AMD LIano
Så oprandt dagen hvor, hvor AMD officielt frigiver deres nyeste våben i kampen mod Intels dominans på markedet for bærbare computere. LIano er kodenavnet for AMD's A-serie af APU'er, der kort sagt er en kombination af tre chips der til sammen udgør northbridge, en Quad-Core CPU og en diskret DirectX 11 kompatibel GPU i en og samme chip. Vi har været til pressemøde med AMD, hvor vi fik deres syn på, hvorfor LIano bliver en kæmpe succes.
En af fordelene ved at samle tre hidtil separate chips i en samlet pakke er, at det samlede strømforbrug ifølge AMD kan nedsættes fra omkring 84W, til 35-45W i en LIano APU. Det skulle betyde, at man kan opnå hvad AMD kalder "All Day power", med en batterilevetid på op til 10 timer. Den faktiske batterilevetid afhænger selvfølgelig af brugen, men skulle i øvrigt gælde for entry level bærbare såvel som high end. AMD har desuden indbygget en 500MHz boost funktion, så krævende opgaver kan afvikles hurtigere og APU'en hermed hurtigere kan gå tilbage til en lavere strømtilstand.
AMD adskiller sig fra konkurrenten Intel, blandt andet ved at tilbyde en kraftigere indbygget grafikløsning, og mere aktivt gøre brug af denne. AMD satser altså på, at levere en grafisk flottere oplevelse, lige meget om det er entry level eller high end. AMD har dog endnu et trick i ærmet, og det er fremover at satse målrettet på at udnytte GPU'en til at udføre beregninger. Ved at gøre dette siger AMD, at de kan få 400-500 Gflops beregningskraft ud, hvilket er omkring fire gange så meget som de hurtigste processorer i dag. Kort sagt satser AMD altså på at levere en supercomputer i en laptop.
For at kunne udnytte GPU'en til beregninger som AMD forestiller sig, er det dog nødvendigt, at udviklerne tænker over dette når de udvikler programmer. AMD har derfor fokuseret på dette på sit developers summit, og der skulle efter sigende være 14 OpenCL baserede programmer klar allerede, med flere undervejs. Blandt partnerne er Microsoft, Arcsoft, Corel og Cyberlink der alle er i fuld gang med, at finde ud af hvordan man med parallel processing på en GPU kan forbedre deres programmer.