Test: AMD Bulldozer & Bobcat

CPU, AMD d.  25. august. 2010, skrevet af WinterSilence 9 Kommentarer.  Vist: 9482 gange.

Korrekturlæser: Mino
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: AMD
DK distributør: AMD

Bobcat/"Ontario"

 

 

Bobcat er modsat Bulldozer ikke baseret på ny kerne/chip/core-design, men bygget på "genbrugt" Phenom II x4-teknologi. Bobcat er af typen x86-kompatibel CPU. Men AMD havde sat sig nogle specifikke designkrav og mål, der bl.a. skulle udmønte sig i en mindre mere energi-effektiv chip, samtidig med at ydelsen forbedres.

 

 

 

Det mest interessante ved Bobcat er, at AMD ved brug af 32nm SOI-teknologi har presset 90% af den nuværende ydelse ind på den halve plads. Derudover har Bobcat indbygget grafikchip fra HD5000-serien med DirectX11/DirectCompute 5.0 egenskaber. Det er uhørt meget teknologi på så lidt plads, hvor der oveni er optimeret så hele APU'en kan komme ned under 1 watt i strømforbrug ved drift. Dog er idéen med indbygget grafikkort ikke en ny ting. Faktisk så lavede firmaet Cyrix i sin tid en CPU der havde både indbygget grafikkort og lydkort. Denne hed Cyrix MediaGX. Cyrix blev opkøbt af National Semiconducters der skiftede navn til VIA og blev store på chipsets til særligt AMD CPU'er. Siden udviklede VIA MediaGX til Geode-processoren, der i 2003 blev solgt til - ja hvem tror I? - AMD! I 2006 viste AMD den første CPU frem der brugte under 0.9 watt - denne var baseret på Geode-kernen.

 

 

Opsummeret er det nye i Bobcat følgende:

 

 

Strømforbrug, processorstyring og grafikkort i en enhed:

Processoren har to kerner, men er yderst strømbesparende og fylder fysisk det samme, som en en-kernet CPU. 1 watt forbruget kan opnås ved, at der reguleres på volt og frekvens i APU'en hele tiden, alt efter hvad denne nu laver. Når der er behov for ekstra kræfter, så slukkes den ene kerne og den anden kerne overclockes kraftigt. Derved taber man så en kerne, men dette kompenseres med en højere frekvens og fordi de ressourcer begge kerner før brugte nu står til rådighed for kun den ene af kernerne - men med samme strømforbrug og varmeafledning. Det synes jeg personligt lyder ganske smart. AMD synes selv, at firmaet har konstrueret en udmærket metode til at lave "byttehandel" på med Bobcat APU'en. Især med dens strømforbrug taget i betragtning, da et forbrug på 1 watt, eller derunder faktisk ikke er set før - på dette plan i hvert fald. Yderligere har AMD indbygget et af deres DirectX-11/DirectCompute 5.0 grafikkortkerner i Bobcat-APU'en. Således er grafikkort og CPU'kernerne nu samlet i den samme enhed der stadigvæk kan nøjes med 1 watt strøm, eller mindre ved drift, på den samme størrelse, som en en-kernet "normal" CPU.

Microarkitekturen i Bobcat: 

Herunder et par slides fra AMD's officielle præsentation -

 

 

Vi vender stærkt tilbage så snart vi har fået mulighed for, at teste de to nye "små" fra AMD's designafdelings mørke kælderetage nr. 3½, hvor ingeniørerne aldrig bliver lukket ud, før de har en ny ting under armen ;)  Det bliver i hvertfald spændende, at prøve de nye ting i drift, når de når frem til os på redaktionen og jer læsere som forbrugere. For Bobcat lægger op til Blu-ray afspilning og online gaming i netbookformat.  Bobcat skulle efter planen udkomme engang i starten 2011 - 1. eller andet 2. kvartal, os oplyst.

Spørgsmål fra Freke og Wintersilence til AMD på vegne af HwT.dk:

HwT.dk stiller følgende spørgsmål:

Hvordan kan kun 32KB LV1 være tilstrækkeligt?

AMD svarer følgende:

Dette er et spørgsmål, om balancegangen, omkring "trade off" mellem strømforbrug og ydelse. Men vi føler vi har fået balanceret Bobcat på dette punkt ganske udmærket, så denne er ganske kraftig og samtidig meget strømbesparende under drift.

HwT.dk stiller følgende spørgsmål:

Hvad vil den estimerede batterilevetid være på en gennemsnits netbook med en 12-14 tommer stor widescreen der støtter BD-ROM HD-afspilning?

AMD svarer følgende:

Spørgsmålet kan ikke besvares præcist, da vi kun har vore egne referencedata og tests at gå udfra. Vi kan og vil ikke svare på estimeringer, da dette helt kommer an på, hvordan en given producent bygger og konfigurer en netbook, eller notebook baseret på Bobcat APU'en. Faktorerne der spiller ind her gør vi ikke ser os i stand til, at give forbrugerne et nøjagtigt svar på dit meget relevante spørgsmål. Men vi vil ikke udtales, om dette punkt da batterilevetiden er så individuel, alt efter kundes købte egenkonfiguration og producentens valg af komponenter.

HwT.dk stiller følgende spørgsmål:

Finder AMD at den nye, strømforbrugseffektive Bobcat APU kan finde anvendelse i mediecentre, mobiltelefoner, eller fladskærmsfjernsyn da dette er ret relevant for vore læsere, nu Google og Sony har meldt ud, at der kommer et Android-baseret "Google TV"?

AMD svarer følgende:

Det er helt op til forbrugerne, at forlange, eller kræve dette af producenterne af den tilgængelige forbrugerelektronik. Spørgsmålet er relevant stillet på vegne af HwT.dks redaktion og læsere. Men som komponentproducent mener vi, at det er helt op til producenterne, at levere det forbrugeren kræver eller ønsker. Ønsker forbrugerne disse produkter med Bobcat som basis vil producenterne måske gøre dette, eller omvendt. Men dette er helt op til marked og efterspørgsel, som vanligt.

Al info i artiklen stammer fra et pressemøde/telefonkonference, og alle grafiske materialer er taget fra AMD's eget officielle pressemateriale. Freke og WinterSilence takker for muligheden for, at deltage og skrive om de to nye, spændende produkter. Vi glæder os til, at teste disse når der er enheder klar fra producenterne.

UPDATE!:

AMD har nu lavet en video der ligger på YouTube, om de to nye processorer. Den kan I se hér:

 

 

kvist1992
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-08-2010 08:24:00
Svar/Indlæg:
3565/372
Rigtig fed artikel! 😉

Jeg skal sku helt klart have fingrene i en af de nye Bulldozer CPU'er 🙂


Jack---
 
Overclocker
Tilføjet:
25-08-2010 09:16:09
Svar/Indlæg:
226/44
Glæder mig allerede til at se hvad Bulldozer kan 😀


Mighty_Mike
 
Superbruger
Tilføjet:
25-08-2010 10:09:57
Svar/Indlæg:
170/6
Quote:
Bulldozer er designet med spritnyt kernedesign fra bunden af og op. Denne er baseret på "Magny-Cours" CPU'erne - Istanbul og Thuban aka Phenom II X6. En af de store forskelle er dog, at Bulldozer har hele 8 kerner, mod Istanbul og Thuban's 6 kerner. Derfor kræver Bulldozer nye chipsets, bundkort og CPU sokkel. AMD har ikke udtalt sig om, hvilken RAM-type teknologi, eller chipsets der vil komme til og med Bulldozer. Det får vi nærmere at vide om, når produktet er klar til lancering.

Bulldozer har absolut intet med Magny-Cours, Instanbul eller Thuban at gøre. For ja, det er nemlig en ny arkitektur fra bunden af.

Bulldozer vil derudover fungere i de eksisterende G34 og C32 sockets på serversiden, og få en ny AM3r2 socket på klientsiden. AM3r2 er bagudkombatibel med AM3, dog vil nogle af de strømbesparende egenskaber kun findes på AM3r2.

Just to clarify, ellers fin artikel :)


Kasseren
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-08-2010 10:18:27
Svar/Indlæg:
1814/48
Rigtig fin gennemgang, der ikke har for store fejl.

Jeg håber at svaret på jeres spørgsmål om sockets og chipsets holder, samt at AsRock kommer med den nødvendige BIOS opdatering til mit billige bundkort, da det vil gøre det langt mere sandsynligt at jeg vil købe en Bulldozer. Der er nemlig flere hardwaresider derude som påstår at socket AM3 r2 kræves. Men med jeres spørgsmål og AMDs svar håber jeg at de sider blot har hørt svaret, at visse funktioner kræver en ny socket, som værende at processoren ikke kunne køre på de gamle og derved givet forkerte oplysninger.


WinterSilence
 
Overclocker
Tilføjet:
25-08-2010 12:34:49
Svar/Indlæg:
499/175
Beklager hvis jeg ikke tydeligt nok har fået beskrevet, det der faktisk blev svaret da jeg måtte skrive artiklen om to gange, grundet teknisk fejl og min recording af mødet lå på en telefon der er død af kaffe.

#3 Det lyder selvmodsigende ja, men det er nu hvad AMD udtalte jeg har på referatet 🙂


da9els
 
Chefredaktør
Tilføjet:
26-08-2010 11:25:26
Svar/Indlæg:
4437/91
Rigtig fin artikel 🙂 Spændende læsning, og dejligt at se at AMD igen prøver en ny arkitektur. Glæder mig meget til at se hvad de har at byde på! Der er i hvert fald lagt op til en ny nettop 🙂


DetIkkeVidereVilde
 
Superbruger
Tilføjet:
29-08-2010 10:57:19
Svar/Indlæg:
77/9
#1 det er jo så ikke en cpu længere men en APU ;)


IgIbUu
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-08-2010 22:23:21
Svar/Indlæg:
639/66
Nogen der ved hvordan det kommer til at se ud mht. ydelsen på grafikken & strømforbruget ved load på den her nye "super" chip?

Ved godt der ikke står noget specifikt, men det ku jo være der var nogle der vidste lidt mere eller evt kunne ligge 2+2 sammen 😛


MuhammadMJensen
 
Overclocker
Tilføjet:
03-09-2010 08:54:44
Svar/Indlæg:
1019/39
wow det kommer da til at blive vildt, specielt de små bærbare og netbooks vil da komme til at få et gevandigt ydelsesløft, også interresant syntes jeg er deres tilgang til tråde iforhold til intels.