Test
Testmaskinen består af:
X-ONE DOMINATOR
Intel Core i5 2300 m. Shuriken Rev.B SCSK-1100 køler
4x 2GB Patriot DDR3-1333, CL9, gamer series
2x 30GB ADATA S596 SSD RAID0
1TB Samsung Spinpoint F1
Samsung DVD/RW
Gigabyte P67A-UD4
Gigabyte GTX580
FPS Everest 1010W PSU
Køling:
Luft
Programmer
3Dmark Vantage
PCmark Vantage
3Dmark 11
STALKER:COP
Alien vs Predator
Cinebench 10
Cinebench 11.5
Sisoft Sandra
SuperPI
Wprime
ATTO
Støj og strømforbrug.
Nu kunne man jo frygte at man skulle lide under en masse larm fra blæsere til at køle den kraftige hardware, men faktisk er der ikke nævneværdig støj fra maskinen når den kører. Selv ved kraftig belastning spinner blæserne kun en smule op, og det er bestemt til at være i stue med. Den tydeligst hørbare blæser er den fra PSU'en, der fremstår som en svag knurren, og det er faktisk en skam, da man burde kunne forvente noget tæt på lydløst af en 1300kr's strømforsyning.
Strømforbruget har jeg målt i stikkontakten med min "Harald Nyborg's-det-bedste" strømmåler. Der er målt ved hvile, ved Intelburn programmet på MAX settings, og med Intelburn + Furmark så både cpu og gpu er fuldt belastet.
Det er tydeligvis grafikkortet der er den store strømsluger i denne maskine. Heldigvis er hvile-strømforbruget ikke så voldsomt, og de målte værdier er bestemt inden for hvad man må forvente af en så kraftig maskine. Med det i mente kan man så tænke lidt over om det mon er nødvendigt med en 1000W PSU. Selv hvis du går ud efterfølgende og indkøber et styk GTX580 mere til et SLI setup kommer du næppe over 500W i forbrug. Og husk at målingen her er lavet ved en kunstigt frembragt situation. I praksis ligger forbruget når der spilles 3D spil på 200-250W alt efter hvor meget der foregår på skærmen.
PCmark Vantage
Vi starter vores benchmark serie ud med PCmark Vantage, der giver et billede af maskinens formåen ved almindeligt forekommende opgaver, som webbrowsing, billedbehandling, pakning af filer osv.
PCmark testen ææælsker hurtige harddiske, og med to SSD'er i Raid0 er der dømt benchmark tæv til de øvrige kandidater, der alle er udstyret med en 7200rpm/32MB cache harddisk, og et Radeon HD5850 grafikkort. Men nu kan du så se hvad forskellen er. Systemet er hurtigere på alle punkter, og især HDD scoren er jo langt over noget vi kan opnå med en mekanisk harddisk.
ATTO
Og nu vi er ved harddisken, så las os da lige se hvor meget kapow der er i de to små SSD'er.
Skrivehastigheden ligger på moderate 95MB/s, og det skyldes at 32GB udgaven af ADATAs S596 SSD er opgivet til en læse/skrive hastighed på 260/60 MB/s, og så taber man altid lidt i controlleren undervejs. Til gengæld lander læse hastigheden på over 400 MB/s i gennemsnit, hvilket giver en systemdisk der er lynhurtig, boot tider på omkring 30sek, og en generelt kortere ventetid når du indlæser/kører programmer. Der er dog kun samlet små 60GB til rådighed, så som nævnt skal du have en god disciplin omkring brug af plads, og sørge for at lægge programfilerne på den store 1TB harddisk.
Sisoft Sandra Memory Bandwith
Det er også interessant at se hvor meget "hul igennem" der er på ram siden. Jo højere båndbredde, jo flere data kan du flytte gennem systemet per sekund.
Målingen siger 17GB/s. Det er godkendt, og faktisk en smule højt af et sæt 1333MHz CL9 ram. Jeg havde forventet en værdi omkring 16GB/s.
Cinebench 10 64bit
En lille renderingsopgave og en OpenGL animation der køres på tid.
Vi har set det før. Nvidias grafikkort kan ikke lide OpenGL delen i Cinebench, og scorer en del lavere end forventet. De andre tests er udført med et Radeon HD5850 der er en del langsommere end et GTX580. På cpu siden passer pengene meget godt, med en ydelse som en kraftigt overclocket core i5 750 fra forrige generation, og 20% lavere ydelse end den store core i5 2500K cpu der er clocket 500MHz højere.
Cinebench 11.5
Nyere version af Cinebench testen. Stadig med brug af en OpenGL animation og et billede der skal renderes.
Samme mønster igen. Cpu score omkring den overclockede 750'er, og en forholdsvis lav OpenGL score. Vi må lige vente med 3D dommen til efter et par 3Dmarks.
Wprime
Vi fortsætter med at straffe cpu'en. Her med en mængde primtalsberegninger på tid. Testen køres som multitrådet opgave, dvs at alle fire kerner i vores Intel 2300 cpu er i brug.
Næstsidst på listen, hva'be'har. Jo men se lige hvad vi er oppe imod. Vi er i selskab med overclockede systemer, Core i7 cpu'er og seks-kernede AMD monstre. Og faktisk er resultatet jo ikke voldsomt langt bagefter.
SuperPI 1M
Så er vilkårene lidt mere lige i superPI testen hvor der kun bruges en enkelt kerne i cpu'en.
Så er der pludselig tæv til de ældre Core i7 typer. En core i5 2300 er bestemt ikke en sløv processor, selv om det er den mindste model i den nye 2. generations core serie.
Lad os se hvad der sker for ydelsen på 3D siden.
3Dmark Vantage
Her er X-ONE stillet op ved siden af vores AMD Phenom II testmaskine med et Inno3D GTX580 kort i, og en maskine med en 2500K cpu og et HD5850 hhv GTX580. Der er tydeligvis meget mere smæk på X-ONE DOMINATOR. Hvor meget af det der skyldes cpu, harddisk og ram ved jeg ikke, men den samlede pakke ser ud til at trække gevaldigt fra land. Cpu scoren går gennem taget takket være GTX580 kortets Physx egenskaber.
3Dmark 11
Også i den nyeste aftapning af 3Dmark testen er der godt gang i sagerne. X-ONE maskinen har ikke problemer med at slæbe sig igennem. Læg også mærke til at maskinen med 2500K processor ikke scorer højere i denne test. Det betyder at grafikkortet får alle de data det kan nå at afvikle, og en større cpu gør ingen forskel.
Alien vs Predator DX11
Næste test er en demo af AvP spillet. Den er sat til 1920x1080 opløsning, 4xAA og alt lir slået til.
Vi ender et mulehår foran konkurrenterne, med en framerate på små 46fps hvilket er rigeligt til at spillet kører flydende.
STALKER Call of Pripyat
Sidste runde går til klassikeren STALKER, der også kræver en del af hardwaren for at køre fornuftigt. Også her skruer vi op for detaljerne og opløsningen. Extreme indstillinger, DX11 slået til og 4xAA.
Igen lander vi lidt foran resten af feltet. Nvidia GTX580 er kongen blandt "de grønne" grafikkort.
Sammenfatning og konklusion på næste side.