Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 1718,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

BIOS


For en gangs skyld skal vi ikke vise billeder af et blåt og hvidt DOS-agtigt interface. ASUS har valgt at implementere en ny type BIOS kaldet EFI, Extensible Firmware Interface. Den gør fuldstændigt det samme som en gammeldags BIOS, nemlig at holde styr på de grundlæggende parametre i maskinens opsætning, men brugerfladen har fået et løft, og du kan nu bruge musen til at navigere.



I hovedmenuen er der en oversigt over blæsere, temperaturer og spændinger på de mest kritiske komponenter, og du kan vælge mellem tre grundprofiler, der sparer mere eller mindre på strømmen. For at komme til de mere interessante ting skal du vælge advanced mode knappen, der giver adgang til alle grundindstillinger for systemet.


 


Det ligner jo meget det vi er vant til at se, blot med en pænere brugerflade. Vi genfinder AI Tweaker, der er ASUS overclocking menu.



Fsb kan sættes fra 80-300MHz, men skal vi tro de første meldinger så kan de nye cpu'er ikke komme ret langt over de 100MHz der er standard. Men det er så i givet fald ikke bundkortenes skyld. Du kan stille turbo ratio individuelt for hver kerne, men softwaren i windows kan kun klare at håndtere en værdi for alle kerner.

 

 

Chipsettet understøtter op til 1600MHz ram, og ifølge specifikationerne så er alle værdier herover kun tilgængelige når der overclockes. Jeg har dog svært ved at gennemskue hvordan det skulle kunne lade sig gøre at komme yderligere op i ramhastighed, hvis det eneste man kan ændre på er multiplieren til cpu.



Du har mulighed for at ændre på hvor meget strøm der maksimalt kan trækkes igennem cpu, hvis du har styr på kølingen. Som det ses herover kan du hæve den såkaldte current capability med op til 40%. Mere strøm = mere varme = sørg for at din køling kan følge med.

Alle de sædvanlige spændinger til cpu ram osv kan du naturligvis også ændre på. Der er desuden mulighed for at ændre på clockfrekvensen på spændingsregulatorerne. Det kan i nogle tilfælde give et lidt bedre overclock.


 


ASUS har også inkluderet mulighed for at gemme de opsætninger du får lavet under OC Profile menuen.



Det er en god ide, da man slipper for at skulle huske alle detaljerne fra gang til gang. Hvis du kommer ud for at skulle resette BIOS, kan du blot hente et fungerende opsæt i menuen, indlæse det, og så er du kørende igen.

Indstilinger for blæsere, spændinger osv foregår under Monitor menuen. I dette tilfælde kan vi se at min cpu blæser er meget langsom, så den vil give en alarm hver gang jeg tænder maskinen. Det er derfor en god ide at gå ind i indstillingerne her og sætte blæseren på Ignore.



 

Det er ikke første gang jeg har set en EFI BIOS, og et eller andet sted virker det lidt popsmart. Omvendt så fungerer det lige så godt som en gammeldags BIOS, med det lille plus at du kan bruge musen til at navigere med, og man vænner sig hurtigt til det nye interface.
 

(Tak til Polarfar for ovenstående afsnit)

 

På næste side kigger vi på softwaren.

NicklasAPJ
 
Skribent
Tilføjet:
21-03-2012 09:35:38
Svar/Indlæg:
1893/88
Lækkert review!:)


Karsten-B
 
Elitebruger
Tilføjet:
16-04-2012 15:00:35
Svar/Indlæg:
1248/70
Rigtigt flot review ! :yes: og jeg vil også anbefale det (relativt, X79 chipset er jo ikke billig) billige ASUS bundkort.

Med min 3930K opnåede jeg faktisk højere OC med P9X79 end jeg gjorde med mit ASUS Rampage Extreme IV.

------CB


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Karsten-B d. 16-04-2012 15:01:08.


mopeygoth
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-06-2012 11:12:04
Svar/Indlæg:
150/11
jeg er også rigtig glad for mit, super lækker bios med rigtig mange funktioner og latterlig nem OC