TEST: Harman Kardon Soundsticks III 2.1

Lyd d.  12. maj. 2011, skrevet af tatoo1956 4 Kommentarer.  Vist: 39968 gange.

Korrekturlæser: rehan09
Billed behandling: tatoo1956
Oversættelse: tatoo1956

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 0,00
Produkt udlånt af: Harman Kardon
DK distributør: Harman Kardon

Test


Testmaskinen består af : En stationær med Windows 7 - 64 bit monteret med et Auzentec Xplosion lydkort.



Sjældent har jeg været så spændt på at tilslutte et sæt højttalere som nu. Dette Harman Kardon sæt er noget af det flotteste, som jeg har haft fingrene i. Jeg bryder mig normalt ikke om at kunne se alle ledninger, lodninger mm., men denne gang må jeg krybe til korset. De er aldeles nydelige og skal ikke skjules, min kæreste, som heller ikke er let at imponere, syntes også at de er flotte, så det er med spænding at jeg monterer dem til min PC.

Sådan et sæt 2.1 højttalere er jo lette at tilslutte, især dette sæt. Intet kan monteres forkert - strømledningen ligner et DIN-stik, som det vi brugte i "gamle dage", stikkene til sattelitterne er delt op i to. Det vil sige, at ledningerne er uafhængige af hinanden og det er lettere at placere sattelitterne som man vil. På mange 2.1 sæt (med 2 højttalere og en evt. subwoofer), hænger kablerne sammen til sattelitterne og gør det irriterende, når ledningerne skal vikles rundt imellem de eksisterende ledninger til PC'en på skrivebordet. Subwooferen sætter jeg på gulvet og der er masser af længde på ledningerne, til at placere det hele pænt.

Ind med kablet i lydkortet og strømstikket tilsluttet, så virker det... ØHH-NEJ. Jeg må rode lidt rundt efter "Tænd-knappen" og finder ud af, at jeg skal trykke ind på den runde justeringsknap til basreguleringen. Dén var lidt drilsk men jeg fandt da ud af det - drilagtige designere..! 
Lydstyrken reguleres nederst på venstre sattelit, med to touch-knapper. Disse Touch-knapper fungerer perfekt, man berører dem blot blidt med fingeren på "op" eller "ned" og lydstyrken justeres i passende intervaller. Jeg er virkeligt fascineret af, at det faktisk kun er huden på fingeren, som skal røre - så justeres lyden i passende intervaller.

Bag på subwooferen sidder en drejeknap, den justerer, hvor dominerende bassen skal være (samt tænd / sluk). Da jeg har subwooferen på gulvet, lige ved siden af mig, er det let at få den rigtige lyd til det jeg nu lytter til. Når man tænder for strømmen til subwooferen, lyser en lille pære bagest i den, lige over højttaleren, det giver et blidt lys, som gør opmærksom på designet, og pænt ser det ud om aftenen.



Endelig kommer vi til lyden, det er, trods alt, et sæt højttalere, som jeg tester. Jeg lytter gerne til musik-radio, når jeg knokler med artikler og test's. Det er lynhurtigt og ubesværet at justere lyden på sattelitens touch-knap. Et par klik og lydstyrken er perfekt, armen ned til subwooferen og dreje på knappen til bassen passer - så kører det. Foden på sattelitterne kan vippes, så de enten står lodret eller vipper efter behag og lydretning.




Lyden er faktisk ganske fin, her i starten af testen, jeg syntes at det var lidt meget, med hele 4 højttalere i hver sattelit - men nu forstår jeg bedre meningen. Det er sværere at retningsbestemme, hvor lyden kommer fra med sattelitterne. Måske lyder det lidt tosset, men diskanten, er meget klar og virker som kom den fra en meget større højttaler. Der er absolut ingen "plastic-sound" i disse sattelitter. Jeg holder meget af en fyldig bas, det klarer subwooferen fint, selv ved en meget lav lydstyrke.


 

Det første nummer, jeg hører er en speciel version af "Killing me softly". Et nummer, som faktisk kun indeholder vokal samt trommer og bas. Det lyder rigtigt godt, bassen er fremtrædende, lyder godt og trommerne lyder realistisk og dejligt. Natasja med "Giv mig Danmark tilbage" lyder, som sad jeg midt i studiet. Lyden er meget ren, trommerne, bassen samt guitaren er fantastisk at lytte til. Dire Straits med "Money for nothing" skal lige have et par hakker op, så jeg får det hele med. "Dåselyd".. næ, kun hvor Dire Strait ønsker at den skal være der, nummeret har jo en speciel sound - og dén er bibeholdt med dette højttalersæt. Når jeg skruer op til "ballade", er der ikke forvrængning. Dén kommer først ved fuldt knald og dét er ikke rart for mine ører - det er meget højt.



Jo, jeg tester så også Abba's "Thank you for the music". Ikke så meget pga. melodien men den "sound", som Abba har, er speciel og kommer rundt i hele registeret. Rumklangen, bassen og den fine diskant kommer på arbejde her. Der mangler en lille bitte smule i mellemtonerne, dog ikke så meget at det er et "virkeligt" kritikpunkt. Jeg ér blot vant til super-højttalere. Beyonces "Put a ring on it" er en oplevelse at lytte til. Trommernes dunken, de skønne vokale finurligheder træder virkeligt igennem, her er et nummer, som Harman Kardons højttalere kan lide. Enya og Enigma har jo deres velkendte nummer i "Return to innocence" som de fleste jo kender. Diskanten og bassen er perfekt, dog igen - jeg mangler fylde i mellemtonerne. Rumklangen, som jeg kender fra så mange andre test mangler her. Det kan 4 små højttalere ikke kompensere for, der mangler noget i de mellemtoner.

Jeg tager Eric Claptons "Tears in Heaven". Jeg er spændt på om den intime stemning kommer frem i dette nummer - og det gør den. Nummeret er jo indspillet på en "stille" og nærværende måde, det kan højttalerne afspille fint. Jeg kan høre fingrene flytte sig tydeligt over strengene, lydbilledet er tydeligt og mellemtonerne synes ikke at mangle så udpræget i dette nummer. Kate Bush og Nick Cave's "Where the wild roses.." er en speciel indspilning. Mange udfordringer i mellemtoneområdet, nu skal det område endeligt testes - diskant og bas klarer sig fint, men tyndt i mellemtonerne igen. Karakteren her i mellemtonerne er "hæderligt" med en pil ned.

Tcaikovskys klaverkoncert i G, opus 44 lyder tynd ved "normal" styrke. Skruer jeg op til grænsen, som kaldes "nabo-forstyrrende" bliver lydbilledet væsentligt bedre. Faktisk helt fornøjeligt (og det kan klassisk musik altså være) ved højere styrke. Kabinetterne ér jo ikke så voluminøse på dette sæt, men de klarer sig faktisk bedre, jo højere man skruer op.

Spil klares bedre. Jeg spiller jo ikke mine simulatorer og shooterspil ved en, lidt højere, lydstyrke. Alligevel indenfor det acceptable - skal jeg undgå at irritere nogen, så ryger hovedtelefonerne jo på. HAWX lyder godt med jetflyenes sound, bomberne og missilerne lyder rigtigt godt. Kommunikationen med "tårnet" / ordrerne lyder også fornemt.  COD er også en nydelse at spille, jeg har jo taget det forbehold at der er skruet lidt ekstra op, ikke for meget, men så tilpas at det er rart for naboerne også.
Ros til spil-sektoren også, en let irritation over, at jeg skal en bid højere end normalt, for at opnå hele lydbilledet, har jeg dog.

Filmafspilningen er det samme. "Der mangler noget" ved almindelig lydstyrke, det kommer når man skruer den bid op, som man ikke rigtigt har lyst til, for at få det hele med. Til gengæld så klarer de sig fint, når man kommer den smule over "normal lyttestyrke, meget fint endda. En "stille" film uden action, kan man nyde fint - men er der action, så vil jeg også have bump og bragene med. Så skal lydstyrken også opad og det giver ikke ligefrem ros fra dén, som sidder og skal koncentrere sig om noget andet. Er du alene i et lukket rum, så går det an.

Lad os komme til konklusionen på næste side:

Peterlh
 
Overclocker
Tilføjet:
12-05-2011 16:08:10
Svar/Indlæg:
449/19
Fin test, jeg synes dog der lige mangler at stå om lytteren føler at man har fået den lydkvalitet man har betalt for, eller om prisen primært skyldes designet.


Rune3400
 
Superbruger
Tilføjet:
13-05-2011 00:01:17
Svar/Indlæg:
48/13
Jeg har lyttet meget til disse højtalere og jeg synes virkeligt ikke de lyder godt. Det skal selvfølgelig ses i forhold til prisen. Men selv her er de stadigvæk middelmåde. Jeg forstår ganske enkelt ikke hvordan man kan kalde deres lyd for "god".


tatoo1956
 
Overclocker
Tilføjet:
13-05-2011 14:27:06
Svar/Indlæg:
1630/101
#1 - som #2 skriver.. og jeg kan godt følge Runes kommentar - jeg var meget i tvivl om lydkvalitetens karakter!! De har en rimelig lyd, grænsende til "god" efter min smag (og efter mange test af div. lydsæt), MEN summa-sumarum må være, at designet er det primære og lyden derefter.

Jeg ville absolut IKKE købe dem KUN efter lydens kvalitet / KUN som højttalere, designet har over halvdelen af "det samlede billede". De er mest bygget til daglig brug på kontoret o.l., ikke til store musikoplevelser eller lignende, efter min mening.


cornerrage
 
Elitebruger
Tilføjet:
13-05-2011 20:19:29
Svar/Indlæg:
3532/303
Men hvad er forskellen fra den og de to første ?