Korrekturlæser: Polarfar
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: freak_master

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1767,00
Produkt udlånt af: Gigabyte
DK distributør: EET Danmark A/S

Chipsæt Z68



Intel lancerede deres nye S1155 plat form i januar, og indtil videre har der kun været to chipsæt på markedet til at understøtte de nye CPU'er. En til kontorfolket kaldet H67, der understøtter den integrerede grafikchip i Sandy Bridge CPU arkitekturen, men kun lader dig overclocke GPU'en. Og P67, der lader dig overclocke RAM og CPU, men ikke kan udnytte førnævnte grafikdel. Det efterlader jo en del frustrerede brugere, der måske gerne vil have fordelene af en overclocket CPU, men måske ikke har brug for mere GPU kraft end det indbyggede Intel HD Graphics 2000 eller 3000 kort.


 

Nu kommer redningen i form af Intel Z68 chipsættet. Det er helt kort fortalt en sammensmeltning af H67 og P67, eller måske nærmere et H67 chipset med mulighed for at overclocke. Det giver dig også mulighed for at udnytte de muligheder der er i SandyBridge arkitekturen på en bedre måde.


Quick Sync
Eksempelvis så indeholder den integrerede Intel HD Graphics 2000 og 3000 chip en såkaldt Quick Sync funktion, der kan accelerere videoafspilning, og især videoredigering, ganske voldsomt. Det er simpelthen en dedikeret hardware funktion i chippen der kun tager sig af video coding/decoding. Den kan du bare ikke udnytte på din P67 spillemaskine med PCI-E grafikkort, og på H67 er din CPU hastighed låst. Quick Sync efterlader alle andre i videoacceleratorer en støvsky, og en test på anandtech.com  viste en 4-5 ganges hastighedsforøgelse ift nVidia's CUDA og ATI Stream, der begge er general purpose funktioner, der løber igennem dit grafikkort.
 


For at gøre det ekstra spændende i denne omgang så har flere bundkort producenter meddelt at de vil integrere Lucidlogix Virtu chip på deres bundkort. Chippen vil gøre det muligt at bruge den integrerede Intel HD grafik sammen med et stort 3D grafikkort, så du kun aktiverer det store grafikkort i det øjeblik du tænder op for Crysis 2 eller andet der kræver mere kraft end CPU'en kan levere. En sammensmeltning af det bedste fra de to verdener. Det kan gå hen og blive rigtig interessant hvis man skal bruge en kraftig arbejdsstation.


SSD Caching
En ny feature på Z68 der kan gå hen og blive interessant er SSD Caching, der giver dig mulighed for at bruge et SSD drev som bufferlager sammen med en mekanisk disk. Det fungerer på den måde at de filer du bruger oftest vil blive lagt på SSD'en, og dermed få fordel af SSD'ens hastighed. Dvs. boot filer, officepakke systemfiler, dit yndlingsspil og den slags. Entusiasterne vil nok stadig foretrække at have en dedikeret SSD til systemet, men det kræver en disk på minimum 80GB hvis det skal blive bare nogenlunde godt, og SSD'er er stadig piv-dyre. Z68 giver dig nu mulighed for at købe en stor brutal 2TB mekanisk harddisk, og kombinere den med eksempelvis en lille 32GB SSD, der kan fås for omkring DKR 500,-. Det vil i de fleste tilfælde være rigeligt til at opnå en betydelig højere ydelse ved daglig brug. Systemet sørger selv for at optimere hvilke filer der skal være til rådighed, og du kan sagtens installere et fuldt system på den mekaniske disk først, og så ønske dig en SSD i julegave til brug som buffer. Du kan faktisk få selvstændige enheder der fungerer på samme måde, eksempelvis Silverstone HDD Boost, som vi har testet her på HWT.


Med andre ord så lader det til at Z68 kan gå hen og blive det som P67 burde have været fra dag 1.

 

Skrevet af Polarfar

 

På næste side åbner vi op for kassen.

cale
 
Enthusiast
Tilføjet:
24-09-2011 15:02:07
Svar/Indlæg:
108/5
God lørdags læsning =)


En tid på 7.5 sekunder er vildt hurtigt, og passer meget godt med de 5.1Ghz.

Fantastisk :yes:


colombodk
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-09-2011 01:11:14
Svar/Indlæg:
826/60
Bundle/Tilbehør - 4
Det er lidt unfair at det trækker ned fordi der ikke er CrossFire-bro med i bundlet for det er nemlig traditionelt til grafikkortet af der medfølger CrossFire-bro, hvor det er til bundkortet at der traditionelt medfølger SLI-bro, hvis ellers bundkortet kan køre SLI.


freak_master
 
Redaktør
Tilføjet:
27-09-2011 01:16:34
Svar/Indlæg:
6368/477
#2
Kig på afstanden mellem pci-e portene. Hvis der følger en CrossFire bro med et grafikkort, er det meget ofte kun de korte, og en kort er ikke lang nok i dette tilfælde. Desuden synes jeg ikke at det er bundkorts producentes problem at der skal følge SLi/CrossFire bro med, medmindre der er så langt mellem pci-e portene som der er på dette bundkort.


Riis
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-09-2011 02:44:47
Svar/Indlæg:
4657/53
#3 Der er da kun 2 slot. Den nederste er kun x4.