Test
Testmaskinen består af :
Shuttle SH55J2 BIOS Ver.1.06
CPU Intel Core i7 860@2.8GHz
Grafikkort ATi HD5850 1GB
RAM 2x2GB Corsair 1600MHz CL8, 1,65V
Harddisk Seagate 500GB 7200rpm,16MB cache
Programmer:
SuperPI
Wprime32
Call of Juarez
3Dmark Vantage
StoneGiant Demo
PCmark Vantage
Cinebench 10 64bit
Cinebench 11.5 64bit
Operativsystem:
Windows 7 64bit
Overclocking
Vi starter med at finde ud af, hvor meget vi kan presse maskinen. Vi har kun 300W på strømforsyningen, mit HD5850 trækker 150W ved maks belastning og min 860 cpu er sat til 95W TDP. Dertil kommer chipset, harddisk og ram og så er vi altså ret hurtigt i nærheden af, hvad vi maks kan tillade os. Det er naturligvis en ekstremt kraftig bestykning af sådan en lille kontormaskine, men hvis ellers Shuttle holder kvalitetsniveauet, så viser erfaringen, at de små XPC strømforsyninger er ret seje og kan tåle tæv. Jeg besluttede at holde min cpu omkring standard 2.8GHz, ved at skrue op for BCLK mens CPU ratio blev sænket.
Det gav et maks på 13x205MHz, hvor maskinen stadig ville boote ind i windows 7 og jeg kunne tage et validerbart skud med CPU-Z. Systemet var dog ikke stabilt, og jeg måtte ned på 14x190MHz for at få gennemført Cinebench 11.5 CPU testen. Dette er for en firekernet cpu med 8MB cache og Hyperthreading. Så med eksempelvis en dualcore Core i3 540 chip med 4MB cache bør man kunne opnå et ganske fornuftigt overclock. Bundkortet er i hvert fald ingen hindring.
PCmark Vantage
Lad os se, hvad vi kan få ud af diverse benchmarks. Vi lægger ud med PCmark i nyeste version, der tester ydelsen i en lang række almindeligt forekommende kontoropgaver.
Sammenlignet med hvad andre systemer med Intel cpu'er yder, så lægger vi os lunt lige der, hvor man ville forvente. Ingen afvigelser eller underlige dyk i ydelsen at spore og det er jo absolut positivt.
Cinebench 10 64bit
Cinebench 10 tester systemets even til at håndtere en OpenGL animation, samt rendering af en foto med både single og multikerne cpu.
Det fortæller os, hvordan maskinen skalerer en arbejdsopgave. OpenGL testen har lidt forskellige resultater, da jeg har skiftet testgrafikkort, men cpu scoren er sammenlignelig. Vi kan se, at Shuttle-maskinen yder rigtig fint og ligger på linie med, hvad vi har målt på tilsvarende H55 og P55 systemer.
Cinebench 11.5 64bit
Den nyeste version af Cinebench har samme grundlæggende funktion som version 10, men dog med opdaterede og lidt sværere opgaver.
Jeg har kun en enkelt test at sammenligne med her. Denne er lavet med en Ci5 750 cpu, men så vidt jeg kan skønne, så ligger resultatet der, hvor det skal. Her er det tydeligvis en fordel med 8MB cache på cpu.
SuperPI 1M
En million decimaler skal beregnes på tallet PI, på kortest mulig tid. Programmet bruger kun en enkelt cpu kerne.
Igen et resultat som forventet. Vi prøver derfor også med Wprime programmet, der beregner primtal på tid. Her bruger vi alle fire kerner plus Hyperthreading til at håndtere 8 tråde i alt.
Wprime
Shuttle-systemet matcher fint de to andre H55/P55 bundkort med samme chip. Vi kan også se fordelen ved at have Hyperthreading på den lange bane i Wprime1024 testen, hvor Core i5 750 chippen får tæv, og selv med et overclock på 3.6GHz ikke formår at lægge afgørende afstand.
Sidste del af testen omhandler systemets 3D formåen.
3Dmark Vantage
Seneste skud på 3Dmark stammen fra Futuremark tester med DirectX 11.
Vi kan se vigtigheden af at have en god cpu, når der skal spilles. Der er klart forskel på en Core i5 og en Core i7, men heldigvis kan et overclock på Core i5 hjælpe på sagen, og gøre det ud for 4MB ekstra cache og håndtering af ekstra tråde - nåååhr ja - det er da derfor, man skal overclocke ;-)
Call of Juarez
Et lidt ældre spil der bruger DirectX 10 driverne.
Ingen udsving her. Shuttle SH55J2 ligger igen på niveau med de andre testede systemer.
StoneGiant Demo
En ny grafiktest der tester flere funktioner i DirectX 11. Indstillingen er 1280x1024, Tesselation High.
Vi får her et gennemsnit på 36fps. Det er det samme som jeg har målt på mit P55 MSI bundkort med en Ci5 750@2.66GHz cpu, så altså heller ingen afvigelser her.
Sammenfatning og konklusion på næste side.