Korrekturlæser: Verdenshersker
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: AMD
DK distributør: Techdata

Hardware & Software

 


Specielle "krav" til software og hardware ved brug af en AMD Eyefinity-løsning:


Som nævnt er AMD Eyefinity et koncept, forbrugeren opbygger efter sit præcise og personlige behov/budget. Derfor er de eneste krav for, at man kan bruge en Eyefinity-løsning følgende:

  • Et AMD-grafikkort der understøtter Eyefinity
  • Det antal skærme, man har behov for og de kabler og adaptere, der skal bruges til disse
  • En PC der har ydelsen til at trække det, Eyefinity-løsningen skal bruges til.
  • At eventuel software, man ønsker, særligt skal accellereres, beregningsmæssigt understøtter AMD APP 
  • At softwaren, man ønsker at bruge med Eyefinity-løsningen, understøtter at køre i de skærmstørrelser, man ønsker,

 

Krav til software:

Ingen specielle krav gælder andet end, at programmer og spil selvfølgelig skal understøtte de skærmopløsninger, man kan opnå ved brug af Eyefinity. Nogle af disse er ret skæve. Eyefinity kører bedst på Windows 7. Det giver heller ikke mening at køre andet OS, da DirectX-11 som bekendt kun findes til Windows 7. Små hjælpeprogrammer, som f.eks. RocketDock jeg valgte at installere og sætte midt på skærm 2 for ikke at vride nakken af led mod skærm 1 hele tiden, kan anbefales. Se nedenfor.

 

 

Under sektionerne "Brug i praksis 1 -3" er der vist eksempler på software, der er bygget specielt til AMD APP. Hvis man går efter noget bestemt, så check efter på producentens hjemmeside eller på AMD's Eyefinity website (http://www.amd.com/eyefinity).


Eksempler på småting med software og AMD Eyefinity x 3:

UT-3 kunne ikke køres i større skærmformater, end 2048x1536 og 2560x1600. Call of Juarez benchmarker tool og 3DMark Vantage er ikke er blevet opdateret længe. Disse kunne slet ikke se en større skærm, end 1920x1200 eller startes op med manuel tvang af nogen art. Det samme gjorde sig gældende for spillet Racedriver GRID - det clonede sig selv til at køre på 3 skærme med ens output, selvom det startede korrekt nok op i størrelsen 2400x600.

For BD-ROM afspilningssoftware gælder det, at denne særligt skal være kompatibel med Eyefinity, samt at man skal indstille afspilleren til IKKE at slå Windows Aero fra for ydelsens skyld (rigtig mange afspillere gør dette automatisk, uden man kan/når at se det - nogle kan man slet ikke slå dette fra i).
 

Her er et sjovt lille eksempel på et popup-vindue:

 

 

 

Krav til hardware: 

Ønsker man at udnytte alle AMD's samlede funktioner fuldt ud, så skal man bygge sin Eyefinity-løsning op baseret på en platform bestående af kun AMD's produkter. Eksempelvis må man basere sin PC-platform på AMDs chipset, hvis man vil udnytte de særlige strømbesparende elementer ved brug af et on-board grafikkort, så det store grafikkort kun arbejder, mens man eksempel vis renderer i Adobe CS5 eller spiller STALKER:COP.
 


 

Men dermed ikke sagt, at Eyefinity ikke kan bruges på en Intel-baseret platform - tværtimod. Da Eyefinity er en samlet grafisk løsning og ikke en platform virker den ganske glimrende med Intel-baserede PC-platforme også.

Ligeledes er der særlige krav til brug af disksetup og teknologi. Klart vil grafikeren, hvis pengepung er firmaets driftskonto, samle sig et RAID-0+1 med de hurtigste SSD-diske. Jeg brugte selv et RAID-5+1 til denne artikeltest, opsat på en ganske speciel måde, hvor netop grafisk ydelse får knald på fra HDD'erne. Se nedenfor:
 

 

Tekniske krav til skærmopkobling ved brug af AMD Eyefinity:

Ved brug af mere end to skærme skal enten en aktiv displayport-adapter eller skærme med indbygget DisplayPort-stikforbindelse benyttes. En liste over AMD-testede adaptere kan findes på AMD's hjemmeside om Eyefinity-løsningen. 

 

 

Lad være med at købe ikke-Eyefinity certificerede adaptere. Der sælges masser af aktive adaptere, der sikkert fungerer ganske som de skal, bare ikke med visse dele af Eyefinity. Og det afhænger faktisk også af, hvilken type port man konverterer fra og til. Så check efter på AMD's eyefinity-hjemmeside, før du køber!

 

 

Dette gælder også for skærmkablerne. De skal også være af den rigtige type, alt efter hvordan og hvad du vil opkoble til (porttype, med lyd/uden lyd, kun med Windows+software, incl. BD-ROM eller ikke, etc.) Læs skribentens oplevelser med den type problemer i bunden af denne side.

Hvordan en løsning skal og kan sammensættes rent opkoblingsmæssigt på skærmsiden varierer temmelig meget imellem Radeon 5000-serien og Radeon 6000-serien. Rent teknisk er dette, fordi det kort, jeg har brugt til denne test (HiS HD5870 2GB Six Edition med 6 MiniDisplayport udgange), bruger en anden version af DisplayPort end Radeon 6000-serien.

Dette har AMD ændret, alene for at det skal være nemmere og billigere at bruge Eyefinity. For den nye DisplayPort version 1.2 muliggør nemlig, at alle Radeon HD6870 grafikkort kan kobles sammen med 6 skærme, uden man skal have en speciel udgave af grafikkortet - også selvom kortet kun har 5 fysiske stik. Dette er endda lavet så man kan bruge ældre eller billige skærme. Og helt utroligt så er kompatibiliteten så bred, så AMD har muliggjort brug af skærme med kun VGA-port fra den dybe fortid.

Det kan man kun kalde überclasse og "maximum bang for the buck"!

 

 

 

Radeon 6870 har 5 stikudgange, hvoraf to er MiniDP version 1.2. Men dette betyder ikke man kun kan koble 5 skærme op, som det skrives overalt på internettet for tiden.

For på Radeon 6870 kan man koble skærme på, der har forskellige typer indgang, da MiniDP version 1.2 har helt andre muligheder, end den der er brugt på Radeon 5000-serien. Dette kan ses på billederne hér:

 

 

 

Som man kan se, kan man med MiniDP 1.2 lave kæder mellem skærmene eller gå direkte ind i disse på forskellige måder. Fordeleren til Eyefinity-brug med Radeon 6000-serien kaldes en MST HUB.

 

 

Eksempler på mærkningsmåder for kabler og adaptere: 

"DVI-D Dual Link Active HDCP Compliant", "Works with AMD Eyefinity and BD-ROM play", etc. På WikiPedia kan findes diagrammer over, hvordan man ved at se på antal stikben og disses placeringer nemt kan se, hvilken type DVI-kabel man står med i hånden. Og husk at tjekke begge ender! (læs linjen under diagrammet)

Jeg havde et kabel, der regulært var Dual Link DVI-D i den ene ende = OK. Trist dog at den anden ende kun var "Single Link" - guderne må vide hvorfor, for det kabel kom sammen med en dyr mærkeskærm, jeg købte mig, som vitterligt har DVI-D Dual Link indgang (?)

 

"Løgnagtige" adaptere og kabler.

Der ér nemlig forskel på DVI-D Dual Link og Single Link kabler. Dette gælder også for adapterne - aktive eller ej. Det tog ret længe for AMD og mig at regne ud, hvorfor BD-ROM og DVD virkede fint med 3 skærme i cloned mode på Windows Extended Desktop, samt på mit TV der var opkoblet sammen med de 3 skærme fra AMD - bare ikke som tiltænkt.

For med Eyefinity-gruppen x 3 aktiv = NEJ, omgående crash eller mærkelige fejlmeddelelser, der ingen mening gav. For hvorfor helv**** kunne vi starte nogle af BD-ROM afspillerne op på de 3 skærme uden billede men med lyd, mens andre crashede med eller uden fejlmeddelelse eller logfil. Trak jeg BD-ROM over på mit TV i 3-skærms mode med TV i Extended Mode. Ja, så virkede det fint. Så fint endda, så jeg kunne parkere afspilleren midt mellem to skærme og signalet blev vist på TV'et - men på skærm 3 viste afspilleren intet, da vi fejlsøgte på alle måder og afprøvede med 6 skærme opkoblet for at teste om nogle af skærmene, adapterne eller kablerne var defekte.

Prøv at gætte hvor lang tid det tog - for jeg har lykkeligt dybt fortrængt oplevelserne med Eyefinity, skærme, kabler og adaptere. Vi tog dog et fotografi, samt en video af seancen til sidst, da det virkede til sidst. For det ville ingeniøren, jeg havde som teknisk kontakt, gerne selv se med egne øjne og vise til kollegaerne :)

Giver det mening for dig som læser? Nej, vel? Det gjorde det heller ikke for mig. Jeg brugte flere uger på at finde de detaljefejl. Jeg pløjede mig igennem præcis 18 forskellige afspillere og deres mystiske fejlkoder, uden det gav nogen mening eller løste problemet.

Men nu har jeg da såvel fundet samt set hver eneste BD-ROM afspillersoftware, der findes i hele verden, vil jeg tro. Absolut en stor og langvarig oplevelse - bare desværre en af dem, man gerne var rigtigt meget foruden!

Jeg købte personligt selv en aktiv Large-DP-til-HDMI adapter til mit HiS Radeon HD5870 1GB der ganske rigtigt nok er aktiv. Desværre bare ikke, så den virker med Eyefinity x 3 under BD-ROM afspilning. Dog virker den fint ved brug af skærmene til visse spil - men kun lige indtil man møder en filmsekvens, der er encoded med BD-ROM Protection = crash.

Adolph
 
Superbruger
Tilføjet:
06-12-2010 09:22:01
Svar/Indlæg:
1369/75
"Det samme gjorde sig gældende for spillet Racedriver GRID - det clonede sig selv til at køre på 3 skærme med ens output, selvom det startede korrekt nok op i størrelsen 2400x600"

Det må næsten ha´ været en fejl 40. Det har kørt perfekt hos mig i det sidste års tid. Så hvis man gerne vil køre GRID@eyefinity så kan man altså sagtens det.

Desuden findes der "widescreen fixers" til en del spil som ellers ikke understøtter eyefinity. Bl.a. BF2, MW2 og mange flere.


rehan09
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-12-2010 10:46:11
Svar/Indlæg:
1029/82
Jeg har altid tænkt på, om det ikke er meget irriterende at have 3 skærme, der har en fed kant. Jeg synes at det ødelægger oplevelsen (kunne jeg forestille mig, jeg har ikke prøvet Eyefinity), men er der lavet skærme "designed for Eyefinity", eller "optimized for Eyefinity"? Altså med en tyndere ramme?


SIOUX
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-12-2010 11:30:34
Svar/Indlæg:
1478/40
2# Jeg tænker lidt det samme. Men jeg så engang, på xtremesystems, en der tog rammen af sine skærme, så de stod helt tæt. Det så virkelig lækkert ud, og fik mig til at overveje at prøve.

Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af SIOUX d. 06-12-2010 11:30:54.


rehan09
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-12-2010 11:53:09
Svar/Indlæg:
1029/82
#3 Det kunne være fedt, eller måske, én ramme som kunne monteres på alle 3, med flex kanter, så vinklerne kunne bestemmes?


tatoo1956
 
Overclocker
Tilføjet:
06-12-2010 12:03:51
Svar/Indlæg:
1630/101
Der er kun enkelte produkter med skærme med smal ramme endnu. Jeg har selv kørt Eyefinity i længere tid med mit 5850, dette kort har ikke kræfter nok til at køre spil glidende, så jeg skal have endnu et 5850 til crossfire.
Photoshop og arbejde med mange åbne vinduer, er den største (og lækreste) force med Eyefinity - jeg kan bare ikke undvære det 😀 ❤



Adolph
 
Superbruger
Tilføjet:
06-12-2010 12:11:37
Svar/Indlæg:
1369/75
Det der med de fede kanter vænnede jeg mig til efter ca 30 sekunder. I spil kigger man jo 97% af tiden på den midterste skærm. Men det var ellers også de fede kanter der afskrækkede mig i starten, men det glemmer man hurtigt når man prøver det.


Polarfar
 
Senior Skribent
Tilføjet:
06-12-2010 12:28:58
Svar/Indlæg:
2309/846
jeg skal have et større skrivebord nu...... 😛


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
06-12-2010 13:05:19
Svar/Indlæg:
15982/637
Det er fedt, men jeg tør slet ikke begynde på det... det bliver alt for dyrt hvis jeg skal køre mine spil som jeg plejer i sådan en opløsning !


Adolph
 
Superbruger
Tilføjet:
06-12-2010 16:12:28
Svar/Indlæg:
1369/75
#8

2 Stk GTX 580 burde nu kunne køre de fleste spil ganske fornuftigt på 3 skærme 😉



SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-12-2010 17:51:41
Svar/Indlæg:
3011/103
#9
Der skal mindst 3 stk. til, hvis Gripen90 skal være bare nogenlunde tilfreds i 5760x1200 😀


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
06-12-2010 18:25:33
Svar/Indlæg:
15982/637
#9: Ja det bliver der hen ad 😀


Verdenshersker
 
Passiv Hwt crew
Tilføjet:
06-12-2010 19:32:26
Svar/Indlæg:
3636/386
#9 Hvordan vil du også skaffe Eyefinity til 3 stk. GTX 580? :)


Adolph
 
Superbruger
Tilføjet:
06-12-2010 19:37:46
Svar/Indlæg:
1369/75
#12

Den skal jeg lige ha´ igen 🤣

Har vist aldrig påstået at jeg ville "skaffe" Eyefinity til 3 stk GTX 580, giver ikke fetens meget mening :no:


WinterSilence
 
Overclocker
Tilføjet:
07-12-2010 00:50:07
Svar/Indlæg:
499/175


tom81
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-12-2010 13:25:58
Svar/Indlæg:
20170/383

#13

fetens.. ??


Lazare
 
Overclocker
Tilføjet:
07-12-2010 20:31:03
Svar/Indlæg:
63/0
Thumbs up for en virkelig gennemført og dejligt gennemgående artikel!
Virkelig godt job du har lavet med det :)
Tak!


WinterSilence
 
Overclocker
Tilføjet:
08-12-2010 00:27:39
Svar/Indlæg:
499/175
#16:

Takker mange gange - den tog også lang tid, at lave 🙂