Test
Testmaskinen består af :
P8P67 Pro
Intel Core i7 2600k
Ati 5450
1200w Silverstone Psu
160gb WD HDD
2x2Gb EP3001A 1333MHz CL9-9-9-24, 1.50 Volt
Køling:
Vand på cpu
Styresystem:
Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit
Programmer:
Sisoft Sandra Lite 2009
Aida64
Max Mem
Da jeg pt ikke har et x58 Motherboard, kan jeg ikke andet end at teste rammene på en P67 platform, hvor der så bruges 2x2gb i stedet. Men som nævnt så sælges disse moduler enkeltvis, så det er slet ikke et utænkeligt scenarie. Jeg har valgt denne gang at bruge den nyeste core i7 cpu på markedet, en 2600K, overclocket til 4600mhz. I de første par tests kører rammene standard timings og hastighed. Dvs 1333Mhz og 9-9-9-24. Derefter bliver de så sat på en prøve i overclocking afdelingen. Spændingen er 1.5V som standard.
Sisoft Sandra 2009
Dette program er populært til at teste systemets ydelse. Programmet består af en række test-værktøjer der kan teste enkelte dele af systemet. Programmet indeholder bl.a. et værktøj til at teste RAM'enes båndbredde.
En båndbredde på 17.77 GB/s er meget flot. Kombinationen af 2600K og P67 chipsettet yder godt, og der er masser af båndbredde på det samlede system.
Aida64.
Aida64 indeholder også en række test-værktøjer der kan teste enkelte dele, og overvåge temperaturer og volt på systemet. Vi måler her læse og skrivehastighederne i MB/s.
Igen rigtig fine resultater. Sjovt nok så er læsehastigheden lavere end skrivehastigheden. De sidste mange gange vi har testet ram har det forholdt sig omvendt.
MaxMem
I Maxmem får vi også målt læse og skrivehastigheden for hukommelsen, og hvor hurtigt der kan kopieres data internt.
Også her siger testen at vi skriver lidt hurtigere end vi læser. Vores målinger ved standard hastigheden på 1333MHz viser altså et sæt ram der måler rigtig fint, selv om nogen nok vil rynke på næsen af Cas Latency på 9. Men så lad os da se hvor meget ekstra ydelse vi kan presse ud af discount elektronikken.
Overclocking
Jeg startede ud med at montere rammene i et P55 bundkort for at se hvad de kunne, da P67 chipsets ikke kan bruges til at justere ram med baseclock. Max Mhz på dem blev til 2160 med lidt løser timmings og 1.8V. Jeg vil dog ikke anbefale så mange volt til et 24/7 system da det slider ret hårdt, og der ikke er ekstra køling på rambrikkerne.
Fik skiftet setup til et P67 baseret, og ydelsen steg mærkbart på rammene, og uden at de skulle have så mange volt. Timings er også en del lettere at styre på p67. Så må vi nøjes nu med at skifte multiplier på rammene, for at opnå lidt højere hastigheder på dem. Jeg starter så med standard hastigheder tager alle benchmarks. Derefter hæves multiplieren testen køres igen. Jeg forventede faktisk ikke det helt store fra et så billigt produkt, men jeg blev glædeligt overrasket.
Grunden til jeg ikke sammenligner med andre ram i denne artikel er at P67 platformen yder meget bedre end P55 fra forrige generation. Så det er endnu en grund til at opgradere :-)
Exceleram klodserne blev ved med at skalere op mens jeg hævede multiplieren. Godt nok vild ydelse for pengene.
Vi ser den samme tendens med Adia64. Selv om vi her runder en Cas Latency på 10, så er der godt gang i butikken. Og sjovt nok så overhaler læsehastigheden skrivehastigheden når vi kommer over 2000MHz.
MaxMem testen bliver heller ikke dårligere, selv med en smule højere timings.
Jeg har prøvet lidt frem og tilbage for at få hevet det sidste ud af dem, men det er lidt bøvlet med baseclock overclocking på P67. Jeg fik dem til at rende 2222mhz til sidst. :) Et valideret screenshot fik jeg også.
Det er et overclock på 67% på hastigheden fra 1333MHz, og tager vi det stabile clock ved standard timing 9-9-9-24 så siger den 1866MHz eller 40%. Så har man altså fået hvad man kan forlange for 150kr per ramblok. Sammenfatning og konklusion på næste side.