspiller disse, så man skal altså ikke konvertere filerne/DVD'erne). En udemærket udvidelse, at bundle med grafikkortet. Udover det, medfølger der et program der hedder BumpTop, som HiS har opkøbt til medlevering med deres grafikkort. Afsnittet om dette er lånt fra SDK - vi takker for hjælpen.

BumpTop 3D: 

 

 

 

Programmet erstatter det normale desktop i Windows XP og Vista, og benytter grafikkortet til at lave en 3D-desktop. Dette er designet således, at man ser ind i en kasse, og på alle siderne kan man således sætte alt op på desktoppen, man kunne ønske sig.

 

 

 

Dette er det første, der møder en når man starter programmet. Med til denne version af programmet, følger et specielt tema fra HIS.

 

 

Sådan ser programmet ud med en selvvalgt baggrund. I venstre side har vi et noteapparat, hvor man kan skrive noter til sig selv. Disse kan placeres overalt da alle filer, billeder, links mm. kan trækkes rundt med musen overalt på desktoppen.

I toppen af skærmen har vi et lille foto galleri, og i hver side kører der konstant en fotoserie med blomster og biler. Af uforklarlige årsager måtte jeg ikke ændre på den midterste, således at den på billederne står tom.

I højre side af skærmen er der links til Facebook, Twitter og HIS hjemmeside, derudover kan man også indsætte genveje til programmer og filer. 

Hele billedet er skråtstillet, hvilket jeg går ud fra, skulle give en illusion af et 3D miljø. Personligt finder jeg dette irriterende, specielt fordi det forvrider hele billedet samt ikonerne, hvilket gør det sværere at læse navnet på mapper og filer. Derudover er det umuligt at arrangere sine ikoner på skrivebordet så det ser pænt ud.

 

 

Når man åbner en fil, så kommer der et lille vindue frem, hvor man så kan navigere videre fra. Hvis man ønsker at åbne mappen normalt, så kan dette også gøres ved at trykke på det lille ikon oppe til højre i vinduet.

 

 

I menuen kan man selv vælge, hvilken baggrund man ønsker på hver af siderne, samt vælge hvilken skrifttype, der skal bruges på ens noter og ikoner. Hvert tema kan gemmes til senere brug.

 

 

I Visuals menuen kan man øverst, ændre på nogle af de mindre detaljer såsom genvejspilen. Derudover kan man vælge, om AA og Vsync skal være til, og jeg vil gerne her lige sige, at jeg personligt ikke kan se forskel på, om det er slået til eller fra. Det samme gælder den sidste slider, om den står på high eller medium, gør ingen forskel i hvert fald ikke på min 26 tommer skærm.

 

 

I icons and physics - menuen kan man vælge, hvor store ikonerne skal være, samt om de skal vokse, jo mere man benytter dem. 
Under photo frames kan man vælge hvor hurtigt billederne skal skifte, samt hvornår den skal tjekke, om du har lagt nye billeder ind i den valgte mappe med billeder. Nederst kan vælge, om man vil have standard Widgets slået til eller fra.

Der er sikkert et par stykker, der sidder bag skærmen, og tænker på hvor mange ressourcer, programmet bruger og på min computer, brugte det 74 Mb ram og 3 % af min processor konstant.

Personligt kan jeg ikke lide dette program det er for klodset og langsomt. Derudover spørger programmet, i bedste Windows stil, om man faktisk vil flytte mappen, man lige har bedt den om at flytte. Og så er det nok lige værd at nævne, at min computer startede utroligt langsomt op med dette program installeret. 
Personligt mener jeg, at dette program er til pynt på kassen, og jeg vil på ingen måde anbefale det, men hvis man syntes, det ser interessant ud, så kan en gratis version hentes på www.bumptop.com 
 

Her følger en yderligere, dybdegående gennemgang af Catalystpakkens indhold og funktionaliteter:

jakob3k
 
Superbruger
Tilføjet:
17-08-2010 20:48:47
Svar/Indlæg:
440/3
Der har sneget sig nogle gamle grafer ind i billedrækkefølgen, hvis man bruger Next-knappen.


dasjap
 
Superbruger
Tilføjet:
18-08-2010 09:51:28
Svar/Indlæg:
2534/80
Kunne ha været rart at det var blevet testet i en højere opløsning, da rigtig mange sidder med 24" og op efter.


Cook
 
Elitebruger
Tilføjet:
18-08-2010 16:05:30
Svar/Indlæg:
563/64
#1 Jeg har gjort vores admins opmærksom på det, og vi arbejder på en løsning.

#2 Jeg ved godt at en del sidder med full-HD skærme, men jeg har desværre kun en 22" til rådighed. Jeg har forsøgt at kompensere ved at sætte detalje graden op, hvilket alligevel sagtens kan få kortet i knæ især ved DX11. 3 forskellige opløsninger skulle også gerne give en rimelig idé om hvordan kortet generelt skalerer.


dasjap
 
Superbruger
Tilføjet:
18-08-2010 16:49:35
Svar/Indlæg:
2534/80
#3 Ja der er selvfølgelig ikke noget at gøre ved det når du kun ejer en 22", men syntes nu tit jeg har set store forskelle når man først op i de højere opløsninger.


Shutdown
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-08-2010 19:04:22
Svar/Indlæg:
8947/160
Jeg syntes slet ikke man får nok for pengene , de gode 5850 (rev1) clocker jo som regel til over 1000 på core, og ved den hastighed render det mindst lige op med dette 5870 kort selv når det er overclocket, det kunne ikke mere end 900mhz stabilt og det er da skuffende især når man tænker på hvilken køling kortet er udstyret med. Men nu stod der jo ikke noget omkring Vcore, det er måske ikke afprøvet om man kan forøge den i afterburner.??


Cook
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-08-2010 19:16:57
Svar/Indlæg:
563/64
#5 Jeg har ikke leget med V-core da OC ikke er det primære fokus på vores grafikkort artikler. Vi vil også gerne levere kortene intakte tilbage til producenten da vi ikke ejer dem.


Rasmus66
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-08-2010 19:46:22
Svar/Indlæg:
8762/174
#6

Producenterne bliver da ellers ikke at have noget som helst imod at man bruger softmod metoden med MSI Afterburner.

Da jeg havde et Asus R3E bundkort til test for et godt stykke tid siden var Asus da pænt lige glade med om kortet havde kørt med Ln2 køling.

Og jo volt delen er faktisk rimelig væsenlig da flere folk kun køber disse kort fordi man kan hæve volten i Afterburner.


Shutdown
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-08-2010 23:55:30
Svar/Indlæg:
8947/160
Når man med et lille bumb i Vcore kan overclocke core med 40% (5850) ville jeg simpelthen aldrig købe et kort der ikke virkede med afterburner hverken 5770/5850/5870. Når man nu kan få kort der kan så skal man da have dem.!!


kvist1992
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2010 12:57:43
Svar/Indlæg:
3565/372
HVad er der galt med prisen??! Kortet koster kun 2600 kr? 😲


Little_mee
 
Superbruger
Tilføjet:
08-09-2010 17:21:40
Svar/Indlæg:
96/17
der står da kun 1200 i anoncen... ?