Test: Kingston Datatraveler Ultimate 3.0 16GB

Harddiske d.  06. april. 2011, skrevet af Polarfar 0 Kommentarer.  Vist: 11249 gange.

Korrekturlæser: Mino
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Kingston
DK distributør: Techdata

Hvad er USB 3.0 ?
 

De fleste PC brugere tager tilstedeværelsen af USB 2.0 stik i computere som en selvfølge, og selv om det fungerer fint til printere, mus og en masse andet periferiudstyr, så har det sine begrænsninger når det kommer til lagermedier. Enhver med en memorystick på 2GB eller derover kan berette om nogle ind imellem ret lange ventetider når der skal kopieres MP3 filer og andet godt. Lidt bedre går det med harddiske koblet op med en USB 2.0 til SATA/IDE controller, men vi er stadig langt fra eSATA, der i praksis svarer til at koble drevet direkte på bundkortet som en rigtig harddisk. 

Hastigheden på USB 2.0 er specificeret til 480Mbps, eller 60MB/s i teorien. I de fleste til fælde ligger den reelle hastighed dog langt under. Med USB 3.0 kommer den teoretiske hastighed op på 5Gbps, eller 625MB/s. Så er vi faktisk oppe og snuse til SATA-600 der lover 6Gbps. Allerede her sidder der måske nogen og tænker, at man jo ideelt set så burde kunne køre et styresystem fra et eksternt USB 3.0 drev. Vi kommer dog til at vente til standarden bliver bygget ind i chipsættene før det kan lade sig gøre, da det kræver at BIOS på bundkortet skal kunne genkende controlleren. Og lige pt. er der ingen chipsets på markedet med native USB 3.0. 

 


 


Det vil betyde en lind strøm af eksterne controllere, både indbygget på bundkortene som ekstra feature, og som udvidelseskort til eksisterende systemer. En vigtig detalje er at USB 3.0 enheder er bagudkompatible med USB 2.0. Du kan altså sagtens købe en USB 3.0 harddisk og koble den til et USB 2.0 stik. Du vil naturligvis bare ikke få højere hastighed end USB 2.0 interfacet kan klare. Til gengæld bliver der ikke nogen slinger i valsen når der skal uddeles certificeringer med den nye standard. Produkterne skal leve op til 5Gbps standarden for at få det blå stempel. Vi kommer altså ikke til at opleve samme forvirring som da vi gik fra USB 1.1 til 2.0, hvor man kunne finde USB 2.0 certificerede produkter, der reelt kun levede op til USB 1.1. Men fordi produktet virkede i USB 2.0 portene, fik man lov at smykke æskerne med den nye standard.

Kan jeg så få et eksisterende USB 2.0 produkt til at rende hurtigere ved at koble den i en USB 3.0 port ? Svaret er nej. Den nye standard er bagudkompatibel, men der er en vigtig tilføjelse til de stik der anvendes.

 


 


Hvis man kigger nærmere på de to stik herover, kan vi se at det blå USB 3.0 stik indeholder 5 ekstra kontakter. Det er disse fem kontakter der trækker fem ekstra datakanaler og dermed giver en ti-dobling af hastigheden. Kablet der anvendes er derfor lidt tykkere.