Bulldozer, der er er AMD's nye stærke CPU, er designet på en helt anden måde end tidligere. Der er benyttet det der kaldes "monolitisk" design til kernerne, hvilket betyder, at hver kerne er sin egen enhed og derved i princippet burde kunne indsættes det antal man ønsker i en CPU. Om det sker med flere kerner vil tiden vise.
Grundlæggende så starter man med 2 kerner, som det ses på graf-3 herunder, når man bygger en Bulldozer-CPU:
Bulldozer er designet med spritnyt kernedesign fra bunden af og op. Denne er baseret erfaringer og inspiration fra "Magny-Cours" CPU'erne - Istanbul og Thuban aka Phenom II X6. En af de store forskelle er dog, at Bulldozer har hele 8 kerner, mod Istanbul og Thuban's 6 kerner. Derfor kræver Bulldozer nye chipsets, bundkort og CPU-sokkel for, at kunne udnytte de optimerede funktioner fuldt ud. Den nye sokkel/socket kommer til, at hedde AM3r2. AMD har ikke udtalt sig om, hvilken RAM-type teknologi, eller chipsets der vil komme til og med Bulldozer. Det får vi nærmere at vide om, når produktet er klar til lancering. Bulldozer er dog kompatibel med G34 og C32-soklerne der benyttes i servere, samt AM3+ på forbrugersiden.
Noget helt nyt er AMD's måde at imødegå problemet med SMT-trådbehandling af flere instruktioner på samme tid. Denne teknologi kendes helt tilbage fra Pentium 4, der introducerede begrebet HyperTreading (HT) der tillod næsten samtidig afvikling af to tråde. Indtil videre har der været to metoder til, at en CPU kunne behandle flere instruktionstråde på samme tid - nemlig SMT ( Simultanious Multithreading) som Intels Hyperthreading, og CMP (Chip Level Multiprocessing) med flere kerner i cpu'en. Men AMD har tænkt lidt kreativt over den sag og er med Bulldozer's design kommet frem til denne løsningsmodel for CPU-design:
AMD's bud på løsningen på, hvordan man mere effektivt kan udnytte hele CPU'ens kræfter skal foregå på denne måde i Bulldozer:
Iflg. AMD så er 80% af alle beregninger der foregår på en computer af typen "integer"/heltal. Derfor har AMD valgt, at indbygge hele to integer-units kun til det formål i Bulldozer. Dette kombineret med den nye PFU-scheduler, der skal styre beregningerne i Floating Point Unit-enhederne, skulle iflg. AMD gøre Bulldozer og den nye arkitektur meget mere effektiv end Intel's HT-teknologi. Princippet bag metoden er lidt, som at ensrette en to-sporet motorvej og opdele denne efter type, så trafikken går den samme vej efter en sammenfletning, dog ledt via fordelerenheder der på sin vis gør motorvejen 3-sporet, alt efter om man kører med ellert, lastbil, eller personbil med standardkernefamilie på 3½ person.
Vi opsummerer lige Bulldozers design, arkitektur og koncept, før vi går videre til gennemgangen af Bobcat/"Ontario":
Freke og WinterSilence stiller spørgsmål på vegne af HwT.dk vedr. Bulldozer:
Spørgsmål:
Vil nuværende chipsets og sockets virke sammen med Bulldozer, som med "upgrade patchen" fra Phenom II x4 Deneb til Phenom II x6 Thuban?
Svar fra AMD:
Nogle af de nuværende chipsets vil kunne bruges sammen med Bulldozer, men pga. den helt nye arkitektur - rent elektrisk og printbanemæssigt - er en ny sokkel/socket nødvendig, hvis man skal udnytte Bulldozer's egenskaber fuldt ud, herunder strømbesparelsesfunktionaliteten, mv.. Tidl. chipsets vil kunne bruges, vha. en BIOS-opgradering som med Deneb ===> Thuban. Der vil dog blive lavet helt nye chipsets der er optimerede til Bulldozer for, at udnytte dennes kræfter og nye funktioner fuldt ud, da denne som nævnt er bygget på en helt ny arkitektur.
Svar på andre deltagere i konferencens spørgsmål:
Arkitekturen i Bulldozer støtter, at operativsystemet flytter operationer fra flere kerner og til en kerne, der får løftet frekvensen MHz-mæssigt og tilføres flere volt, om nødvendigt (Red.: kendes fra Istanbul og Thuban).
AVX er implementeret i Bulldozer (Red.: se informationsbillede 3 fra neden af)
Omkring hvorvidt implementeringen af SSE5 er 100%, eller kun delvist kompatibel vender vi tilbage med nærmere om senere. AMD arbejder tæt sammen med Intel for, at holde instruktionssættene fuldt ud kompatible med hinanden.
Varmeafledningen og strømforbruget på den nye Bulldozer skal iflg. AMD ligge på det samme, som for en Phenom II x4, eller en Phenom II x6. Og det er jo faktisk flot, da vi så ikke skal plages af larmende blæsere, eller se hverken elregningen gå raket, eller miljøet bukke under, når den nye CPU bliver tilgængelig.
OPDATERING 26.08.2010 - video og 20 svar fra AMD's blog:
AMD har i dag opssumeret 20 svar på spørgsmål, vedr. Bulldozer, samt lagt en video om både Bulldozer og Bobcat på YouTube. Det finder I hér:
Efter gennemgangen af "Caterpiller" jordskubberen Bulldozer - der ser ud til at blive noget af en bryggerarbejdshest - går vi videre til den noget mere smidige Bobcat...
Quote: Bulldozer er designet med spritnyt kernedesign fra bunden af og op. Denne er baseret på "Magny-Cours" CPU'erne - Istanbul og Thuban aka Phenom II X6. En af de store forskelle er dog, at Bulldozer har hele 8 kerner, mod Istanbul og Thuban's 6 kerner. Derfor kræver Bulldozer nye chipsets, bundkort og CPU sokkel. AMD har ikke udtalt sig om, hvilken RAM-type teknologi, eller chipsets der vil komme til og med Bulldozer. Det får vi nærmere at vide om, når produktet er klar til lancering.
Bulldozer har absolut intet med Magny-Cours, Instanbul eller Thuban at gøre. For ja, det er nemlig en ny arkitektur fra bunden af.
Bulldozer vil derudover fungere i de eksisterende G34 og C32 sockets på serversiden, og få en ny AM3r2 socket på klientsiden. AM3r2 er bagudkombatibel med AM3, dog vil nogle af de strømbesparende egenskaber kun findes på AM3r2.
Rigtig fin gennemgang, der ikke har for store fejl.
Jeg håber at svaret på jeres spørgsmål om sockets og chipsets holder, samt at AsRock kommer med den nødvendige BIOS opdatering til mit billige bundkort, da det vil gøre det langt mere sandsynligt at jeg vil købe en Bulldozer. Der er nemlig flere hardwaresider derude som påstår at socket AM3 r2 kræves. Men med jeres spørgsmål og AMDs svar håber jeg at de sider blot har hørt svaret, at visse funktioner kræver en ny socket, som værende at processoren ikke kunne køre på de gamle og derved givet forkerte oplysninger.
Beklager hvis jeg ikke tydeligt nok har fået beskrevet, det der faktisk blev svaret da jeg måtte skrive artiklen om to gange, grundet teknisk fejl og min recording af mødet lå på en telefon der er død af kaffe.
#3 Det lyder selvmodsigende ja, men det er nu hvad AMD udtalte jeg har på referatet 🙂
Rigtig fin artikel 🙂 Spændende læsning, og dejligt at se at AMD igen prøver en ny arkitektur. Glæder mig meget til at se hvad de har at byde på! Der er i hvert fald lagt op til en ny nettop 🙂
wow det kommer da til at blive vildt, specielt de små bærbare og netbooks vil da komme til at få et gevandigt ydelsesløft, også interresant syntes jeg er deres tilgang til tråde iforhold til intels.